امارات در دوره اخیر بهشکلی قابلتوجه به تنشهای موجود در منطقه صحرای غربی آفریقا دامن زده است که محافل سیاسی این منطقه آن را بیارتباط با پرونده عادیسازی روابط با رژیم اشغالگر صهیونیستی نمیدانند.
به گزارش الخلیج آنلاین، امارات متحده عربی با افتتاح کنسولگری در صحرای غربی مورد مناقشه میان مغرب و «جبهه پولیساریو» با پشتیبانی الجزایر، نقش جدیدی را بهعهده گرفته که هدف آن افزایش تفرقهافکنی میان کشورهای عربی است.
جبهه پولیساریو در سال 1973 بهعنوان یک گروه مقاومت علیه تسلط استعماری اسپانیا بر صحرای غربی و با هدف استقلال این منطقه ایجاد شد. این گروه پس از خروج اسپانیا در سال 1976 از این منطقه و تقسیم آن بین مغرب و موریتانی به مخالفت با این دو کشور پرداخت. موریتانی و پولیساریو در سال 1979 با یکدیگر صلح کردند اما مغرب تمام منطقه صحرای غربی را ضمیمه خاک خود کرد، از آن پس جبهه پولیساریو به مقاومت علیه مغرب ادامه داده است.
پس از گذشت چند روز از افتتاح کنسولگری امارات در صحرای غربی وزارت امور خارجه مغرب از آغاز عملیات نظامی این کشور علیه جبهه پولیساریو در منطقه «الکرکرات»، واقع در صحرای غربی خبر داد. مغرب مدعی شد که نیروهای جبهه پولیساریو از 21 اکتبر سال جاری وارد منطقه الکرکرات شدند و از حملونقل کالا و آمدوشد مردم در این منطقه جلوگیری میکنند. همزمان جبهه پولیساریو نیز «رباط» (پایتخت مغرب) را به نقض آتشبس 30ساله متهم کرده است، این موضوع نشاندهنده نقش امارات در شعلهور کردن آتش و فتنه در صحرای غربی است.
وزارت خارجه مغرب با صدور بیانیهای اعلام کرد که بهمنظور پایان دادن به «اقدامات تحریکآمیز، خطرناک و غیرقابل قبول» جبهه پولیساریو در الکرکرات اقدامات لازم را اتخاذ خواهد کرد.
تنشآفرینی امارات در صحرای غربی
بسیاری از ناظران، سیاستمداران و فعالان، بهویژه در الجزایر معتقدند اتفاقات اخیر در الکرکرات با تشویق و حمایت اماراتیها همراه بوده است.
«عبدالرزاق مقری» رئیس «جنبش جامعه صلحطلب» در الجزایر بهعنوان بزرگترین حزب اسلامگرا در این کشور دولت امارات را به هدایت و رهبری طرح بیثبات کردن منطقه مغرب عربی متهم کرد. مقری در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی فیسبوک تحلیلی با عنوان «امارات در شهر العیون، هرجا امارات پا گذارد، بحرانها پیچیدهتر میشود و خونها بر زمین میریزد» در ارتباط با بحران گذرگاه مرزی «الکرکرات» میان مغرب و موریتانی منتشر کرد.
مقری نوشت: ما در الجزایر نباید تصور کنیم اگر حکمرانان کشور امارات در منطقه مغرب عربی پا بگذارند و در مشکل پیچیده موجود میان دو کشور (الجزایر و مغرب) برادر و همسایه ورود کنند، این دو کشور روزی به توافق خواهند رسید.
وی افزود : حکمرانان امارات ناتوانتر و ضعیفتر از آن هستند که بتوانند با الجزایر مقابله کنند. آنها در واقع در چارچوب یک طرح صهیونیستی مورد حمایت آمریکا و فرانسه بهمنظور باجخواهی از الجزایر و به تسلیم واداشتن این کشور چنین رفتاری از خود نشان میدهند.
