رژیم صهیونیستی از خلال تلاش برای ورود به اتحادیه آفریقا قصد دارد با نفوذ عمیقتر به این قاره، اهداف جاهطلبانه خود به ویژه در حذف مسئله فلسطین را تحقق بخشد.
ارتباط رژیم صهیونیستی با صحرای بزرگ آفریقا را می توان در اواخر دهه ۱۹۵۰ جستجو کرد؛ زمانی که اسرائیل در سال ۱۹۵۷ استقلال غنا را به رسمیت شناخت و در سال ۱۹۵۸ موسسهای تحت عنوان آژانس همکاریهای توسعه بین المللی اسرائیل برای حمایت از کشورهای مستقل آفریقایی تاسیس کرد. در سال ۱۹۶۳ نیز اولین سفارت رژیم صهیونیستی در کنیا تاسیس شد و به این ترتیب راه برای نفوذ اسرائیل در قاره آفریقا از دروازه دیپلماتیک باز شد.
در سطح اتحادیه آفریقا، سازمان وحدت آفریقا که پیش از این اتحادیه تشکیل شده بود به رژیم صهیونیستی اجازه داد تا به عنوان عضو ناظر در این سازمان حضور داشته باشد. اما بعد از انحلال سازمان مذکور در سال ۲۰۰۲ و تشکیل اتحادیه آفریقا اسرائیل این جایگاه خود را از دست داد. از آن زمان تاکنون رژیم صهیونیستی تلاش زیادی برای عضویت در اتحادیه آفریقا کرده است.
معاملات میان رژیم صهیونیستی و کشورهای آفریقایی نشان میدهد که قوی ترین روابط اسرائیل در این قاره با کشورهای غربی و مرکزی و شرق بوده و در حال حاضر با ۴۶ کشور از ۵۵ کشور عضو اتحادیه آفریقا روابط دیپلماتیک دارد. تصمیم اخیر این اتحادیه برای دادن جایگاه عضو ناظر به اسرائیل نیز گام جدیدی در راستای بهبود چهره رژیم صهیونیستی و تقویت نفوذ آن در قاره آفریقا بود.
فلسطین، چین، انگلیس، کویت، امارات متحده عربی، مکزیک، کویت و یونان در حال حاضر به عنوان عضو ناظر در اتحادیه آفریقا فعالیت میکنند. کشورهایی که جایگاه عضو ناظر را در اتحادیه آفریقا دارند قادر به تصمیم گیری و یا رای دادن در اتحادیه مذکور نیستند اما این جایگاه به آنها امکان میدهد تا با سیاستمداران آفریقایی ارتباط نزدیکتری برقرار کنند و هم چنین در تصمیمات آنها تاثیر بگذارند.
بنابراین میتوان انگیزههای رژیم صهیونیستی برای کسب جایگاه عضویت ناظر در اتحادیه آفریقا را درک کرد. اتحادیه آفریقا در سال ۲۰۱۳ جایگاه عضو ناظر را به فلسطین داد تا در برابر جاه طلبیهای اسرائیل فرصتی برای حضور در قاره آفریقا داشته باشد. از سوی دیگر رژیم صهیونیستی اخیرا دریافته که کشورهای آفریقایی نماینده یک بلوک بزرگ در سازمان ملل و سایر سازمانهای جهانی هستند.
بنابراین عضویت اسرائیل در اتحادیه آفریقا به معنای کمک به این رژیم در جلب حمایت و اتخاذ یک موضع بین المللی در برابر مسئله فلسطین و همچنین کسب حمایت کشورهای آفریقایی درباره موضوعات سیاسی مورد نظر اسرائیل در سازمان ملل و مجامع بین المللی است. به ویژه با توجه به اینکه شمار متحدان رژیم صهیونیستی در سازمان ملل کاهش یافته است.
از طرف دیگر صهیونیستها تلاش دارند تا تولیدات خود را در بازارهای آفریقا معرفی کنند و همچنین به دنبال ارتقای فعالیتهای تجاری اسرائیل در این قاره هستند. شرکتهای اسرائیلی همچنین با توجه به ظرفیت بالای بازارهای آفریقا متوجه شدهاند که دریافت مجوز برای فعالیت در این بازارها و همچنین دو زدن قوانین در مقایسه با بازارهای اروپا و ایالات متحده بسیار آسانتر است.
از طرف دیگر ظهور چین و روسیه و ترکیه و همچنین کشورهای عربی مانند امارات و عربستان سعودی در قاره آفریقا و امتیازاتی که در بازارهای تجاری این قاره کسب میکنند موجب شده صهیونیستها به دنبال یک عرصه رقابتی در قاره آفریقا باشند. علاوه بر انگیزههای اقتصادی، تجارت نظامی در آفریقا حوزه مهمی برای اسرائیل محسوب میشود؛ جایی که برخی از کشورهای آفریقایی به دنبال خرید تجهیزات نظامی و فناوریهای اطلاعاتی و جاسوسی و سایر تکنولوژیها در این زمینه از رژیم صهیونیستی هستند.
در همین چارچوب وزارت جنگ رژیم صهیونیستی اعلام کرد که در سال ۲۰۱۶ صادرات نظامی این رژیم به آفریقا بالغ بر ۲۷۵ میلیون دلار بوده است. به همین دلیل رژیم صهیونیستی جهت تحقق جاهطلبیهای خود تلاش دارد به کشورهای آفریقایی بگوید که راهکارهای زیادی برای حل چالشهای این قاره دارد. اسرائیل در همین زمینه اعلام کرده که در سطح مقابله با اپیدمی کرونا و همچنین مقابله با تروریسم افراطی در سراسر قاره آفریقا به این کشورها کمک خواهد کرد. «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر سابق رژیم صهیونیستی در دوره کابینه خود از توافق با آمریکا جهت استخراج انرژی و کاهش کسری برق و کشورهای آفریقایی از طریق راه حلهای نوآورانه خبر داده بود.
یکی از راهبردهای رژیم صهیونیستی در کشورهای آفریقایی تلاش برای جلب توجه مسلمانان این قاره که از آرمان فلسطین حمایت میکنند، است و در همین راستا از مناسبتهای مذهبی و شرایط وخیم زندگی آنها جهت نزدیک شدن به جوامع محلی مسلمانان در آفریقا سوء استفاده میکند. اقداماتی همچون توزیع قربانی برای مسلمانان و برگزاری مراسمهای افطار در ماه رمضان و ایجاد فرصتهای شغلی و آموزش جوانان از جمله روشهای صهیونیستها برای تاثیرگذاری بر افکار عمومی مسلمانان قاره آفریقاست.
به طور کلی رژیم اسرائیل برای روابط خود با آفریقا اهمیت ویژهای قائل بوده به طوری که با کمترین هزینه و با دادن کمکهای فنی ، نظامی ، سیاسی ، امنیتی و تکنولوژی قصد دارد نفوذش را در این قاره افزایش داده و از این راه به بازار آفریقا دست یافته و با غارت منابع آن و سلطه بر شاخ آفریقا امنیت خود را در دریای سرخ تامین کند.
منبع : الف ، 24/02/1401