فلسطین یک بار دیگر به یکی از اصلیترین کانونهای تحولات جهانی مبدل شد چنانکه در اقدامی تامل برانگیز وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد…
فلسطین یک بار دیگر به یکی از اصلیترین کانونهای تحولات جهانی مبدل شد چنانکه در اقدامی تامل برانگیز وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد، واشنگتن سیاستش در قبال شهرکسازیهای رژیم صهیونیستی در کرانه باختری را تغییر داده و اعلام میدارد که این شهرکسازیها به خودی خود نقض قوانین بینالمللی به شمار نمیروند.این جدیدترین اقدام دولت دونالد ترامپ در جهت تضعیف تلاشهای فلسطین برای به رسمیت شناخته شدن به عنوان کشوری مستقل است. پیش از این منابع خبری اعلام کرده بودند پامپئو قصد دارد یک سند حقوقی وزارت خارجه آمریکا مربوط به سال ۱۹۷۸ در این باره را لغو کند. این سند شهرکسازیها در اراضی اشغالی فلسطین را با قوانین بینالمللی ناسازگار میداند. نکته قابل توجه آنکه به دنبال این اقدام آمریکا، بنیامین نتانیاهو با رئیسجمهور این کشور تماس تلفنی گرفته و مدعی شده که شهرکسازیهای این رژیم در فلسطین اشغالی قانونی و این اراضی وطن یهودیان بوده است. حال این سوال مطرح میشود که چرا ترامپ این اقدام را صورت داده و چه اهدافی را دنبال میکند؟
اصل حمایت از اشغالگری صهیونیستها، رویکردی است که تمام سران آمریکا داشتهاند لذا اقدام ترامپ را در مرحله نخست باید استمرار این روند دانست. در کنار این مسئله چند نکته قابل توجه مطرح است. نخست آنکه رژیم صهیونیستی در عرصه سیاسی با بحران شدید تشکیل کابینه مواجه است در حالی که نتانیاهو نیز به شدت تلاش دارد تا نخست وزیری را حفظ و از محاکمه به جرم فساد رهایی یابد. نتانیاهو با تشدید اقدامات رادیکالی در سرکوب فلسطینیها، اشغال اراضی فلسطینیان و تحرکات نظامی علیه کشورهای منطقه به دنبال تحقق این اهداف است. دوم آنکه رژیم صهیونیستی در حالی تجاوز نظامی به غزه را صورت داد که پاسخ موشکی مقاومت ناکامی این طراحی را به همراه داشت بگونهای که تل آویو در نهایت وادار به پذیرش آتش بس با شروط فلسطینیها شد.
این مسئله یک رسوایی برای رژیم صهیونیستی است که ادعای توان برتر در حوزه امنیت را سر میداد. سوم آنکه ترامپ در عرصه داخلی با شرایط نامطلوبی مواجه است و احتمال طرح استیضاح او در کنگره قوت گرفته است. با توجه به این شرایط میتوان گفت که ترامپ با تغییر رویه در قبال شهرک سازی سعی دارد تا از یک سو ابعاد جدید حمایت از نتانیاهو برای تکرار نخست وزیریاش را اجرایی سازد و از سوی دیگر افکار عمومی را از شکست صهیونیستها در غزه به مسائل دیگر سوق دهد. در همین حال ترامپ با این اقدامات به دنبال جلب حمایت لابی صهیونیستی است تا با این حربه از استیضاح در کنگره رهایی یابد. در کنار این مباحث یک اصل مهم وجود دارد و آن تاثیرات رفتار ارتجاع عربی در قبال مسئله فلسطین است. رفتار کشورهای عربی در حمایت از معامله قرن که با اجلاس بحرین قوت گرفت و نیز مقابله آنها با جبهه مقاومت گستاخی بیشتر آمریکا را رقم زده که نتیجه آن میشود تشدید حمایت آمریکا از اشغالگری صهیونیستها.
منبع : سیاست روز ، نویسنده: علی تتماج ، 28/08/1398