شرکت اسرائیلی “اناساو” با تولید نرم افزار “پگاسوس” متهم به جاسوسی جهانی از روزنامهنگاران، مخالفان سیاسی و همچنین دولتمردان و رهبران حکومتهای اروپایی شده است.
بنا به اخباری که به رسانهها درز کرده، شماره تلفن پنجاه هزار نفر از طریق این شرکت کنترل میشده است.
هفده رسانۀ بین المللی از جمله نشریات “لوموند”، “گاردین” و “واشنگتنپست” با انتشار گزارشی تحقیقی ادعای شرکت اسرائیلی را رد کرده اند. بر پایۀ این گزارش مشتریان نرمافزار شرکت اسرائیلی از سال ٢٠١٦ با استفاده از نرم افزار “پگاسوس” صاحبان پنجاه هزار شماره تلفن را تحت مراقبت قرار داده اند. در این فهرست بلند اسامی ١٨٠ روزنامهنگار، ٦٠٠ سیاستمدار، ٨٥ فعال حقوق بشر و همچنین ٦٥ مالک کارخانه و بنگاه اقتصادی به چشم میخورد. “سیلیو پینودا بیرتو”، روزنامه نگار مکزیکی از جمله قربانیان همین نرم افزار است که چند هفته پس از تحت مراقبت قرار گرفتن به ضرب گلوله از پا درآمد. خبرنگاران و گزارشگران خارجی شماری از رسانه های بزرگ از جمله “والاستریتجورنال”، “سی ان ان”، “فرانسه ٢٤”، “فرانس تلویزیون”، “لوموند”، “فیگارو”، “کانار آنشنه”، “مدیاپارت”، “اِل پائیس” و یا “خبرگزاری فرانسه” از دیگر قربانیان نرم افزار جاسوسی شرکت اسرائیلی بودهاند.
شخصیت های دیگری از جمله یک رئیس دولت و دو نخست وزیر اروپایی به وسیله همین نرم افزار هدف جاسوسی قرار گرفته اند. روزنامه نگار معروف فرانسوی، اریک زمور، نیز از جمله همین شخصیت ها است.
خبرنگارانی که دربارۀ طرح نرم افزار “پگاسوس” تحقیق کردهاند با شماری از قربانیان این نرم افزار ملاقات کرده اند. تحقیقات صورت گرفته در یک آزمایشگاه عفو بین الملل نشان میدهند که ٣٧ تلفن همراه از جمله ده تلفن همراه در هند آلوده به این نرم افزار بوده اند. در این میان، دو زن از نزدیکان جمال خاشقچی که در سال ٢٠١٨ توسط یک گروه از کماندوهای عربستان سعودی در کنسولگری این کشور در استانبول به قتل رسید، توسط “پگاسوس” هدف جاسوسی قرار گرفتهاند.
شماره تلفن های دو روزنامه نگار معروف فرانسوی، ادوی پلنل، پایهگذار “مدیاپارت” و “دومینیک سیمونو”، خبرنگار -پژوهشگر نشریه “کانار آنشنه” در همین فهرست سیوهفت نفره بوده اند.
سرویس های اطلاعاتی مراکش با استفاده از نرم افزار “پگاسوس” تلفن های ده هزار تن از جمله دو روزنامهنگار فرانسوی “لهنگ برهدو” و “ادوی پلنل” را کنترل کرده اند. این کنترل و مراقبت با سرکوب یک روزنامه نگار مستقل مراکشی، عمر رادی، همزمان بوده است.
در مطالعه ای که توسط دانشگاه تورنتو در سال ٢٠٢٠ صورت گرفت بهکارگیری نرم افزار “پگاسوس” در تلفنهای دهها تن از کارکنان شبکۀ تلویزیونی الجزیره نیز تأئید شده است. “واتساپ” نیز در سال ٢٠١٩ تأئید کرد که شماری از کاربران این شبکه در هند به وسیلۀ “پگاسوس” هدف جاسوسی قرار گرفته اند.
سخنگوی دولت فرانسه گفته است که این کشور اهمیت بسیاری برای آزادی مطبوعات قائل است و اقدامهای صورت گرفته علیه آزادی روزنامه نگاران، آزادی تحقیق و مطلع کردن را بسیار بسیار نگرانکننده می داند. روزنامه نگارانی که در تحقیق دربارۀ به کارگیری نرم افزار “پگاسوس” شرکت کردهاند، گفته اند که دولت فرانسه هیچ نقشی در به کارگیری این نرم افزار نداشته است.
شرکت اسرائیلی NSO Group در سال ٢٠١١ در شمال شهر تل آویو تأسیس شد. نرم افزار جاسوسی “پگاسوس” در صورتی که وارد یک تلفن هوشمند شود دسترسی به پیامها، تصاویر و شمارههای داخل تلفن و حتی شنود مکالمات تلفنی را میّسر می سازد.
نرمافزارجاسوسی پگاسوس (Pegasus)، توسط شرکت اسرائیلی NSO Group طراحی شدهاست. این نرمافزار برای ردیابی افراد توسط ارتش، سازمانهای اطلاعاتی و مقامات اجرایی استفاده میشود.
پگاسوس هم تلفنهای اندروید و هم آیفونهای شرکت اپل را آلوده کرده است. این بدافزار به دولتها اجازه میدهد ضمن دسترسی به پیامکها، عکسها، ایمیلها و تماسهای تلفنی، میکروفن دستگاههای تلفن را هم مخفیانه فعال کند.
آمازون نرم افزارهای جاسوسی اسرائیلی سرویس (AWS) را مسدود کرده است.
سرویس ابری آمازون Amazon Web Services (AWS) تصمیم گرفته است حساب های مرتبط با برنامه Pegasus شرکت اسرائیلی NSO Group را که ادعا می شد برای جاسوسی از فعالان، روزنامه نگاران و چهره های مخالف در سراسر جهان استفاده شده است، مسدود کند.
خبرگزاری اسپوتنیک اعلام کرد که شرکت آمازون حساب های کلود شرکت اسرائیلی پگاسوس را که جاسوس افزار ان اس او آن به طور گسترده برای جاسوسی از کاربران تلفن همراه مورد استفاده قرار می گیرد، از کار انداخت.
حزب مرتس شریک در ائتلاف حاکم در رژیم صهیونیستی گفت، از وزیر جنگ بابت صادرات برنامه جاسوسی اسرائیل که گزارشهای رسانهای آن را به هک تلفنهای همراه خبرنگاران و فعالان حقوقی در سراسر جهان مرتبط میکنند، سوال خواهد کرد.
واکنشها به گزارشهای افشاگرانه در مورد استفاده از ابزار جاسوسی که توسط گروه «اِن اس اُ» به کشورهای مختلف فروخته است و استفاده احتمالی مشتریان از این نرم افزار علیه مخالفان خود، همچنان ادامه دارد.
«ادوارد اسنودن»، افشاگر اسناد محرمانه آژانس امنیت ملی آمریکا نیز میگوید «پگاسوس به طور بالقوه چنان قدرتمند است که فروش آن به همراه دیگر جاسوس افزارهایی مانند آن باید ممنوع شود؛ اگر آنها بتوانند یک تلفن همراه آیفون را هک کنند، یعنی میتواند باقی این تلفنهای همراه را هم هک کنند؛ باید با جاسوس افزارها به روشی مشابه برخورد با سلاحهای هستهای برخورد کنند.»
دادستانی فرانسه می گوید که تحقیقاتی درباره جاسوسی از خبرنگاران با استفاده از نرم افزار «پگاسوس» در پاریس آغاز شده است.
