پنج شنبه 01/می/2025

نزدیک شدن عربستان و ایران به هم، به ضرر اسرائیل است

چهارشنبه 13-اکتبر-2021

روزنامه عبری زبان هاآرتص امروز چهارشنبه تحلیلی از “زوی برئیل” تحلیلگر بخشی عربی خود منتشر کرده که در آن تاکید شده که موفقیت‌آمیز بودن نزدیک شدن عربستان و ایران به هم و بازگشایی کنسولگری این کشور در تهران و بازگشت روابط دو طرف به روال سابق، به معنی فروپاشی و نابودی ائتلاف ضدایرانی خواهد بود که “اسرائیل” به آن دل خوش کرده و امید زیادی به آن بسته بود، از جمله اینکه امیدوار بود از این طریق بتواند روابط دیپلماتیک با عربستان برقرار کند.
برئیل در این تحلیل به اظهارات حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران در پایان سفر خارجی خود به کشورهای سوریه، مصر و روسیه استناد کرده که گفته بود گفتگوها بین ایران و عربستان به سمت و سویی خوب پیش می‌رود. همچنین خطیب زاده سخنگوی او نیز اعلام کرده که مذاکرات بین دو کشور بدون هیچ خللی ادامه دارد و طی آن روابط فی مابین و روابط با کشورهای منطقه به ویژه کشورهای حوزه خلیج فارس و جنگ یمن نیز مطرح شده است. وی گفته که دو کشور چندین توافقنامه را هم به امضا رسانده‌اند.
هاآرتص به نقل از شماری از دیپلمات‌های اروپایی که با خبرنگارن عرب گفتگو کرده‌اند، آورده است که پیش‌بینی می‌شود طی هفته‌های آینده کنسولگری‌های دو طرف بازگشایی و روابط بین دو کشور به طور کامل روال عادی خود را ازسرگیرد.
زوی برئیل در ادامه تاکید کرد که دیدارهای مقامات عربستانی و ایرانی به طور غیرعلنی از آوریل امسال شروع شده، کما اینکه پادشاه عربستان در سخنان خود در نشست مجمع عمومی سازمان ملل عنوان کرد که کشورش امیدوار به برقراری روابطی خوب با ایران است.
بر پایه این تحلیل، عربستان پس از انتخاب جو بایدن به عنوان رئیس جمهور جدید آمریکا به ویژه در سایه تنش ایجاد شده بین بایدن و ولیعهد عربستان پس از ماجرای ترور جمال خاشقچی روزنامه‌نگار عربستانی به موازات فشارهای او برای عدم فروش سلاح به عربستان جهت ممانعت از بکارگیری آن در جگ یمن، در سیاست‌های منطقه‌ای خود بازنگری کرده است. به گفته هاآرتص، پادشاه عربستان پس از اینکه به این نتیجه رسیده که آمریکا قابل اعتماد و اتکا نیست، تصمیم گرفته در سیاست‌های منطقه‌ای خود به ویژه در رابطه با ایران تجدیدنظر کند و برای این کشور بهتر است که گزینه‌ها و روابط راهبردی خود را تنوع بخشد و یک بازنگری کلی در مواضع و سیاست‌هایش داشته باشد.
همچنین مخالفت دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا با حمایت از عربستان پس از حملات به تاسیسات نفتی این کشور موجب شد که ریاض بیش از پیش به این نتیجه برسد که گفتگو با ایران ضروری است. از سوی دیگر، ایران نیز می‌داند که عادی‌سازی روابط با عربستان فواید زیادی برای آن دارد و موجب اعتراف آن ولو به شیوه غیررسمی، به نقش داشتن در امور سوریه، یمن و عراق خواهد شد و به موجب آن، کشورهای عربی و برخی کشورهای خاورمیانه که تحت فشارهای آمریکا جانب احتیاط را در رابطه با ایران در پیش گرفته بودند، در مواضع خود تجدیدنظر خواهند کرد.
طبق تحلیل‌های این نویسنده اسرائیلی، عادی‌سازی روبط عربستان و ایران در کنار اختلافات بین نفتالی بنت نخست وزیر رژیم صهیونیستی و جو بایدن رئیس جمهور آمریکا، ضربه‌ای به “اسرائیل” خواهد بود، به ویژه در سایه احتمال ترکیدن حباب موسوم به ائتلاف عربی اسرائیلی علیه ایران، چرا که این در حقیقت حبابی بیش نبود که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر پیشین رژیم صهیونیستی آن را ایجاد کرده بود، چرا که تحت هیچ شرایطی ممکن نیست که جنگنده‌های عربستانی با همکاری “اسرائیل” و بدون موافقت آمریکا علیه ایران دست به حمله‌ای بزنند، به ویژه اینکه آمریکا از دوره ریاست جمهوری ترامپ اعلام کرده که به دنبال جنگ نیست، بلکه به دنبال راه حلی دیپلماتیک با ایران است.
زوی برئیل اظهار داشت که کشورهای ائتلاف عربی به ویژه کشورهای حوزه خلیج فارس و در راس آن‌ها عربستان که در پی تقویت جایگاه خود نزد واشنگتن از طریق ترویج ائتلاف مشترک علیه ایران بودند، می‌توانستند به ائتلاف تشکیل شده توسط “اسرائیل” تکیه کنند هرچند هم که عملا این ائتلاف موفق نباشد، اما مسئله این است که اکنون برای این کشورها مشخص شده است که آنچه دنبالش هستند، جنگ با ایران نیست، کما اینکه کاملا مشخص است که “اسرائیل” یک میانجی است که به دنبال رسیدن به هدفی است که خود قادر به تحقق آن نیست.

لینک کوتاه:

کپی شد