بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی در سفری به آمریکای جنوبی از توافقات با برزیل و هندوراس برای توسعه مناسبات و نیز انتقال سفارتخانههایشان به قدس خبر داد همزمان با این اقدام فیلیپین نیز از پرواز مستقیم به تل آویو از فراز خاک عربستان سخن گفته است. حال این سوال مطرح میشود که دلیل سفر نتایناهو به آمریکای لاتین چه بوده و چرا وی تلاش دارد تا اخباری حول ارتباط گرفتن سایر کشورها با تل آویو را تا این حد برجسته سازی کند.؟ در باب سفر نتانیاهو به برزیل هر چند که برقراری روابط خارجی از مولفههای تمام ساختارهای سیاسی است اما سفر نتانیاهو از چند منظر قابل توجه است. از یک سو رژیم صهیونیستی همچنان از بحران مشروعیت منطقهای رنج می برد لذا به دنبال فراپیرامون است که آمریکای لاتین و آسیای مرکزی و قفقاز از این محورهاست. از سوی دیگر آمریکای لاتین از مراکزی است که فلسطینیهای بسیاری آنجا سکونت یافتهاند و حرکتهای ضد صهیونیستی بسیاری در این منطقه شکل میگیرد.
بر این اساس صهیونیستها در کناب منافع اقتصادی که در این منطقه دنبال میکنند برآنند تا با حرکتهای ضد صهیونیستی مقابله داشته باشند. در همین حال آنها حضور در این منطقه را برابرا با مقابله با ایران میدانند و لذا تحرکات گستردهای در این منطقه صورت داده اند که در دو قالب مقابله با جریانهای همسو با ایران و دگرگونی در ساختارهای سیاسی و اقتصادی آمریکای لاتین صورت می گیرد.
براساس همین دیدگاه است که در کنار بحرانسازی در کشورهایی مانند بولیوی و ونزوئلا، به تقویت جریانهای همسو با آمریکا و این رژیم میپردازند. سفر نتانیاهو به برزیل را میتوان در همین چارچوب ارزیابی کرد چنانکه رئیسجمهور جدید این کشور ماهیتی آمریکایی داشته و عملا مخالف مقاومت و جریانهای حامی ایران و فلسطین است. اما در باب چرایی اصرار نتانیاهو بر تشدید سفرهای خارجی و تاکید بر رویکرد کشورها به روابط با این رژیم یک اصل مهم مطرح است و آن نزدیک بودن زمان انتخابات پارلمانی این رژیم است. نتانیاهو در حالی نتوانست دولت خود را حفظ کند که اجبارا به انتخابات زودهنگام تن دارد چرا که تصور می کند شرایط داخلی و جهانی برای کسب دوباره پیروزی برایش فراهم است. وی در حالی با تحرکات نظامی در منطقه سعی دارد اقتدار امنیتی خود را به نمایش گذارد که رویکرد کشورها به انتقال سفارتشان از تل آویو به قدس و نیز برقراری ارتباط هوایی با این رژیم را حلقه تکمیلی اعلام موفقیتهای خود میداند. نتانیاهو امید دارد تا رای شهرک نشینان و جریانهای افراطی را کسب نماید و تحرکات وی در برزیل و یا در قبال فیلیپین را میتوان در این چارچوب ارزیابی کرد.
در جمعبندی نهایی از آنچه ذکر شد میتوان گفت که نتانیاهو تلاش دارد تا از این حربهها برای مولفههای انتخاباتی بهره گیرد بویژه اینکه در حوزه اقتصادی و نیز مقابله با انتفاضه فلسطینیها ناکام بوده و سعی دارد تا با مولفههای بیرونی این شکستها را پنهان سازد. این در حالی است که جریانهای سیاسی بر رد این اقدامات تاکید و خواستار کنارهگیری وی هستند.
منبع : سیاست روز ، نویسنده: فرامرز اصغری ، 15/10/1397