رویای تشکیل دو کشور “اسراییلی” و فلسطینی لحظه به لحظه رنگ می بازد و در مرحله کنونی باید به رویایی جدید فکر کرد؛ رویای تشکیل سه کشور؛ کشور اسراییل در کنار دو کشور فلسطینی به رهبری دولت متخاصم حماس در نوار غزه و به رهبری تشکیلات خودگردان در کرانه باختری که البته این کشور (تشکیلات خودگردان) تحت حمایت اسراییل خواهد بود.
توافق آرام سازی بین اسراییل و حماس آن گونه که همگان به چشم خود دیدند هیچ گونه آرامش و امنیتی برای ساکنان نوار غزه به ارمغان نیارود. نوار غزه در روزهای اخیر شاهد چند مورد درگیری خشونت آمیز بود و طی آن ده ها تن از فلسطینیان کشته شدند. در آغاز، نیروهای حماس علیه کسانی جنگیدند که موید و حامی القاعده در نوار غزه بودند و قدرت آنان اخیرا افزایش یافته است اما در روزهای اخیر علیه طرفداران فتح که در نوار غزه حضور دارند یعنی اعضای خانواده “حلس” ساکن محله الشجاعیه در مرکز نوار غزه وارد جنگ شدند.
همین که جنگ و خونریزی متوقف شد بار دیگر مشخص شد که حماس همچنان با قدرت و صلابت بر نوار غزه سیطره دارد و هیچ یک از طرفداران فتح قدرت و توان لازم برای براندازی حکومت حماس را در اختیار ندارد.
طبق معمول، اسراییل باید تاوان منازعات داخلی فسطینیان را بپردازد. هنگامی که همه نگاه ها به طرف درگیری های داخلی فلسطین می شود، برای حماس بسیار سخت است که برای آزادی شالیت تلاش کند. به هر حال، بسیاری در اسراییل بر این باورند که برای حماس هیچ مصلحتی در پیشرفت توافقنامه “شالیت” وجود ندارد؛ چرا که تداوم حضور نظامی ربوده شده صهیونیست در دستان نیروهای حماس، تضمینی برای تداوم حکومت شان در نوار غزه است. حماس همچنین بر این باور است که تا زمانی که نظامی صهیونیست در دستان شان اسیر باشد اسراییل از حمله علیه روسا و رهبران حماس و یا حمله گسترده نظامی به نوار غزه خودداری خواهد ورزید. جنگ در غزه به حماس این فرصت را می دهد تا از هر گونه سازش درباره امور مهم خودداری کند.
مصر که بین اسراییل و حماس میانجیگری می کند به نظر می آید که در این روزها تمامی تلاش خود را برای پیشرفت تفاهمات داخلی بین حماس و تشکیلات خودگردان به کار خواهد گرفت و به همین خاطر، “اسراییل” مجبور می شود که منتظر بماند و در آینده نیز باید تاوان هر آن چه را که حماس می خواهد به شدت پرداخت کند و این مساله باعث خواهد شد تا جایگاه و محبوبیت حماس در نزد افکار عمومی بسیار زیاد شود. در این اثنا، “اسراییل” تلاش می کند تا در روزهای آینده پنج فلسطینی را به عنوان بخشی از مبادله اسرا با حزب الله آزاد کند. اما مطمئنا حماس با آزادی این تعداد اسیر موافقت نخواهد کرد و در گذشته نیز بارها گفته است که قصد دارد حداقل هزار نفر از نیروهای اسیر خود در بند زندان های صهیونیستی را آزاد کند.
در حوادث اخیر نوار غزه بار دیگر ضعف جنبش فتح مشخص شد. این ضعف و سستی فتح را از دستیابی به یک توافق حقیقی با اسراییل باز می دارد؛ توافقی که ایهود اولمرت نخست وزیر رژیم صهیونیستی در آخرین هفته های باقی مانده به پایان دوران نخست وزیری اش بدان امیدوار است، اما یک چنین در عمل توافقی محدود خواهد بود.
بالاخره این که رویای تشکیل دو کشور “اسراییلی” و فلسطینی لحظه به لحظه رنگ می بازد و در مرحله کنونی باید به رویایی جدید فکر کرد؛ رویای تشکیل سه کشور کشور اسراییل در کنار دو کشور فلسطینی به رهبری دولت متخاصم حماس در نوار غزه و به رهبری تشکیلات خودگردان در کرانه باختری که البته این کشور تحت حمایت اسراییل است.