پنج شنبه 01/می/2025

آیا الحاق کرانه باختری به درگیری نظامی امان و تل آویو منجر خواهد شد؟!

یکشنبه 21-ژوئن-2020

تنش بین اردن و رژیم صهیونیستی با نزدیک شدن زمان اجرای طرح الحاق کرانه باختری و غور اردن همچنان رو به افزایش است و اکنون حرف و حدیث‌های زیادی در مورد سناریوی درگیری نظامی بین دو طرف مطرح است.

به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، در همین راستا، روزنامه اندیپندنت عربی بیان کرد که اظهارات متبادل طرفین اسرائیلی و اردنی این سناریو را تقویت می‌کند. طرف صهیونیستی تلویحا به تحرکات نظامی در مناطق اغوار و کرانه باختری اشاره کرد و متقابلا طرف اردنی نیز تهدید به اقداماتی مشابه کرده است.

البته تا این لحظه رویارویی دو طرف در عرصه دیپلماتیک بوده و اردن فعلا به تحرکات سیاسی خود در منطقه و عرصه بین‌الملل اکتفا کرده است.

ایمن الصفدی وزیر خارجه اردن در همین راستا طی سفری غیر علنی راهی رام الله شد و با محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان دیدار کرد و نامه پادشاه اردن را تحویل او داد.

بسیاری از کشورهای عرب حوزه خلیج فارس هم از موضع اردن در این راستا اعلام حمایت کرده‌اند.

تحلیلگران و کارشناسان سفر وزیر خارجه اردن به رام الله را بیانگر اوج خشم و عصبانیت اردن از طرح الحاق کرانه باختری دانسته‌اند، به ویژه اینکه ایمن الصفدی با یک هلی‌کوپتر نظامی راهی رام الله شد.

پادشاه اردن نیز لحن شدیدتری را علیه رژیم صهیونیستی بکارگرفته و اخیرا هم در دیدار با اعضای کنگره آمریکا هشدار داد که طرح الحاق کرانه باختری ثابت و امنیت خاورمیانه را بر هم خواهد زد.

ملک عبدالله دوم چند ماه پیش نیز در گفتگو با مجله آلمانی “دیر اشپیگل” تاکید کرد که طرح الحاق کرانه باختری به تنش شدید کشورش با رژیم صهیونیستی منجر خواهد شد. او گفته بود قصد تهدید ندارد اما تمامی گزینه‌ها برای اردن روی میز خواهد بود.

قبل از آن نیز امجد العضایله وزیر اطلاع رسانی اردن به بیان اظهاراتی غیرمنتظره پرداخته بود که از آن تهدید نظامی علیه رژیم صهیونیستی برداشت می‌شد. او گفته بود اگر رژیم صهیونیستی طرح الحاق کرانه باختری را اجرا کند، اردن قطعا واکنش نشان خواهد داد و منطقه به ویژه این رژیم روی آرامش را به خود نخواهد دید.

از سوی دیگر، توئیت ایدی کوهن خبرنگار اسرائیلی اخیرا خشم گسترده اردنی‌ها را در پی داشت. او تهدید کرده بود که ارتش صهیونیستی قادر به اشغال اردن ظرف مدت 3 ساعت است که بسیاری پس از این توئیت خواستار واکنش نظامی علیه رژیم صهیونیستی شدند. از جمله یحیی سعود نماینده اردنی که خواستار جنگ با این رژیم شد.

پس از این توئیت، خالد الصرایره فرمانده اسبق ارتش اردن در توئیتی مشابه تاکید کرد که اردن آماده جنگ با ارتش رژیم صهیونیستی آن هم نه به شیوه سنتی و قدیمی است. او خواستار تشکیل یک ارتش مردمی و ازسرگیری خدمت اجباری اردنی‌ها در ارتش شد.

“فایز الدویری” تحلیلگر نظامی اردنی در گفتگو با ایندیپندنت عربی تصریح کرد که اردن تمایلی به درگیری نظامی با دشمن صهیونیستی ندارد و به دنبال آن هم نیست، به ویژه در شرایط سخت اقتصادی و نظامی کنونی، اما اگر جنگی بر این کشور تحمیل شود، گزینه‌ای جز رویارویی پیش روی خود نخواهد دید.

الدویری تاکید کرد که با این حال، اردن عوامل قدرت زیادی در صورت درگیری نظامی با رژیم صهیونیستی خواهد داشت، از جمله پیوند اردن با سرزمین خود و انگیزه دفاع از آن و همین مساله کافی است تا هر جنگی را به قتلگاه اسرائیلی‌ها تبدیل کند.

وی که یک ژنرال بازنشسته ارتش اردن است، تاکید کرد که اگر رژیم صهیونیستی جنگ را آغاز کند، قطعا پایان دهنده این جنگ اردن خواهد بود. وی ملت فلسطین را به آغاز انتفاضه‌ای دیگر و هماهنگ سازی مواضع رهبران اردنی و فلسطینی به منظور مقابله با رژیم صهیونیستی فراخواند.

همچنین نویسنده و تحلیلگر سیاسی اردنی اظهار داشت که فعلا زود است در مورد تقابل نظامی اردن و رژیم صهیونیستی سخن بگوییم اما این هرگز به این معنا نیست که حتی در صورتی که امنیت ملی و منافع راهبردی این کشور به خطر بیفتد، چنین گزینه ای مطرح نباشد.

زید النوایسه تاکید کرد که اردن به دقت اوضاع را تحت نظر دارد و تلاش می کند تا از طریق تحرک در عرصه منطقه ای و بین المللی و با تکیه بر ابزارهای سیاسی و حتی از طریق احزاب اسرائیلی، مانع از اجرای طرح الحاق کرانه باختری شود.

النوایسه با اشاره به کارنامه خوب ارتش اردن در مقابله با ارتش رژیم صهیونیستی، تاکید کرد که ارتش اردن یکی از قدرتمندترین ارتش های منطقه است و می تواند در برابر هرگونه تجاوزی ایستادگی کند و از سال 1948 تاکنون نیز وارد جنگ هایی با طرف صهیونیستی شده است.

آنگونه که پیداست، دولت آمریکا و اردن نیز فشارهای متقابلی به یکدیگر وارد می کنند و آمریکا از رهگذر کمک ها به دنبال تاثیرگذاری بر اردن است و از طرفی هم خواستار تحویل یک اسیر آزاده اردنی شده است آن هم در شرایطی که اردن وارد نبردی گسترده برای توقف طرح الحاق کرانه باختری شده است.

برخی اخبار و گزارش های رسانه ای هم از احتمال توقف کمک های مالی آمریکا به اردن توسط ترامپ حکایت دارد تا امان در نهایت مجبور به تحویل احلام التمیمی شود که به کشتن 15 شخص از جمله 13 اسرائیلی و دو آمریکایی متهم است.

ماهر ابو طیر نویسنده و تحلیلگر سیاسی هم می گوید سفر پادشاه اردن به آمریکا اقدامی در راستای اعمال فشار بر این کشور است.

ابو طیر همچنین اشاره کرد که ملک عبدالله دوم دست به تحرکات گسترده ای علیه رژیم صهیونیستی زده و برای این منظور تماس های گسترده ای با طرف های اروپایی و عربی و حتی نمایندگان کنگره آمریکا، رئیس مجلس نمایندگان این کشور، اعضای کمیته روابط خارجی مجلس سنا، کمیته امور خارجه و خدمات نظامی مجلس نمایندگان داشته است.

لینک کوتاه:

کپی شد