در تاریخ 12/7/2007 اجلاس “مرکز برنامه ریزی سیاست های ملت یهود” در حالی به کار خود پایان داد که در جریان آن رهبران یهودیان از نگرانی های خود نسبت به خطرات فراروی ملت یهود سخن گفتند. در این اجلاس مقامات “اسرائیل”، روسای جوامع یهودی مقیم کشورهای مختلف، اندیشمندان و بازرگانان یهود در گوشه و کنار جهان حضور داشتند و به بررسی مشکلات و خطرات فراروی موجودیت و آینده یهودیان در جهان پرداختند. این اجلاس با استناد به تحقیق پروفسور یحزقیل درور و آفی گیل مدیر کل سابق وزارت امور خارجه رژیم صهیونیستی تحت عنوان “تهدیدات جغرافیایی و سیاسی اساسی فراروی موجودیت ملت یهود” چالش های اساسی فراروی یهودیان در عصر حاضر را مورد بررسی قرار دادند.
بنا بر این تحقیق، یهودیان با چالش ها و تهدیدات زیر مواجه هستند:
1ـ گسترش بنیادگرایی در مقابله با جهانی شدن، ورود جنگ تمدن ها به مرحله جدید ؛ به گونه ای آینده رژیم های همپیمان غرب در منطقه را به خطر می اندازد و این امکان وجود دارد که بنیادگرایان برخی حکومت های منطقه را به دست گیرند و در کنار آن هم این بیم هست که این مسأله باعث گسترش و نفوذ سازمان ها و گروه های جهانی جهادی شود.
2ـ تروریسم (مقاومت) علیه یهودیان و نهادهای یهودی در جهان و افزایش توانایی و قدرت سازمان های مسلمان
3ـ نهادینه شدن مسأله ناامنی و ناآرامی در منطقه خاورمیانه و اضمحلال عناصر میانه رو اسلامی
4ـ پیامدهای خطرناک افزایش بی اعتمادی به آمریکا در جهان و حتی در داخل خود آمریکا که همین مسأله ممکن است تغییراتی در رویکرد ایالات متحده آمریکا برای ایفای نقشی مؤثر در تحولات جهان به خصوص در خاورمیانه ایجاد کند. این تحقیق می افزاید که در این صورت بیش ترین ضرر متوجه رژیم صهیونیستی است و این بیم هم وجود دارد که به دنبال آن نقش سازمان ها و جامعه یهودیان آمریکا نیز تضعیف شود.
5ـ تبدیل شدن گرفتاری های آمریکا در عراق به بحرانی روانی و ملی برای همه آمریکایی ها که آن ها را به یاد مشکلات خود در ویتنام بیاندازد و همین امر ممکن است حکومت آمریکا را به متمرکز کردن تلاش های خود برای ایجاد یک نظام همپیمان خود در بغداد وادارد که این هم به معنای تبدیل شدن عراق به مرکز فعالیت جنبش های جهادی جهان است که علیه غرب و “اسرائیل” فعالیت می کنند.
6ـ تشدید حملات به جوامع یهودیان آمریکا و افزایش انتقادها و زیر سؤال بردن مشروعیت “اسرائیل” و موجودیت آن به عنوان یک دولت یهودی. همین امر هم کاهش نفوذ لابی های یهودی را به دنبال خواهد داشت.
7ـ تعضیف جایگاه آمریکا به عنوان تنها ابرقدرت جهان و به تبع آن تغییر گسترده سیاست های این کشور در خاورمیانه تا جایی که در این هنگام موجودیت “اسرائیل” کاملا به خطر می افتد.
8ـ به هم خوردن توازن جمعیتی در فلسطین اشغالی میان فلسطینیان و یهودیان و افزایش سرسام آور جمعیت فلسطینیان و گسترش مهاجرت معکوس یهودیان ؛ به خصوص یهودیانی که توانایی ادغام در جوامع غربی را دارند.
9ـ افزایش قدرت چین و هند و نیاز مبرم این دو کشور به منابع انرژی در خاورمیانه و به تبع آن این کشورها سیاست حمایت از عرب ها را در پیش خواهند گرفت.
