پنج شنبه 01/می/2025

روابط آمریکا و رژیم صهیونیستی به رغم اختلافات، مستحکم است

دوشنبه 12-ژوئن-2023

اختلافات بین تل آویو و واشنگتن پیرامون پاره‌ای مسائل مشخص هر از گاهی شدت می‌یابد و بعضا به حد انتقاد علنی مسئولین دو طرف از یکدیگر و اظهار خشم و عصبانیت نسبت به برخی مسائل و مواضع خواهد شد، اما روابط دو طرف به سبب منافع مشترک، حمایت‌های نامحدود آمریکا از رژیم صهیونیستی در بسیاری از زمینه‌ها و پایبندی این کشور به امنیت “اسرائیل” همچنان قوی و مستحکم است همانگونه که مسئولان آمریکایی در مناسبت‌های بسیاری به آن اشاره کرده‌اند.
اختلافات چه بر سر پرونده ایران یا انتقادات آمریکا از طرح اصلاحات قضایی نتانیاهو، توسعه شهرک سازی در کرانه باختری، لغو قانون سلب ارتباط و تنش در کرانه باختری هر اندازه هم زیاد باشد، در معادله موجود که روابط دو طرف بر اساس آن پایه‌گذاری شده، تغییری ایجاد نخواهد کرد.
با این حال، به نظر می‌رسد که تل آویو برای دور کردن واشنگتن از توافق با ایران با مشکلاتی حقیقی مواجه است، آن هم در شرایطی که همچنان به تهدیدات در مورد هدف قرار دادن سایت‌های هسته‌ای در ایران ادامه می‌دهد.
اخیرا با ورود اخباری پیرامون پیشرفت در مذاکرات هسته‌ای بین ایران و آمریکا تهدیدات رژیم صهیونیستی نیز شدت گرفته است.
رژیم صهیونیستی همانگونه که قبلا نیز شکست خورد و در سال 2015 نتوانست بر روند مذاکرات بین تهران و واشنگتن که به امضای برجام منجر شد، تاثیر بگذارد، این بار نیز همین کار را تکرار می‌کند اما این دفعه با مشکلاتی بزرگ‌تر مواجه است، اساسا کاخ سفید به اهمیت بازگشت به برجام با ایران پی برده و از طرفی هم حمایت‌های کنگره از “اسرائیل” طی سال‌های اخیر کم‌رنگ تر شده و مجلس سنا هم در دست دمکرات‌هاست و جمهوری‌خواهان جایگاه خاصی ندارند و همین مسائل کار را برای این رژیم برای اعتراض نسبت به سیاست‌های دولت بایدن به مراتب سخت‌تر کرده است.
البته به گفته روزنامه هاآرتص، برخی از نمایندگان آمریکایی هم تشویق و ترغیب ترامپ توسط نتانیاهو برای خروج از برجام در سال 2018 را از یاد نبردند.
اختلافاتی دیگر
جدای از اختلافات بر سر برنامه هسته‌ای ایران، آمریکا اخیرا تل آویو را به سبب تصویب قانون لغو ارتباط در کنست و موافقت محافل سیاسی این رژیم با بازگشت شهرک‌نشینان یهودی به شهرک تخلیه شده حومش در شمال کرانه باختری به شدت مورد انتقاد قرار داد.
متیو میلر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ماه گذشته در این باره تاکید کرد که تصمیم رژیم صهیونیستی برای بازگشت به شهرک حوومش به هیچ وجه با تعهدات تل آویو به دولت آمریکا همخوانی ندارد.
همچنین تشویق بزالل اسموتریچ وزیر دارایی دولت نتانیاهو به اسکان نیم میلیون صهیونیست دیگر در کرانه باختری و تقویت زیرساخت‌ها در شهرک‌های صهیونیستی کرانه باختری نیز از دیگر مسائلی است که موجب انتقاد دولت آمریکا از تل آویو شد.
همین مسئله در آن زمان موجب شد تا تام نیدز سفیر آمریکا در فلسطین اشغالی با مسئولان ارشد اسرائیلی از جمله ران درمر وزیر امور راهبردی و از نزدیکان نتانیاهو به گفتگو بنشیند.
