پاسخ رسمی رهبر انقلاب به نامه هنیه را میتوان به نوعی بازگشت سطح روابط ایران و حماس به عالیترین سطح خود از زمان تیرگی اش پس از آغاز بحران سوریه دانست.
چهارشنبه 15 فروردین 97،رهبر انقلاب در پیامی پاسخ نامه اسماعیل هنیه به ایشان را دادند. ایشاندر این نامه نکات، توصیه و هشدارهایی را خطاب به حماس، گروههای مقاومتفلسطین و مسلمانان داشتند.
در روزهای پایانی دیماه سال گذشته اسماعیل هنیهرهبر جنبش حماس به رهبر انقلاب نامهای ارسال کرد که بسیاری از تحلیل گراناین نامه را جزئی از مسیر بهبود روابط حماس و ایران پس از تغییر رویه اینجنبش با تیم جدید رهبری نامیدند. هنیه، سنوار، العاروری و … بخشی ازرهبران جدید حماس هستند که از اردیبهشت سال گذشته سکان جدید هدایت جنبشحماس را برعهده دارند و تلاشهای بسیاری برای بهبود روابط با ایران و تغییربرخی سیاست های این جنبش انجام دادهاند.
در نامه اسماعیل هنیه در روزهای پایانی دی ماه 96 بهرهبر انقلاب به دسیسههای بزرگ و خطرناکی که علیه امت اسلامی و بهویژهقدس شریف در جهت نابود کردن پایههای مقاومت در جریان است، اشاره و افزودهشده بود: «اگرچه این توطئهها از گذشته برای ما واضح بود اما در ماهها وروزهای اخیر با کنفرانس ریاض و سخنان ترامپ که ایران، حزب الله و حماس رادشمنان صفکشیدهی خود خواند و بر نگرش صهیونیستیاش در مسئله قدس بهعنوانپایتخت یهود تأکید کرد، این حقیقت آشکارتر از قبل شده است…[1]»
در این یادداشت ما سعی داریم با بررسی پاسخ رهبرانقلاب به نامه اسماعیل هنیه، نکات و حاشیههای پاسخ امام خامنهای را موردواکاوی قرار دهیم.
شروع رسمی ترمیم روابط ایران و حماس در عالیترین سطح
پاسخ رسمی رهبر انقلاب به نامه هنیه را میتوان بهنوعی بازگشت سطح روابط ایران و حماس به عالیترین سطح خود از زمان تیرگی اشپس از آغاز بحران سوریه دانست. بازگشت روابط به عالیترین سطح، طی یک مسیرمشخص، با عقلانیت و به دور از شتاب زدگی همراه بوده است. سفرهای گوناگونهیات های حماس به تهران و دیدارهای مختلف در سطوح گوناگون بخشی از مسیربهبود روابط در ماه های اخیر بوده است. سفرالعارووری و دیدار وی با آقایانظریف، ولایتی و شمخانی نقطه عطف این فرآیند بود.
یکی از نکات نامه اسماعیل هنیه آن است که این نامهعلاوه بر آنکه به کنفرانس ریاض و له له کشورهای عربی برای عادی سازیروابطشان با رژیم صهیونیستی و نابودی حماس اشاره شده است، پس از کنفرانسعلمای مقاومت اسلامی در بیروت و دیدار العاروری با سید حسن نصرالله در دیماه 96 نگاشته شده است.
درست به فاصله یک روز از حمله رژیم صهیونیستی بهتونلهای غزه در 10 آبان سال گذشته العاروری معاون هنیه در بیروت با سیدحسن نصرالله دیدار کرد. همچنین اسماعیل هنیه همان روز در ویدئو کنفرانس خودبا کنفرانس اتحادیه علمای مقاومت با دادن لقب «پایتخت مقاومت[2]» به بیروتنشان داد که قصد حماس برای جبران تنشهای میان دو گروه مقاومت طی سالهایبحران سوریه بسیار جدی است. چند ساعت پس از سخنرانی هنیه در کنفرانس بیروتکه حزبالله از برگزارکنندگان اصلی آن بود، سید حسن نصرالله طی تماسی باهنیه شهادت 5 تن از نیروهای القسام را تسلیت گفت.
نگاشته شدن نامه هنیه به رهبری به فاصله دو هفته پساز دیدارها و تماسهای رهبران حزب الله و حماس در دیماه، در کنار ادبیاتنامه هنیه و نام بردن از حزب الله نشان میدهد که این نامه در ادامه مسیربهبود روابط جریانهای مقاومت ضد صهیونیستی بوده و هوشمندانه نگاشته شدهبود.
