تحليلگران رسانههاي عربي معتقدند که سکوت مجامع بين المللي در برابر جنايتهاي رژيم صهيونيستي و موضع سنتي کشورهاي عربي درباره فلسطين و حتي حمايت رسانههاي اين کشورها از رژيم اشغالگر قابل پذيريش نيست و زخمهاي کهنه مردم فلسطين تنها با صدور بيانيه و محکوم کردن شفاهي التيام نخواهد يافت.به گزارش ايرنا،حملات هوايي رژيم صهيونيستي به نوار غزه طي روزهاي گذشته موجب کشته و زخمي شدن صدها غير نظامي شد و عليرغم اعلام آتش بس ،دردها و رنجهاي ملت فلسطين همچنان ادامه دارد. رژيم صهيونيستي که سرزمين فلسطين را اشغال کرده، انواع جنايات را در حق مردم اين کشور و منطقه انجام داده و ميدهد. اين در حالي است که سازمان ملل، مجامع بين المللي و حتي برخي کشورهاي اسلامي در قبال اين جنايات عکس العمل جدي نشان نداده اند. برخي کشورهاي منطقه هم که فرياد دفاع از حقوق بشر سر مي دهند در برابر بي رحميهايي که نسبت به مردم فلسطين انجام مي شود سکوت کرده و حتي در رسانههاي خود از اقدامات رژيم صهيونيستي نيز حمايت کرده و خواهان برخورد يکسان با قرباني و جلاد هستند.اين نخستين بار و طبيعتا آخرين بار نيست که رژيم صهيونيستي به طور وحشيانه باريکه غزه را هدف قرار داد و شهروندان بيگناه فلسطيني را بدون هيچ گونه توجيهي به خاک و خون کشيد. «مصطفي قطبي» تحليلگر مغربي در تارنماي شبکه اطلاعاتي «النباء» عراق نوشت: اين موج جديد حمله وحشيانه، فصل جديدي را در فضاي حساس داخلي و منطقه اي و بين المللي مي گشايد که در دورن خود نشانههاي نقشه سياسي آينده منطقه را به دنبال خواهد داشت. هر کسي که اخيرا اظهارات و تهديدهاي اسراييليها عليه فلسطينيها را دنبال کرده باشد پيش بيني مي کرد که رژيم اسراييل عليه باريکه غزه به جنگ روي آورد. تنش آفريني خصمانه رژيم اسراييل عليه غزه پس از چند ماه از اوضاع سياسي ملتهب کابينه «نتانياهو» و ژنرالهاي جنگ سالار اين رژيم و در راس آنها «بني گانتس» وزير جنگ آن آغاز شده است. آنها با هدف آزمودن موضع کشورهاي عربي و واکنشهاي احتمالي آنها و هدف قرار دادن مقاومت، آزمايش گنبد آهنين که با هدف رهگيري موشکهاي مقاومت طراحي شده و همچنين بر هم زدن برگههاي سياسي فلسطينيها به غزه حمله کردند. همچنين نتانياهو با اين اقدامات خواسته است نگاهها را از گرفتاريهاي خود و پروندههاي مربوط به فساد و رشوه منحرف و خود را از محاکمه رها سازد. او خواسته است در برابر آشتي ملي فلسطين سنگاندازي کند.
به نوشته تارنماي شبکه اطلاعاتي النباء، موضع واشنگتن در حمايت از رژيم اسراييل حيرت آور نيست. آمريکا هوادار رژيم اسراييل است و همواره پوشش سياسي گسترده اي را براي سياستهاي اين رژيم فراهم کرده است. «بايدن» رييس جمهوري آمريکا جنايتهاي رژيم اسراييل را محکوم نکرده است وحمايت آشکار آمريکا از رژيم اسراييل در مخالفت با منطق اخلاقي، انساني، سياسي و حقوقي است. در شرايطي که غزه در آتش مي سوخت و افکار عمومي در کشورهاي عربي از اين اقدامات عصباني و خواستار پايان دادن به اين جنگ بودند؛ غرب امپرياليسم از حملههاي رژيم اسراييل حمايت کرد. شوراي امنيت هم تنها در برابر جنگ افروزيهاي اسراييل عليه غزه و قدس اشغالي و هتک حرمت اين رژيم به مسجد الاقصي اعلام نگراني کرد و خواستار خويشتن داري شد. اتحاديه عرب هم در چنين مواردي به طور شفاهي موضع گيري کرده و فرار روبه جلو داشته است. در حالي که انتظار مي رود اتحاديه عرب اقداماتي فراتر از محکوم کردن اقدامات رژيم اسراييل و صدور بيانيه انجام دهد. بلکه اين اتحاديه بايد در محافل جامعه بين المللي براي اتخاذ اقدامات ملموس عليه رژيم اسراييل که بدون هيچگونه نظارتي مردم فلسطين را به خاک و خون مي کشد، تحرکاتي را انجام دهد. در شرايطي که جامعه بين الملل در برابر جنايتهاي رژيم اسراييل سکوت اختيار کرده است موضع سنتي عربي ديگر قابل پذيريش نيست. خونهايي که دههها است بر روي زمين مي ريزد و زخمهاي کهنه تنها با بيانيه و محکوم کردن التيام نخواهد يافت.
