پنج شنبه 08/می/2025

آشتی ملی فلسطینیان

دوشنبه 13-اکتبر-2008

نگاه کشورهای عربی روز بیست و پنجم اکتبر به قاهره ـ پایتخت مصر ـ معطوف می شود، زیرا قرار است رهبران 13 گروه فلسطینی به منظور بررسی راهکارهای برقراری آشتی ملی؛ به ویژه میان جنبش های مقاومت اسلامی حماس و فتح گرد هم آیند.

پرسشی که در اینجا مطرح است این که آیا امکان تحقق آشتی ملی در پرتو مخالفت آمریکا و “اسرائیل” با دستیابی رهبران فتح و حماس به توافق در مورد اختلافاتشان وجود دار د.

یک پرسش دیگری در اینجا مطرح است و آن این که آیا زیبنده نیست که مقامات گروه های فلسطینی نخست درباره تغییر ساختار سازمان آزادی بخش فلسطین “ساف” به توافق برسند تا از این طریق ساف به یگانه نهاد قانونی و مشروع ملت فلسطین مبدل شود. گفتنی است که نمایندگان هر گروه فلسطینی به صورت جداگانه با عمر سلیمان وزیر دستگاه های اطلاعاتی مصر دیدار و گفت و گو کرده اند.

با توجه به این دیدارها و نشست ها قاهره توانسته است طرحی جامع برای تحقق آشتی ملی تدوین کند که بندهای آن به شرح زیر است: نشست دو جانبه مقامات فتح و حماس جهت حل اختلافاتشان در مورد پاره ای مسائل از جمله تشکیل دولت وفاق ملی، تغییر ساختار سرویس های امنیتی با کمک کارشناسان عرب ولی عمده ترین مسئله ای که به صورت لاینحل باقی مانده است، مسئله تغییر ساختار سازمان آزادی بخش می باشد.

پس از حصول توافقات درباره مسائل اختلافات، طرح مصر در نشست رهبران 13 گروه فلسطینی به منظور دستیابی به اجماع ملی درباره بندهای آن مطرح می شود. سپس جنبش های فتح و حماس کمیته هایی را به منظور اجرایی کردن مصوبات و توافقات تشکیل می دهند. این یک سناریوی جالبی است، اما به قول معروف جوجه را آخر پائیز می شمارند ، اما مسئله ای که امکان دارد مانع از اجرایی شدن این توافقات باشد، سرسپردگی و تسلیم رهبران فتح در قبال خواسته های آمریکا و اسرائیل است و این مسئله برای همگان شناخته شده است و امری سری نیست؛ به گونه ای که ورد زبان سران اسرائیل و آمریکا شده است، به گونه ای دستگاه های امنیتی و اطلاعاتی تشکیلات خودگردان به آلت دست اسرائیل جهت سرکوب حماس و گروه های مبارزاتی مبدل شده اند.

امیدواریم که گفت و گوی ملی فلسطین به رغم این همه سنگ اندازی ها به ثمر بنشیند، اما این موفقیت تا حدودی بعید به نظر می رسد، از این رو پیشنهاد می کنیم که رهبران و مقامات گروه های فلسطینی نسبت به اجرایی شدن طرح تغییر ساختار سازمان آزادی بخش فلسطین بر مبنای معیارهای دمکراتیک بذل عنایت ویژه ای داشته باشند. با این که حماس عضو این سازمان نبود با این وجود در انتخابات پارلمانی پیروزی درخشانی را به ثبت رساند. آیا این مسئله برای تغییر ساختار ساف کفایت نمی کند.

لینک کوتاه:

کپی شد