تابستان امسال اراضی اشغالی به ویژه شهرهای تل آویو و قدس صحنه برپایی تظاهرات های گسترده علیه بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی بود و این تظاهرات ها همچنان ادامه دارد و هر روز نیز گسترده تر می شود.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، این تظاهرات ها که از ماه می گذشته آغاز شده، دو علت اصلی دارد، نخست پرونده های فساد نتانیاهو و دوم ناتوانی دولت او در مدیریت بحران کرونا.
البته این تظاهرات ها در ابتدا در اعتراض به تعطیلی کنست از سوی یولی ادلشتاین رئیس وقت کنست و از افراد نزدیک به نتانیاهو آغاز شد اما پس از مدتی به تظاهرات ها علیه نتانیاهو تبدیل شد.
مساله جالب توجه این است که بخش عمده تظاهرات کنندگان را جوانانی تشکیل می دهند که فعالیت زیادی تاکنون در عرصه سیاسی نداشته اند اما به این نتیجه رسیده اند که نتانیاهو یک فاسد است و باید از صحنه قدرت کنار برود.
تظاهرات کنندگان می گویند نخست وزیر فاسد نمی خواهند و او باید محاکمه شود. نتانیاهو تاکنون در 3 پرونده مختلف به فساد متهم شده است و قرار است جلسات دادگاهی او به زودی ازسرگرفته شود.
علاوه بر این، دولت رژیم صهیونیستی به نخست وزیری او تاکنون در مدیریت بحران کرونا ناموفق بوده و هر روز بر تعداد مبتلایان به کرونا در اراضی اشغالی افزوده می شود.
نتانیاهو به شیوه های مختلف تلاش کرده تا جلوی ادامه تظاهرات ها و اعتراضات را بگیرد، از جمله با اعمال محدودیت های شدید به بهانه مقابله با کرونا؛ محدودیت هایی که بیش از هرچیز هدف از آن توقف تظاهرات ها است.
دولت رژیم صهیونیستی اخیرا در همین راستا اعلام کرد که خروج هر فردی از خانه اش تنها تا فاصله یک کیلومتری ممکن است و کسی حق ندارد بیش از یک کیلومتر از خانه خارج شود یا تجمع کند.
اما با این حال تظاهرات ها نه تنها متوقف نشده بلکه روز به روز گسترده تر می شود.
منابع صهیونیستی اعلام کردند که روز شنبه هفته گذشته بیش از 130 هزار نفر در شهرهای مختلف از جمله قدس و تل آویو علیه نتانیاهو دست به تظاهرات زدند که تقریبا از آغاز این تظاهرات ها بی سابقه بوده است.
موضوع گرانی و افزایش نرخ بیکاری به ویژه با شیوع ویروس کرونا یکی دیگر از عواملی است که اسرائیلی ها را به خیابان کشانده است.
شاشار اورین جوان 25 ساله اسرائیلی در گفتگو با یورو نیوز تاکید کرد که این تظاهرات ها صرفا به خاطر کرونا نیست، بلکه مسائل دیگری نیز در آن دخیل است، همچون عدم قدرت اسرائیلی ها برای تحمل هزینه های بالای معیشتی.
در حالی که هزینه های زندگی در اراضی اشغالی روز به روز بیشتر می شود، نتانیاهو رقیبش بنی گانتز رهبر ائتلاف آبی سفید پس از یک سال بحران سیاسی در نهایت دولتی ائتلافی متشکل از 34 وزیر را تشکیل دادند که در تاریخ رژیم صهیونیستی بی سابقه بوده است.
تشکیل چنین دولتی هزینه های دولت را چندبرابر کرده است و این در حالی است که وضعیت اقتصادی رژیم صهیونیستی چندان خوب نیست و اسرائیلی ها هر روز با مشکلات بیشتری دست و پنجه نرم می کنند.
این تظاهرات ها از سال 2011 که صدها هزار نفر در اعتراض به افزایش هزینه های زندگی به خیابان ها آمدند، بی سابقه بوده است.
تظاهرات ها علیه نتانیاهو در حالی هر روز گسترده تر می شود که اختلافات او با شریکش در ائتلاف دولتی یعنی بنی گانتز نیز شدت می یابد.
یکی از اصلی ترین مسائل اختلافی بین دو طرف، مساله تصویب بودجه دولت است که به رغم گذشت چندین ماه از تشکیل دولت جدید هنوز تصویب نشده است.
بنی گانتز اصرار دارد که طبق توافق تشکیل دولت ائتلافی بودجه دولت به مدت دو سال تصویب شود، اما نتانیاهو بر بستن یک ساله بودجه تاکید دارد.
ائتلاف آبی سفید اخیرا دوباره تهدید کرده که اگر نتانیاهو همچنان بر موضع خود اصرار ورزد و بخواهد اوضاع را به سمت انتخاباتی دیگر بکشاند، دولتی جایگزین تشکیل خواهد داد.