صحرای غربی از زمان پایان استعمار اسپانیا در 1974 تحت سلطه مقامات مغرب قرار دارد ، در حالی که جبهه پولیساریو با پشتیبانی الجزایر بهدنبال استقلال در این منطقه غنی از ماهی و فسفات، است.
تلاشهای بینالمللی برای میانجیگری میان مغرب و جبهه پولیساریو بارها ناکام مانده است، اما آنها در یک سال موفق به اعلام آتشبس میان دو طرف شدند.
در سایت شبکه اجتماعی توییتر، بسیاری از فعالان صحرای غربی با حمله به امارات، این کشور را به فتنهانگیزی در صحرای غربی متهم کردند.
«عبدالله بیکام» یکی از فعالان صحرای غربی امارات را عامل اصلی هرجومرج و فتنه در صحرای غربی دانست.
مقداد در حساب توئیتر خود گفت: امارات متحده عربی از شرایط عدم پیروزی «دونالد ترامپ» رئیس جمهور کنونی آمریکا و همچنین جاهطلبی رژیم اسرائیل برای منزوی کردن الجزایر سوءاستفاده میکند.
«ابراهیم الشامی»، یکی دیگر از فعالان الجزائری در توییتر خود نوشت که چند روز پیش، امارات افتتاح کنسولگری در صحرای غربی اعلام کرد که این اقدام مغایر با هنجارها و قوانین بینالمللی است.
پس از افتتاح کنسولگری، الشامی میگوید: طبلهای جنگ میان مراکش و جبهه پولیساریو به صدا درآمدند، چرا امارات اصرار دارد که ادعا کند دشمنان ما را در سرزمین عربی از اقیانوس تا خلیج فارس نابود میکند؟!
هدیه سمی امارات به مغرب
«انور القاسم»، نویسنده و تحلیلگر سیاسی در گفتوگو با الخلیج آنلاین تأکید کرد: اکنون در محافل مغرب بحث عدم رضایت رباط از تحرکات امارات در کشورهای آفریقای شمالی، دخالت آن در موریتانیا و تحرکات دیپلماتهای اماراتی در صحنه مغرب در جریان است.
وی افزود: محافل مغرب، امارات را به حمایت رسانهای از جبهه پولیساریو که مخالف مغرب است و بهدنبال ایجاد یک کشور مستقل در صحرای غربی است، متهم میکنند.
بهگفته القاسم، محافل مغرب قبلاً امارات را مسئول ظهور رهبر جبهه پولیساریو در «الحره» کانال آمریکایی بهعنوان مجازاتی برای مغرب بهدلیل مواضع رباط در برابر بحران میان عربستان سعودی و امارات از یک طرف و قطر از سوی دیگر، میدانستند.
انور القاسم در مورد تصمیم افتتاح کنسولگری امارات متحده عربی در شهر العیون، بزرگترین شهر صحرای غربی، توضیح میدهد که مغربیها معتقدند که این اقدام ابوظبی بدون درخواست مغرب صورت گرفته؛ درحالیکه امارات هزینه هنگفتی را پرداخت کرده است، بنابراین این اقدام مانند هدیه سمی است که امارات به مغرب اعطا کرده است.
انور در ژوئن گذشته گفت که یک مرکز تحقیقاتی مغرب هشدار داد که حمایت مالی امارات نقشی تعیینکننده در جنگ رسانهای بهرهبری مطبوعات راستگرا در اسپانیا علیه مغرب دارد، علاوه بر اینکه اختلافات مغرب و امارات به مرحله درگیری بر سر «مذهب مالکی» رسیده است.
فعالان مغرب معتقدند که امارات قصد دارد بهعنوان بزرگترین کشور عربی سرمایهگذار در مغرب، با ایفای نقشی سیاسی در پرونده صحرای غربی، آن را به عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی تشویق کند. این امر بعد از سفر اخیر «جارد کوشنر» داماد و مشاور دونالد ترامپ به مغرب صورت گرفت.
محافل مغرب معتقدند که ابوظبی امروز نماینده انحصاری رژیم اسرائیل و ایالات متحده در صحرای غربی است.
منبع : تسنیم ، 26/08/1399