جنبش مقاومت اسلامی “حماس” این روزها به همراه ملت فلسطینو امت، بیست و نهمین سالروز تاسیس خود را در شرایط سیاسی دشواری که مساله فلسطین وامت پشت سر می گذارند، جشن می گیرد.
در همین حال، منطقه پیرامونی ما و جهان، تحولات سیاسی سخت و دشواریرا تجربه می کند و این تحولات آثاری بر جای می گذارند که به این راحتی ها رفع شدنینیستند. اما در برابر این وضعیت جدید و از آنجایی که فلسطین همچنان در اولویت است،جنبش حماس در شرایط داخلی، منطقه ای و بین المللی در چارچوب رویکرد مشخصی حرکت میکند و همین مساله باعث شده است که این جنبش تلاش های سیاسی، نظامی و اجتماعیگسترده ای انجام دهد تا رویاهای فلسطینیان را حفظ کرده و مایه امید امت به آزادسازی فلسطین و تحقق حق بازگشت آوارگان باشد؛ چرا که این جنبش رویکرد راهبردی جامعیدارد که در اینجا مهمترین محورهای آنرا مورد بررسی قرار می دهیم.
1- مساله فلسطین،مساله ای سیاسی، انسانی و تمدنی عادلانه است که هم به فلسطینیان و هم امت و تمامیمسلمانان و مسیحیان و آزاد اندیشان جهان ارتباط دارد و اشغالگری رژیم صهیونیستی درفلسطین، اشغالگری وحشیانه است و هیچ وجهه قانونی یا تاریخی ندارد. علاوه بر این،خطر صهیونیسم، خطر بزرگی برای فلسطین، منطقه و جهان است و تهدیدی راهبردی به شمارمی رود و جهان جز در سایه نابودی رژیم صهیونیستی روی صلح و آرامش به خود نخواهددید.
2- وحدت ملت فلسطیندر داخل و خارج و وحدت آرمان با تمامی مولفه های آن در کنار یکپارچگی سرزمینی و جایگاهبرابر فلسطینیان مقیم داخل و خارج فلسطین در عرصه مبارزات سیاسی، ایستادگی،مقاومت، مشارکت در تصمیم گیری ها و ارائه حمایت های اساسی به تمامی فلسطینی هاییکه با وجود تمامی اقدامات و تروریسم رژیم صهیونیستی در سرزمین خود باقی مانده اند.
3- مقاومت گزینه ایراهبردی برای تحقق آزادی ملت فلسطین و رهایی از اشغالگری و تروریسم، تعیین سرنوشتو تشکیل کشور مستقل فلسطین است و نقشی اساسی در دفاع از سرزمین و انسان، حمایت ازشهروندان و ضربه زدن به اشغالگران و زیرساخت های نظامی، اقتصادی و امنیتی دارد وبدین ترتیب جلوی تحقق برخی اهداف در زمینه سیطره بر اراضی فلسطینی، ترانسفر وتغییر هویت فلسطینیان گرفته شود.
انتفاضه مدنی، انتفاضه سنگ و عملیات های زیرگیری با خودرو و اقداماتتحریم تجاری و فرهنگی رژیم صهیونیستی، تلاش راهبردی بزرگ و یکی از دستاوردهای ملتفلسطین و به ویژه قشر جوان است و مکمل تلاش های دیگر در زمینه دفاع از حقوق و اصولملی فلسطین به شمار می رود.
4- عملیات های مقاومتی مکمل دیگر عملیات های انسانیدر راستای حمایت از شهروندان فلسطینی و تامین نیازهای اساسی آن و به ویژه تلاش هایآموزشی، بهداشتی، تامین اجتماعی و فرهنگ سازی است. مقاومت تلاش دارد هر آنچه را کهاز دستش بر می آید برای ارتقاء جایگاه شهروندان فلسطینی و تداوم بخشیدن به حضور ونقش آنها در اراضی فلسطینی یا در محل های اقامت شان در کشورهای دیگر انجام دهد تابه نقش اساسی خود در پرورژه آزاد سازی و تحقق حق بازگشت عمل کرده باشد.
5- جنبش حماس درراستای تحقق وحدت رویکرد فلسطین و یکپارچه سازی موضع و مقاوم سازی عرصه داخلیفلسطین تلاش می کند و بر اهمیت اتخاذ تصمیمات فلسطینی یکپارچه، تهیه ساز و کارهایتشکیلاتی سالم برای اتخاذ تصمیمات همسو با منافع عالی فلسطینیان تلاش می کند. ازهمین رو، این جنبش همیشه بر اهمیت آشتی ملی فلسطین، گفتگوی ملی، بازسازی و فعالسازی سازمان آزادی بخش فلسطین، مشارکت دادن تمامی گروه ها و جریان های فلسطینی درفرآیند تصمیم گیری، تدوین برنامه سیاسی و ملی مشترک در فلسطین که عاملی برای تقویتفعالیت های فلسطینی و نقطه امیدی برای تمامی فلسطینیان باشد، تاکید دارد.