دولت آمریکا صرفا به این بسنده نکرده و رژیم صهیونیستی را به سبب طرح اصلاحات قضایی مدنظر نتانیاهو شدیدا به باد انتقاد گرفت.
اظهارات جنجالی
مسائل اختلافی موجب شد تا مسئولان اسرائیلی اظهاراتی را بیان کنند که مغایر با موضع آمریکاست و به تنش بین دو طرف دامن می‌زند.
در همین راستا، ایلی کوهن وزیر خارجه رژیم صهیونیستی روز چهارشنبه گذشته در گفتگو با رادیو ریشت بیت کاملا هریس معاون بایدن را به سبب انتقاد از طرح اصلاحات قضایی نتانیاهو مورد حمله قرار داد و گفت او از این طرح به هیچ وجه سر در نمی آورد.
جالب این است که هریس در نشستی این طرح را مورد انتقاد قرار داد که در حقیقت در حمایت از رژیم صهیونیستی برگزار شده بود.
اما با وجود تمامی این اختلافات و تنش‌ها، آمریکا همچنین شریک و همپیمان اول رژیم صهیونیستی است، زیرا نقاط مشترک دو طرف به مراتب بیشتر از نقاط اختلاف است، همانگونه که سفیر آمریکا نیز اخیر در گفتگو با شبکه 12 تلویزیون رژیم صهیونیستی به این مسئله اشاره کرد و گفت مشارکت هاریس در این جلسه خود بیانگر محکم بودن روابط بین واشنگتن و تل آویو است.
مشاوری که بایدن را تحقیر می‌کند
به نظر می‌رسد که نتانیاهو نه تنها اهمیتی به احترام به بایدن و مخالفت با مواضع او نمی‌دهد، بلکه این هفته مشاور رسانه‌ای جدیدی را هم انتخاب کرده که قبلا توییت‌هایی در زمینه تحقیر بایدن منتشر کرده بود و او گلعاد زویک است که از شبکه 14 تلویزیون رژیم صهیونیستی انتخاب شده است. او قبلا در مورد بایدن گفته بود که فردی شایسته نیست و نمی‌تواند به درستی حرف بزند و روابط خارجی آمریکا را خراب می‌کند.
زویک همچنین مواضعی نژادپرستانه در قبال سیاه پوستان آمریکا دارد و قبلا در حمایت از دونالد ترامپ توییت‌هایی منتشر کرده بود.
با این حال، نتانیاهو همچنان منتظر دعوت ترامپ است تا به کاخ سفید برود. تاکنون سابقه نداشته که نخست وزیر “اسرائیل” برای سفر به آمریکا اینقدر منتظر بماند و این بیانگر اوج اختلافات بین دو طرف و نارضایتی کاخ سفید از نتانیاهو و سیاست‌های دولت اوست.
هشدارها به رغم روابط مستحکم
در این میان، جناح چپ گرای حزب دمکرات که طی سال‌های اخیر قدرت بیشتری گرفته، تل آویو را بسیار مورد انتقاد قرار داده است و همین مسئله موجب شده تا اختلافات بین نتانیاهو و بایدن بر سر موضوع ایران یا برخی مسائل داخلی که اخیرا آشکار شده، بالا بگیرد.
با این حال، دولت بایدن طی سال گذشته همچنان در برابر فشارهای برخی اعضای مجلس سنا و کنگره برای تعیین شروطی جدید برای کمک‌های نظامی به “اسرائیل”و اجرای تحقیقاتی دقیق‌تر در مورد شهادت شیرین ابو عاقله خبرنگار فلسطینی آمریکایی و یا توقف شهرک‌سازی در اراضی اشغالی ایستاده است.
البته با وجود تمامی اختلافاتی که ذکر شد، روابط آمریکا و رژیم صهیونیستی ثابت و مستحکم است، چرا که پایه و اساس آن منافع و مواضع مشترک است همانگونه که دو طرف هم دائما بر آن تاکید می‌کنند.
عواملی که ذکر شد، دیواری محکم دور روابط آمریکا و رژیم صهیونیستی حتی در زمان اوج اختلافات بین دو طرف بر سر پاره‌ای مسائل و قضایا کشیده است.

لینک کوتاه:

کپی شد