هفته ها تظاهرات علیه نتانیاهو بر شانس پیروزی او در انتخابات آتی نیز تاثیرگذار خواهد بود، تا جایی که نتایج نظرسنجی هایی که اخیرا انجام شده نشان می دهد که تعداد آرای حزب لیکود به رهبری نتانیاهو در صورتی که انتخابات جدید برگزار شود، به مراتب نسبت به قبل کاهش یافته است.
نظرسنجی ها از کاهش شدید محبوبیت نتانیاهو و لیکود به سبب سوء مدیریت بحران کرونا حکایت دارد.
بر پایه یک نظرسنجی که شبکه 12 تلویزیون رژیم صهیونیستی آن را برگزار کرده،در صورت برگزاری انتخابات، حزب لیکود تنها 26 کرسی را کسب خواهد کرد.
نظرسنجی ها از کاهش شدید محبوبیت لیکود و نتانیاهو در میان اسرائیلی ها حکایت دارد.
همچنین بر پایه نظرسنجی ها، دامنه اعتراضات در فلسطین اشغالی روز به روز گسترده تر می شود و شمار بیشتری از اسرائیلی ها با آن همراهی می کنند.
تازه ترین نظرسنجی ها نشان می دهد که در صورت برگزاری انتخابات کنست، لیکود نسبت به قبل حداقل 10 کرسی کمتر کسب خواهد کرد.
نبیه عواضه تحلیلگر امور رژیم صهیونیستی اخیرا در سخنانی در برنامه “غیاهب الکیان” تصریح کرد که تمامی اقدامات و تلاش های نتانیاهو در عرصه داخلی و خارجی اعم از توافق عادی سازی روابط با امارات و بحرین یا تلاش برای بهبود اوضاع امنیتی نتوانسته بر روند اعتراضات تاثیرگذار باشد.
عواضه اظهار داشت که تظاهرات ها و اعتراضات به مشکل و معضلی حقیقی برای نتانیاهو تبدیل شده است.
وی عنوان کرد که نتانیاهو ماه های بسیاری سختی را در پیش خواهد داشت، به ویژه با فرا رسیدن زمان محاکمه اش در ماه آینده و بالا رفتن آمار کرونا در فلسطین اشغالی و ناتوانی دولت وی در مدیریت این بحران.
“اوری مسگاف” نویسنده اسرائیلی اخیرا در مقاله ای در روزنامه هاآرتص تاکید کرد که اعتراضات کنونی علیه نتانیاهو، مهم ترین رخداد سیاسی طی سال های اخیر بوده است.
مسگاف تصریح کرد که مهم ترین نشانه شدت گرفتن اعتراضات این است که دامنه آن روز به روز گسترده تر می شود و شمار معترضین همچنان رو به افزایش است و بحران اقتصادی، بیکاری و بی اعتمادی به دولت همگی عواملی است که موجب شعله ورتر شدن اعتراضات خواهد شد.
وی اشاره کرد که نتانیاهو رژیم صهیونیستی را به سمت 3 انتخابات پی در پی کشاند و در همه آن ها شکست خورد.
مشگاف اظهار داشت که تنها قشری که اکنون از نتانیاهو حمایت می کند، پلیس رژیم صهیونیستی است که بازپرس کل ندارد و این نیروها متعرضین را به شدت مورد حمله قرار داده و آن ها را سرکوب می کنند.
وی در پایان تصریح کرد که اکنون این سوال نگران کننده مطرح است و آن اینکه آیا نتانیاهو قبل یا بعد از قتل و کشتار تظاهرات کنندگان کناره گیری خواهد کرد؟!
از سوی دیگر، ایمن الرقب تحلیلگر و پژوهشگر فلسطینی و کارشناس امور رژیم صهیونیستی تاکید کرد که اعتراضات علیه نتانیاهو در حد و اندازه ای نیست که به سرنگونی او منجر شود.
الرقب در گفتگو با وبگاه “اخبار الیوم” تصریح کرد که با این حال، این اعتراضات اهرم فشاری بر نتانیاهو خواهد بود.
وی همچنین خاطر نشان کرد که در صورت گسترش دامنه اعترضات، نتانیاهو خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام خواهد شد تا اینگونه از هرگونه امتیازدهی و تسلیم شدن در برابر تظاهرات کنندگان فرار کند.
روزنامه گاردین هم در مقاله ای که “اولیور هولمز” خبرنگار این روزنامه در قدس نگاشته، به بررسی اعتراضات در فلسطین اشغالی و تاثیر آن بر ادامه نخست وزیری نتانیاهو پرداخته و گفته مشاهده هزاران معترض در خیابان ها و درگیری با پلیس، نشانگر نخست وزیری است که هر لحظه بیشتر در انزوا قرار می گیرد و قدرت او روز به روز کمتر می شود اما مشخص نیست که این اعتراضات در نهایت ضربه ای جدی به جایگاه نتانیاهو بزند.
هولمز اظهار داشت که هم موافقان و هم مخالفان نتانیاهو بر این باورند کسی که از سال 2009 نخست وزیری را در قبضه خود گرفته، آن قدر قدرت دارد که خود را در قدرت نگه دارد.
با این حال، این نویسنده انگلیسی معتقد است که اسرائیلی ها فرصت های زیادی برای براندازی نتانیاهو خواهند داشت.