10ـ شکل گیری این باور در میان قدرت های مؤثر در جهان که امنیت جهانی مقتضی حل درگیری ها و منازعه های مهم از جمله منازعه اسلامی ـ اسرائیلی است که احتمال تحمیل راه حل های یکجانبه بر “اسرائیل” وجود دارد و قدرت های جهانی این کار را برای حفظ منافع خود انجام خواهند داد.
رهبری ناشایست
از سوی دیگر، در این اجلاس یک گزارش محرمانه مورد بررسی قرار گرفت که روزنامه “یدیعوت آحارانوت” در شماره روز پنجشنبه (همان روز انعقاد اجلاس) آن را فاش ساخت. بر اساس این گزارش، نگرانی های جدی در خصوص فساد مقامات و نهادهای رسمی وجود دارد. در این گزارش آمده است:«بدون شک بخش های مهمی از رهبری عالی سیاسی ملت یهود از جمله برخی رهبران سیاسی اسرائیل همچنان مفید و کم نظیر هستند و تاریخ شاهد دستاوردهای آن هاست، اما با این وجود نواقص و کمبودهای آشکاری وجود دارد، از جمله این که رهبر معنوی قابل قبول همه وجود ندارد و رهبران از شناخت و آگاهی لازم برخوردار نیستند. رهبران در مسائل مهم و حیاتی کاملا ناآگاه و بی خبر هستند، از جمله این موارد، عدم رشد و آگاهی آن ها در خصوص مسائل فرهنگی، معنوی و اجتماعی است که از طریق آن ها ملت یهود رشد می کند. همچنین این رهبران اطلاع و برداشتی کافی از فاکتورها و شاخص های شکل گیری آینده ای بهتر از جمله دانش و تکنولوژی، جغرافیای سیاسی، تحولات جهان اسلام، فرهنگ، جمعیت و تاثیرات جهانی شدن و دیگر مسائل ندارند.»
این گزارش در ادامه می افزاید:«در قرن حاضر ملت یهود با چالش های اساسی و سرنوشت ساز مواجه است که خطراتی بزرگ و در عین حال فرصت های بزرگی به دنبال دارد. مسائل امنیتی درست زمانی مختومه می شود که “اسرائیل” میان صلح و منازعه دست و پا می زند و همین امر خطراتی برای موجودیت “اسرائیل” به دنبال دارد. یهودیان این گونه هدف حملات اسلامگرایان و دیگر گروه ها قرار می گیرند.»
این سند محرمانه بر پیشرفت و بهبود عملکرد رهبری عالی ملت یهود و رژیم صهیونیستی تاکید کرده و خواستار واگذاری برخی نهادهای رهبری به زنان، مهاجران جدید و جوانان شده است.
تنها 28 درصد از یهودیان آمریکا صهیونیست هستند
وقت زیادی از این اجلاس به بررسی اوضاع یهودیان آمریکا اختصاص یافت ؛ به این دلیل که جامعه یهودیان ساکن آمریکا با توجه به فعالیت هایش اهمیت و نقش خاصی در تامین ماندگاری و بقای “اسرائیل” دارد. در تحقیقات پروفسور سیرجو دیلا فرگولا کارشناس مسائل جمعیتی و حییم واکسمن کارشناس امور اقلیت های یهودی که در این اجلاس ارائه شده، آمده است که علی رغم این که 82 درصد یهودیان آمریکا از “اسرائیل” حمایت می کنند، اما تنها 28 درصد آن ها خود را صهیونیست می دانند. جالب توجه اینجاست که به گفته منابع صهیونیستی در جریان مناقشه ها و جلسات این اجلاس روشن شد که حتی رهبران یهودی در جهان به این اصل اعتقاد ندارند که “اسرائیل” مرکز و کانون ملت یهود است.