تأکید سخنان هنیه و وضعیت دشوار و حساس مقاومت فلسطین در پی خیانت اعراب
یکی دیگر از نکات مهم پاسخ رهبر انقلاب به نامه هنیهدر شروع آن نهفته است. در بخشی از پاسخ امام خامنهای آمده است: «درروزهایی که شدت یافتن ظلم و قساوت دشمن صهیونیست در غزه، دلبستگان بهمسئلهی فلسطین را غمگین و خشمگین ساخته، لازم میدانم بار دیگر بر مواضعهمیشگی جمهوری اسلامی در این مسئلهی مهم که در صدر مسائل امت اسلامی استتأکید کنم… جنابعالی در نامهی محبتآمیز خود برخی از چالشهای بزرگ امتاسلامی را مطرح کرده و به خیانت و نفاق برخی از کشورهای عرب این منطقه ونقشههای خباثتآمیز آنان در تبعیت از شیطان بزرگ (آمریکا) اشاره نموده ونیز از مجاهدان فلسطینی بهعنوان مبارزان خط مقدم در برابر فشار و ظلم وجنایت دشمن یاد کردهاید. آنچه در این باره نوشتهاید حقیقت محض و موردتأیید ما است[3]»
در ماههای گذشته با خیانت کشورهای عربی و تلاشصهیونیستها و تیم ترامپ برای تحقق «معامله قرن» فشارها علیه غزه بسیارافزایش یافته است. سخنان بن سلمان در مصاحبه با نشریه آتلانتیک و حمله بهحماس و به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی نشان دهنده آن است که سال پیش روبرای فلسطین و حامیان مقاومت سال بسیار سرنوشت ساز و سختی خواهد بود. آیاتشروعی نامه هم شاید بی مرتبط با این مسئله نباشد که از آیه 104 سوره نسااست. در این آیه تاکید شده است: « در تعقیب کفارسستی نورزید، اگر شما دررنج هستید، آنان نیز مانندشما در رنجند، با این فرق که شما از خدا امیدپاداش را دارید و آنان این امید را ندارند و همانا خدا همواره داناوحکیماست»
چرایی تأخیر صدروزه در پاسخ به نامه اسماعیل هنیه
یکی از حاشیههای پاسخ امام خامنهای به نامهاسماعیل هنیه، چرایی تأخیر این رویداد بود. چرایی این امر بیربط با شرایطمیدانی و سیاسی مسئله فلسطین نیست. جمعه 10 فروردین مصادف با 30 مارس، ملتفلسطین به مناسبت چهل و دومین سال روز «روز زمین» در راهپیماییای بینظیربه سوی مرزهای اشغالی صهیونیستی مرزهای 1948 به منظور تأکید بر حق بازگشتآوارگان فلسطینی برگزار کردند. در این راهپیمایی تاکنون 20 فلسطینی شهید وحدود 2000 نفر دیگر زخمی شدهاند. این راهپیمایی واکنشهای زیادی در فضایرسانهای کشورهای عربی و غیرعربی ایجاد کرد و فرصت مناسبی برای بازنشرمواضع جمهوری اسلامی ایران در خصوص مسئله فلسطین در سطح منطقهای وبینالمللی ایجاد شد. قابلذکر است حماس حامی و مدیریت راهپیمایی بازگشت رابرعهده داشت و یک پیروزی بزرگ برای این جنبش محسوب میشد.
مقابله با مرحله جدید سازش و «معامله قرن» از سوی آل سعود و بن سلمان
ضمن آنکه سخنان بن سلمان علیه حماس و به رسمیتشناختن رژیم صهیونیستی در مصاحبه با نشریه آتلانتیک را هم میتوان یکی دیگراز عوامل انتشار نامه پاسخ اسماعیل در این برهه از زمان به منظور تقابل بامرحله جدیدی از سازش و «معامله قرن» دانست. بن سلمان ضمن به رسمیت شناختنرژیم صهیونیستی در این مصاحبه حماس و اخوان المسلمین را به عنوان یکی ازاضلاع مثلث شر ابداعیاش معرفی کرد. بن سلمان در سخنانی گفت:
«معتقدم که فلسطینیان و اسرائیلیها حق داشتن سرزمینخود را دارند؛ اما باید یک توافق صلح داشته باشیم تا ضمن ارائه ثبات برایهمهگان، روابط نیز عادیسازی شود… ما هیچ مشکل دیگری با هیچ کسی(اسرائیلیها) نداریم ما مشکلی با یهود نداریم و محمد (ص) با یک زن یهودازدواج کرد…ما منافع مشترک زیادی با اسرائیل داریم و اگر توافق صلح حاصلشود منافع بسیار بیشتری بین اسرائیل و کشورهای شورای همکاری خلیج (فارس) وکشورهایی مانند مصر و اردن بهوجود خواهد آمد.[4]…این مثلث شر یعنیایران، اخوان المسلمین و گروههای تروریستی میکوشند این اندیشه را ترویجکنند که وظیفه ما مسلمانان تأسیس دوباره خلافت بر اساس برداشت ویژهآنهاست. آنها ادعا میکنند وظیفه مسلمانان ساخت دوباره امپراطوری با زوربراساس فهم و اهداف آنهاست.»
بن سلمان در این سخنان سعی میکند ضمن هم ردیف قراردادن خطر حماس با ایران و حزب الله و برخی گروههای تروریستی؛ مقاومت درمقابل صهیونیسم و استکبار را به رفتاری امپراطوری زور گونه تشبیه نماید کهپیامبر و اسلام با آن مخالف بوده است! این سخنان بن سلمان پس از پایان سفردوهفتهایاش به آمریکا را میتوان در مسیر تحقق «معامله قرن» نامید. بنسلمان در این بخش از صحبتهای خود با یهودی نامیدن صهیونیستها، سعی میکندبا توجیه حقوق بشری برای اشغالگران حق «سرزمین و کشور» قائل شود، ادعاییکه از سوی سران آل سعود در نوع خود کمنظیر است. امری که امام خامنهای درنامه خود به آن با صراحت اشاره نمودهاند: «حرکت به سمت مذاکره با رژیمفریبکار و دروغگو و غاصب، خطای نابخشودنی بزرگی است که پیروزی ملت فلسطینرا به عقب میاندازد و جز خسران عاید آن ملت ستمکشیده نمیکند. خیانت برخیسران عرب که اکنون به تدریج در حال آشکار شدن است نیز همین هدف را دنبالمیکند.»
منبع: خبرگزاری فارس