یکشنبه 11/می/2025

آیا مرزهای باریكه غزه هجوم دیگری را تجربه خواهد كرد؟

جمعه 9-آوریل-2010

روزهای اخیر شاهد تشدید حوادث و وقایع جاری در زمینه درگیری های میان رژیم صهیونیستی و باریكه غزه بوده است و علی رغم اینكه تنش های مذكور اكثرا به صورت درگیری های نظامی محدود و پراكنده صورت گرفته است، اما گمانه زنی هایی مبنی بر احتمال وجود سناریوی حمله نظامی گسترده شنیده می شود. حال سوال این است كه این گمانه زنی ها بر چه اساسی صورت می گیرند؟ و صحت و سقم آنها در چه حدی است؟

 

پارادوكس های مدیریت بحران مذكور

جفری وایت كارشناس امور نظامی پژوهشكده سیاست خاور دور واشنگتن مقاله ای را در زمینه پیش بینی های سیاسی آماده كرده است كه در آن می گوید نه اسرائیل و نه جنبش مقاومت اسلامی “حماس” راضی به شعله ور شدن آتش جنگ گسترده نیستند؛ بویژه كه هر دو طرف این مساله را به خوبی درك می كنند كه چنین مساله ای به نفعشان نیست.

جفری وایت در ادامه تصریح می كند كه شاید عدم علاقه مندی طرفین به شعله ور شدن آتش درگیری میان خود نمی تواند دلیلی قطعی بر عدم وقوع چنین جنگی باشد؛ چرا كه واقعیت های موجود نشان می دهد كه سناریوی جنگ میان اسرائیل و حماس یكی از حوادث احتمالی در آینده است و تحركات نگران كننده در نقاط مرزی طرفین و آماده سازی نیروها این احتمال را تقویت می كند.

به عبارت دیگر می توان گفت كه این تحركات می تواند به آغاز جنگ گسترده و شدید میان طرفین علی رغم میل قلبی آنها منجر شود.

 

اهداف احتمالی اسرائیل در باریكه غزه؟

اخبار و اطلاعات منتشر شده حاكی از این است كه افسران و فرماندهان جبهه جنوبی ارتش صهیونیستی در طول مرزهای باریكه غزه مستقر شده اند و در فعالیت ها و رفتارهای روزمره آنها نیز نشانه های آشكاری از جنگجویی و آماده شدن برای عملیات نظامی دیده می شود.

اما از سوی دیگر، مقامات دستگاه نظامی رژیم صهیونیستی اعم از ایهود باراك وزیر جنگ و گابی اشكنازی رئیس ستاد مشترك ارتش بر لزوم واكنش نظامی آرام در قبال عملیات های مسلحانه فلسطینیان تاكید دارند.

این وضعیت در میان مقامات سیاسی تل آویو نیز به مراتب پیچیده تر از عرصه نظامی است و بویژه بنیامین نتانیاهو نخست وزیر این رژیم در حال حاضر میان سه گزینه مردد و حیران مانده است. این گزینه های سه گانه عبارتند از:

1-    آغاز جنگ گسترده علیه باریكه غزه بعد از اطمینان از اینكه این سناریو به اسرائیل امكان خواهد داد كه افكار عمومی آمریكا را با خود همراه سازد.

2-    جلوگیری از آغاز جنگ گسترده علیه نوار غزه پس از اطمینان از این مساله كه انتخاب این گزینه انتقادات صهیونیست های افراطی علیه دولت وی را به دنبال نخواهد داشت.

3-    انجام حملات جزئی و محدود به باریكه غزه كه احتمال اجرای این سناریو بیشتر از دو گزینه قبلی است، اما مشكل موجود در این زمینه این است كه حملات جزئی و محدود به باریكه غزه باعث وارد آمدن خسارت های بیشتر به طرف صهیونیستی شده و در عین حال باعث حمایت و پشتیبانی ملت فلسطین از فعالیت های مسلحانه مبارزان مقاومت خواهد شد.

تنش های میان اسرائیل و باریكه غزه هرگز فروكش نكرده و همواره احتمال وقوع درگیری های مسلحانه محدود و جزئی میان آنها وجود دارد، اما احتمال می رود كه دامنه این درگیری ها به كرانه باختری نیز كشیده شود؛ بویژه كه مدت حضور محمود عباس و سلام فیاض در راس قدرت این منطقه به روزهای پایانی نزدیك می شود!!

لینک کوتاه:

کپی شد