ستیو هوومان رئیس اتحادیه “اقلیت های یهودیان جهان” در مقاله ای که در این اجلاس قرائت کرد، می گوید که تنها 15 درصد از جوانان یهودی آمریکا خود را “بسیار نزدیک” به “اسرائیل” می دانند، و در مقابل 44 درصد هم خود را “دور” از آن می دانند. از جمله داده های نگران کننده که شرکت کنندگان در این اجلاس در جریان آن قرار گرفتند، کاهش شدید جمعیت یهودیان در جهان است. بنا به این داده ها، جمعیت یهودیان در سطح جهان به دنبال گرایش گسترده جوانان یهودی برای ازدواج با غیر یهودیان کاهش قابل ملاحظه ای داشته است. بر پایه این آمارها، زاد و ولد در میان خانواده های یهودی در سطح جهان به شدت کاهش یافته است و این مسأله به خصوص در میان جامعه یهودیان آمریکا به وضوح قابل مشاهده است.
از سوی دیگر، گزارش های ارائه شده در این اجلاس نشان می دهد که جمعیت یهودیان در اروپا از ابتدای دهه هفتاد میلادی قرن گذشته ده برابر کاهش داشته است. یسرائیل وولمن از رهبران یهودیان آمریکا ضمن هشدار درباره ادامه روند کاهش جمعیت یهودیان در جهان، آن را زنگ خطری برای موجودیت “اسرائیل” دانسته و می گوید:«دولت اسرائیل نمی تواند در جهانی که یهودیان کمی دارد، باقی بماند، و یهودیان جهان هم تنها با حمایت “اسرائیل” که به آن ها هویت می دهد و امنیت شخصی و اعتقادی شان را تامین می کند، ماندگار خواهند بود.»
از سوی دیگر، شرکت کنندگان در اجلاس “”مرکز برنامه ریزی سیاست های ملت یهود” به مسأله توازن جمعیتی میان یهودیان و فلسطینیان ساکن “اسرائیل” (سرزمین های اشغالی 1948) پرداخته و پس از ارائه شدن مقالات و تحقیقاتی در این خصوص روشن شد که میانگین رشد جمعیت فلسطینیان ساکن فلسطین اشغالی 1948، کرانه باختری و نوار غزه تقریبا دو برابر رشد جمعیت یهودیان است.
قبلا نیز مرکز مطالعاتی “برنامه ریزی سیاسی برای ملت یهودی” با انتشار گزارشی تاکید کرد که عامل اصلی کاهش جمعیت یهودیان در جهان تعریفی است که دین یهود از انسان یهودی دارد ؛ به گونه ای که بر اساس این تعریف تنها کسی یهودی محسوب می شود که از مادری یهودی به دنیا آمده باشد، و در این میان دین پدرش در نظر گرفته نمی شود. اکنون شمار زیادی از مردان یهودی با دختران و زنان غیر یهودی ازداوج کرده و بر اساس دین یهود، آن ها یهودی محسوب نمی شود، در نتیجه همین تعریف تاثیر بزرگی در کاهش جمعیت یهودیان داشته است و هم اکنون تعداد قابل توجهی از آن ها در جوامع محل سکونت خود به خصوص در آمریکا ادغام شده اند.
بر اساس این گزارش، این مسأله در دسته های مهاجران یهودی به فلسطین اشغالی که در سال 1990 شروع و تا سال 1999 ادامه یافت، به وضوح نمایان شد. در آن هنگام یک میلیون نفر به فلسطین اشغالی مهاجرت کرد که نهاد دینی “اسرائیل” اعلام کرد که یک سوم این مهاجران یهودی نیستند و تا کنون 300 هزار نفر از این مهاجران در “اسرائیل” خود را یهودی می پندارند، در حالی که “نهاد رسمی دینی اسرائیل” یهودی بودن آن ها را تایید نمی کند. نزدیک به 29 هزار مهاجر که در قالب خانواده های یهودی به فلسطین اشغالی مهاجرت کرده اند، به دین مسیح (ع) گرویده اند، اما آن ها از مزایای قانون “مهاجرت” استفاده می کنند. این گزارش می افزاید که بر اساس تعریف دین یهود از انسان یهودی در آمریکا 27/5 میلیون یهودی زندگی می کنند، اما اگر کسانی که پدرانشان یهودی بوده اند، به عنوان یهودی به رسمیت شناخته شوند، تعداد یهودیان آمریکا به ده میلیون نفر می رسد.