6- حماس به جامعهآوارگان فلسطینی خارج از فلسطین با دید برابری و به عنوان یک شهروند برخوردار ازحق مشارکت کامل نگاه می کند و بر نقش فعال آوارگان در عرصه مقاومت و حفظ هویت ومیراث فلسطین تاکید دارد. این جنبش از رشادت های بزرگ آوارگان در عرصه فعالیت هایسیاسی و ایستادگی و مقاومت شان در برابر اشغالگران قدردانی می کند و در عین حال،در راستای حمایت از موجودیت فلسطینیان در کشورهای محل اقامت شان و تاکید بر لزومبازگشت شان به فلسطین در آینده تاکید دارد. حماس همچنین از حقوق انسانی آوارگاندفاع و با خواسته های اجتماعی آنها موافقت می کند و مخالف هر گونه تلاش خارجی برایسوق دادن آنها به سمت درگیری با محیط محل اقامت شان است.
7- جنبش حماس معتقد است که باد با تمامی کشورها، سازمان ها و دولت های احزاب وجریان های اسلامی، قومی و ملی روابط سیاسی قوی و آشکار برقرار کرد و این روابطمبتنی بر حمایت از مساله فلسطین، مقاومت و ایستادگی ملت فلسطین و از سوی دیگر،مخالفت با پروژه سازش با رژیم صهیونیستی، عادی سازی روابط با این رژیم و حفظبیشترین میزان ممکن از پیوندهای مشترک باشد. علاوه بر این، برقراری روابط سیاسی باهیچ یک از طرف های سیاسی مغایرتی با برقراری روابط با طرف های دیگر ندارد.
حماس مخالفت اصل قطع روابط است و هرگز در برابر اهانت های رسمی یاغیر رسمی مقابله به مثل نمی کند، بلکه همواره بر اصل گفتگوی مستقیم به منظور بررسینقاط اختلاف از طریق کانال های ارتباط سیاسی و نه رسانه ها تاکید دارد.
8- حماس بر جامعیتروابط خود و گسترش دایره منافع تاکید دارد و خود را مرکز و نقطه ثقل تمامی طرف هایامت می داند و سعی در تشریک مساعی میان آنها دارد. از همین رو، در برابر جناح بندیهای داخلی و منطقه ای و بازی محورها، موضع مخالف اتخاذ کرد و مخالفت خود با درگیریهای داخلی، طائفه ای و مذهبی و تمامی اشکال جنگ های داخلی مخرب را اعلام نمود.
9- حماس مخالف آشوبهای داخلی و برادر کشی در داخل و خارج از فلسطین است و بر مخالفت با مجازات ملتفلسطین به خاطر انتخاب های سیاسی اش تاکید دارد. این جنبش همواره تلاش کرده استمحاصره اعمال شده علیه ملت فلسطین را لغو کرده و خرابی های ناشی از جنگ های رژیمصهیونیستی علیه غزه را بازسازی کند. حماس همچنین به آزادی عمل و تردد و تجارتپایبند است.
10- جنبش مقاومت اسلامی “حماس” خود راجنبشی تشکیلاتی می داند که نهادهای انتخاباتی، مشورتی، اجرایی و نظارتی دارد. ایننهادها رویکرد جنبش حماس و مسیر راهبردی فعالیت آنرا تعیین می کنند و ضمن مدیریتاقدامات اجرایی آن، بر فعالیت هایش نظارت هم دارند.
حماس امروز خودش را جنبشی یکپارچه، قوی و تکامل یافته می بیند که ضمنپایبندی به رویکرد و پروژه راهبردی خود، در سخت ترین شرایط هم ایستادگی کرده است ودر عین حال اذعان دارد که شرایط سختی مانند محاصره، جنگ، ترور و بازداشت هایگسترده را تجربه کرده است.
بی شک، در داخل این جنبش اختلاف نظراتی هم وجود دارد، اما این اختلافنظرها به رویکرد راهبردی این جنبش و جوهره موضع سیاسی آن ضربه ای نمی زند.
حماس معتقد است که وحدت دیدگاه، حمایت اعضای جنبش از این دیدگاه،عظمت رشادت های ثبت شده توسط شهدا، مجروحان، اسرا و بازداشت شدگان و عوامل مختلفموثر بر نهادهای سیاسی، رسانه ای و انسانی که مکمل تلاش های صورت گرفته از سویشخصیت ها، موسسات، احزاب و گروه های فلسطینی است، باعث تقویت موضع طرف فلسطینی میشود و به این جنبش اطمینان بیشتری برای تداوم پروژه خود به نفع سرزمین و ملتفلسطین می بخشد.