چهارشنبه 30/آوریل/2025

اوضاع فلسطين و اقدامات لازم برای حل بحران موجود

دوشنبه 25-دسامبر-2006

به قلم:دکتر سلمان محمد سلمان

 * استاد فیزیک هسته ای و انرژی ـ استان قلقیلیا

مرکز اطلاع رسانی فلسطین

مقاله دکتر علی الجرباوی بسیار جالب و مناسب با وضعیت کنونی ارتباط میان محمود عباس و کابینه جنبش حماس است و سستی موضع فلسطینیان به سبب کارشکنی ها و آمادگی فزاینده برای انفجار اوضاع پس از فرسودن حماس از طریق سیاست هدفمند را نشان می دهد.

دکتر علی الجرباوی در پایان این پرسش را مطرح کرده است که اگر به جای استفاده از موفقیت حماس برای ایجاد بیداری فلسطینیان و جامعه جهانی، رئیس تشکیلات خودگردان بهتر است موضعی دیگر بگیرد و حماس نیز موضعی متناسب با ضرورت های وضعیت جدید اتخاذ کند.

اما پرسش این است که مواضع مناسب کدام است؟

موضعی که لازم است رئیس تشکیلات خودگردان اتخاذ کند:

– استقبال از موفقیت و اعطای اختیارات کامل و احترام به موضع و برنامه حماس و اعطای فرصت حقیقی به این جنبش جهت مشخص شدن خواسته های عمومی. اگر موفقیت حاصل کرد سیاستی فلسطینی نزدیک به موضع حماس اتخاذ کند و اگر شکست خورد وضعیت ارزیابی یا انتخابات جدیدی برگزار یا تفاهمی ایجاد شود تا برنامه سیاسی بازتعریف گردد.

– تلاش فوری برای بازنگری در ساختار سازمان آزادیبخش فلسطین و اعطای جایگاه قانونی و حقیقی به نهادهای آن، تا آنکه این سازمان مرجع حقیقی تشکیلات خودگردان قلمداد شود و رهبری منتخب سازمان اختیارات کاملی برای تصمیم گیری بر اساس مصالح علیای ملت فلسطین و اتخاذ تصمیم مناسب درباره آنچه در بند اول آمده است، داشته باشد.

– اصرار بر تسریع بازسازی جنبش فتح بر پایه اصول سیاسی مورد پذیرش همه گرایش های داخلی جنبش و احترام به مواضع اعلام شده و روشن مورد قبول اکثریت اعضا و بدون انحصارطلبی.

 مواضعی که “حماس” باید اتخاذ کند:

– پذیرش پیشنهادهای رئیس تشکیلات خودگردان و احترام به قانون و حکمرانی همراه با پذیرش نظر دیگران و افشای فساد و تصویب بودجه ای کارآمد و تعامل با واقعیت های جهانی بدون چشم پوشی از اصول.

– احترام به ادامه حق مقاومت همزمان با ادامه آتش بس برای یک دوره آزمایشی.

– تعیین شروط مشخص برای تعریف رابطه با ساف و حمایت کامل از بازسازی این سازمان بدون اعلام پیش شرط و اعطای جایگاه حقیقی به خارج (فلسطینیان خارج) در بازسازی این سازمان.

– برای بازسازی نهادهای ساف (توجه به) موضع توده فلسطینیان در تعیین اهداف و مراجعه به آرای فلسطینیان داخل و خارج جهت تعیین مواضع سیاسی قطعی در جایی که با موضع رسمی حماس تعارض دارد، ضروری است.

 مواضعی که “فتح” باید بگیرد:

– خودداری از تکیه بر سیاست اسقاط حماس برای حل بحران داخلی خود و توجه به این نکته که اگر حکومت حماس در حالی که بر اصول پایبند است، ساقط شود، حماس در انتخاباتی دیگر نتایجی بهتر کسب خواهد کرد و اگر حماس پس از مجبور شدن به چشم پوشی از اصول خود ساقط شود، این امر به همه فلسطینیان آسیب خواهد رساند و ملت فلسطین برای هیچ یک از طرف ها تأسف نخواهد خورد و این شکست شامل همه خواهد شد.

– بازسازی جنبش فتح بر اساس پایه های سیاسی محکم و مشخص و عدم تکیه بر مانورهای موقت جهت کسب حمایت و جبهه گیری در داخل جنبش فتح.

لینک کوتاه:

کپی شد