در حالی از کاهش جمعیت یهودیان در جهان سخن گفته می شود که شبکه دهم تلویزیون “اسرائیل” اخیرا از تلاش برخی سازمان های اسرائیلی برای یهودی کردن برخی قبایل هندی و انتقال آن ها به فلسطین اشغالی خبر داد. این شبکه اعلام کرد که یک سازمان اسرائیلی با حمایت یک سازمان یهودی آمریکایی موسوم به “صندوق برادران” یک قبیله هندی فقیر در نزدیکی مرزهای هند و چین را اغوا کرده و اعضای این قبیله را قانع کرده که در صورت پذیرش دین یهود به “اسرائیل” منتقل می شوند و در آن جا زندگی اقتصادی بسیار مناسبی خواهند داشت.
شبکه دهم تلویزیون “اسرائیل” اعلام کرد که خاخام های یهودی به این منطقه رفته و آیین دین یهود را به این قبلیه آموزش می دهند و آن ها را برای انتقال به فلسطین اشغالی آماده می کنند. این شبکه اعلام کرد که این اولین بار نیست که سازمان های یهودی با سوء استفاده از وضع اقتصادی نامناسب قبایل هندی، اقدام به یهودی کردن آن ها می کنند. خاخام یحیئل اکشتاین مدیر سازمان “صندوق برادران” که بر روند یهودی سازی و انتقال قبایل هندی به فلسطین اشغالی نظارت می کند، می گوید که علی رغم این که این قبایل یهودی نبودند، اما آن ها در اصل یهودی بوده و ریشه آن ها به قبایل یهودی “بنی منشیه” باز می گردد که در دو منطقه هند و چین زندگی می کردند.
اجلاس سال گذشته این مرکز نیز توصیه کرد که همچنان سالگرد “هولوکاست” گرامی داشته شود و این مسأله در دستور کار همه کشورها و جوامعی قرار گیرد که یهودیان در آن ها زندگی می کنند.
همچنین در گزارش مرکز مطالعاتی “برنامه ریزی سیاسی برای ملت یهودی” آمده است:«حافظه جمعی و تاریخی مشترک ترکیب و ساختار اصلی و متمایز هویت انسان یهودی را شکل می دهد، چه در سطح فردی و چه در سطح اجتماعی و کلی.»
این گزارش می افزاید که “یادآوری” یک توصیه اصولی در دین یهودی محسوب می شود، و اهمیت بالایی در ایجاد ارتباط تاریخی و احساس وجود یک سرنوشت مشترک در میان یهودیان دارد و گرامیداشت “هولوکاست” در این راستا صورت می گیرد.
این گزارش توصیه می کند که فعالیت گسترده تبلیغاتی و رسانه ای در سطح جهان برای گرامیداشت “هولوکاست” و نصب لوح های یادبود در این خصوص و تاسیس موزه و غیره انجام شود.
توصیه های اجلاس
برخی توصیه های شرکت کنندگان در این اجلاس برای حل مشکلات و چالش های فراروی “اسرائیل” و یهودیان:
ـ تشکیل جبهه بین المللی قوی از کشورهای میانه رو عربی در مقابل ایران
ـ تلاش برای ممانعت از بی تفاوت شدن آمریکا نسبت به خاورمیانه
ـ افزایش همکاری میان یهودیان جهان و “اسرائیل” با کشورهای بزرگی همچون چین و هند
ـ پیشبرد روند صلح اسرائیلی عربی به صورت مستقل و با تکیه بر تقویت قدرت نظامی “اسرائیل”
ـ تلاش برای پیوستن “اسرائیل” به محافل و پیمان های امنیتی چند ملیتی مانند ناتو
ـ تقویت روابط و همکاری میان “اسرائیل” با گروه های یهودی در جهان
ـ تلاش برای ایجاد منابع انرژی جایگزین
در نهایت این اجلاس توصیه کرده که باید یک طرح راهبری فوری تدوین شود تا پس از ده سال دیگر کمیته وینوگراد یهودی تشکیل نشود.