«طاريق ليساوي» تحليلگر مسايل سياسي در روزنامه الکترونيکي راي اليوم نوشت: موضع رهبران کشورهاي عربي درباره حمله رژيم صهيويستي به غزه و هتک حرمت مسجد الاقصي و حملههاي مداوم آن به مردم بي دفاع فلسطين آشکار است. آنها در بيانيههايي که صادر کردند، با دقت کلماتي را انتخاب کردند تا مبادا صهيونيستها و آمريکا عصباني شوند. بيانيه کشورهاي عربي بي روح و سرد و بي معني بود. نظامهاي عربي در استفاده از فرصتها براي تحقق منافع مردم خود با شکست روبرو شده اند. رهبران عرب هيچ تحرک جدي را در دفاع از مردم فلسطين انجام نداده اند و بيشتر آنان فقط شعار مي دهند. آنها در تحليل تحولات منطقه اي و بينالمللي ناتوان هستند و تنها به فکر منافع شخصي خود هستند. در حالي که مردم کشورهاي عربي به جوش و خروش آمدهاند و فلسطين را امانت و عادي سازي را خيانت به شمار مي آوردند نظامهاي عربي اين واقعيت را درک نمي کنند که همه مردم کشورهاي منطقه با مردم فلسطين متحد هستند و نمي توان درباره مساله فلسطين، قدس و مسجد الاقصي تجارت کرد. قدرت رژيم صهيونيستي از ضعف نظامهاي عربي و ناتواني آنها در همراهي با آرمان مردم خود ناشي شده است.
همسويي برخي رسانههاي عربي با رژيم صهيونيستي
در حالي که نهادهاي جامعه بين المللي از جنايت صهيونيستها چشم پوشيده اند. سلاح رسانهها هم در جنگ رژيم صهيونيستي عليه مردم فلسطين نقش مهمي را بازي کردند. در شرايطي که مردم کشورهاي عربي از تسلط رويکرد صهيونيستها بر روي رسانههاي جهاني و نفوذ آن در رسانههاي عربي رنج مي برند برخي رسانههاي عربي به ويژه رسانههاي کشورهاي عربي حاشيه خليج فارس هم در اين زمينه با جنايتهاي اشغالگران عليه مردم فلسطين همسو شدند. سالهاي طولاني است که مقامات اين رژيم تلاش کرده اند با کمک رسانههاي عربي و از طريق انتشار اطلاعات گمراه کننده مساله فلسطين را به فراموشي سپارند. در اين زمينه روزنامه «الشرق الاوسط» عربستان در همراهي با صهيونيستها در گزارشي با عنوان «غزه و کوتاهي عربي» به قلم «طارق الحميد» ميان جلاد و قرباني يکسان برخورد کرد و نوشت عربها نبايد به محکوم کردن حملههاي اسراييل بسنده کنند، بلکه آنها بايد حماس را هم محکوم کنند.
روزنامههاي اماراتي هم از اقدام امارات در امضاي توافق صلح با رژيم صهيونيستي دفاع و ادعا کردند که برقراري صلح واقعي براي همگان سودبخش خواهد بود. «مني بوسمره» سردبير روزنامه «البيان» امارات از موضع امارات در امضاي توافق صلح با رژيم صهيونيستي دفاع کرد.اين همراهي رسانهاي عربستان و امارات با رژيم صهيونيستي در حالي است روزنامه «الشروق» الجزاير در گزارشي به قلم «محمد سليم قلاله» از کشورهاي عربي که روابط خود را با رژيم صهيونيستي عادي کرده اند، انتقاد کرد و نوشت: رويدادهاي اخير فلسطين نشان داد که عادي سازان روابط با غصب کنندگان زمين و آبرو در توهم به سر مي برند و بسيار حقير هستند. آنها در گفتن يک کلمه در ياري قدس و مقدسات مردم ناتوان هستند. اکنون زمان پيروزي مردم فلسطين در برابر دشمن ظالم است و هرگز زمان سستي و شکست نيست. اين بار قدرت موضع منطق بر موضع قلدرمابي در قدس شريف چيره شده و مشخص شده است که قدرت عادي سازان روابط با رژيم اسراييل ناچيز و توهمي بيش نيست.
در اين حال، “احسان کاظمي” استاد علوم سياسي با اشاره به تضييع حقوق مردم فلسطين توسط رژيم صهيونيستي، به ايرنا گفت: اسراييل به جاي پذيرش حقوق بينالملل و حق تعيين سرنوشت ملت فلسطين همچنان در حال جنگ افروزي و کشتار مردم بي پناه است.رهبر معظم انقلاب اسلامي در سخنراني تلويزيوني به مناسبت روز جهاني قدس با تاکيد بر اجراي مطالبه منطقي همه پرسي از همه ساکنان اصلي فلسطين براي تعيين نظام سياسي اين کشور، خطاب به مجاهدان فلسطيني فرمودند: مبارزه مشروع و اخلاقي خود با رژيم غاصب را به قدري ادامه دهيد که ناچار به قبول اين مطالبه مترقي شود. ايشان منطق مبارزه فلسطيني يعني «همهپرسي از همه ساکنان اصلي فلسطين براي تعيين نظام سياسي کشور» را منطقي مترقي و جذاب خواندند و تاکيد کردند: بر اساس اين منطق که به وسيله جمهوري اسلامي در اسناد سازمان ملل نيز به ثبت رسيده، مبارزان فلسطيني ميتوانند يک همه پرسي با شرکت همه ساکنان اصلي فلسطين از هر قوم و دين از جمله آوارگان فلسطيني مطرح کنند که نتيجه اين همه پرسي نظام سياسي کشور را معين ميکند. آن نظام سياسي، آوارگان را به داخل برميگرداند و سرنوشت بيگانگان سُکنيگزيده را تعيين ميکند.چند هفتهاي از بيانات مقام معظم رهبري و طرح پيشنهاد همه پرسي نگذشته بود که رژيم صهيونيستي حملات وحشيانه خود عليه مردم بي پناه غزه را آغاز کرد. آتش افروزيي که نشان داد هر چه سريعتر جامعه بين المللي بايد رژيم صهيونيستي را مجبور به تن دادن به همه پرسي و به رسميت شناختن حقوق ملت فلسطين بکند چرا که کوتاهي در مقابل اين رژيم نامشروع به معني افزايش قساوت و کشتار در حق ملت فلسطين است.
ايرنا،در گفتگو با دکتر «احسان کاظمي» استاد علوم سياسي دانشگاه شهيد چمران اهواز، ضرورت برگزاري همه پرسي در سرزمينهاي اشغالي و خاتمه دادن به جنگ افروزيهاي رژيم صهيونيستي عليه ملت فلسطين را مورد بحث و بررسي قرار داده است.کاظمي در پاسخ به اين پرسش که چرا جامعه جهاني رژيم صهيونيستي را مجبور به تن دادن به همه پرسي در سرزمين اشغالي نميکند، گفت: حق تعيين سرنوشت از جمله حقوقي است که در اسناد بينالمللي به عنوان حق مسلم ملتها تعيين شده است. بنابراين اين حق متعلق به همه ملتها ست و ملتي را نميتوان از آن مستثني کرد. در مورد فلسطين هم کسي نبايد براي اين مردم تصميم بگيرد و رژيم صهيونيستي با قلدري و زور نميتواند سرنوشت اين ملت را تعيين کند. بنابراين هر چقدر هم از اشغالگري بگذرد بايد تن به برگزاري همه پرسي دهد.وي افزود: رژيم صهيونيستي با ايجاد روابط با کشورهاي مختلف و تقويت لابيهاي خود به نوعي مانع تحقق حقوق مردم فلسطين شده است. اين روابط و لابيها باعث شده نهادهاي بينالمللي و حتي حقوق بشري هم چندان مقابل اقدامات اين رژيم واکنش نشان ندهند. در جنگ اخير مشاهده کرديم که اين رژيم حتي به دفاتر رسانههاي بين المللي در غزه هم حمله کرد. در طرف ديگر معادله کشورهاي اسلامي هم خود دچار اختلافات دروني و برخي هم وارد فرايند سازشکاري و رابطه با اسراييل شدند. اين عوامل باعث شده که رژيم صهيونيستي حتي از سرزمينهاي 1967که طبق درخواست سازمان ملل بايد تخليه کند، هم عقب نشيني نکرده است.
منبع : اطلاعات ، 05/03/1400