پنج شنبه 01/می/2025

راه برون رفت از بحران غزه؟

پنج‌شنبه 24-ژانویه-2008

 

نوار غزه … منطقه ای که با وجود مساحت کوچک، از قدرت تاثیرگذاری بالایی در جامعه فلسطینی برخوردار است، همیشه شاهد مقاومت و ایستادگی مردانش در برابر خواسته های اجانب بوده است و ساکنان آن به تحمل مشکلات و سختی ها عادتی دیرینه دارند.

اما با وجود همه این مشکلات و مصیبت ها، نوار غزه هیچگاه در برابر ظلم و ستم و حتی شدیدترین حملات دشمنان سر تسلیم فرود نیاورده است و هیچگاه پرچم مقاومت و پایداری در برابر دشمن را به زمین نگذاشته است.

علاوه بر تاثیر منطقه نوار غزه بر روند مبارزات ملت فلسطین از آغاز تاکنون و عملکرد فوق العاده ای که مبارزان این منطقه در طول سال های مقاومت از خود به نمایش گذاشته اند، گروه های مقاومت این منطقه با وجود کمبود امکانات اولیه مورد نیاز برای ساخت تجهیزات نظامی، موفقیت های چشمگیری را در زمینه ساخت انواع تجهیزات و دستگاه های نظامی به ثبت رسانده اند.

در این زمینه کافی است که اوضاع این منطقه را در چند سال گذشته و به عبارتی دیگر از زمان آغاز انتفاضه الاقصی؛ به ویژه پس از عقب نشینی رژیم صهیونیستی از این منطقه مورد بررسی قرار دهیم که حملات گروه های مقاومت به شهرک های صهیونیستی نشین، این رژیم را به عقب نشینی یکجانبه از نوار غزه و برچیدن این شهرک ها از آن واداشت.

دومین مساله قابل توجه در این زمینه به پیروزی جنبش حماس در انتخابات پارلمانی اخیر فلسطین مربوط می شود که بلافاصله پس از آن هدف شدیدترین حملات و توطئه ها به منظور تضعیف و به شکست کشاندن آن در اولین تجربه سیاسی خود قرار گرفت. دشمنان و مخالفان این جنبش در ادامه دست به فعالیت های نظامی از قبیل کشتار و ترور و بازداشت و شکنجه اعضا و طرفداران این جنبش زدند و به شیوه های گوناگون سعی در ایجاد هرج و مرج و ناامنی در جامعه فلسطینی داشتند. مزدوران رژیم صهیونیستی در داخل فلسطین فکر می کردند که این اقدامات و اعمال فشار علیه جنبش حماس خواهد توانست نتیجه مثبتی برای آنها در پی داشته باشد، اما جنبش حماس در میان ناباوری همگان توانست تمام امیدهای آنها را به یاس و ناامیدی تبدیل کند و در 14 ماه ژوئن سال گذشته کنترل امور نوار غزه را در دست گرفت و این منطقه را از لوث وجود مزدوران و ایادی دشمن صهیونیستی پاکسازی کند و بدین ترتیب جنبش حماس توانست از همه این مشکلات و آزمون های سخت با سربلندی بیرون بیاید و ساکنان این منطقه بر همگان ثابت کردند که تلاش برای تغییر اوضاع این منطقه سودی نخواهد بخشید.

جنبش حماس با سیطره بر نوار غزه روند امور را به مسیر اصلی خود بازگرداند و مشروعیت خود را که برخی افراد و مقامات فلسطینی با سوء استفاده از قانون سعی در سلب آن داشتند، باز پس گیرد. این جنبش علاوه بر برقراری امنیت در این منطقه و نابودی کانون های فساد و متلاشی کردن باندهای توزیع مواد مخدر، توانست مانع از رشد باندهای تبهکاری در این مطنقه شده و جلوی شعله ور شدن آتش درگیری های قبیله ای مسلحانه در میان قبایل نوار غزه را بگیرد، اما با این وجود دشمنان این جنبش باز آرام ننشستند و به این امید که این جنبش نخواهد توانست مدت زیادی در مقابل این حملات دوام بیاورد به شیوه های دیگری برای شکست این جنبش متوسل شدند.

امنیت برقرار شده در نوار غزه، به گروه های مقاومت این منطقه امکان داد که با آرامش خاطر و قدرت بیشتری به فعالیت های مبارزاتی و جهادی خود ادامه دهند و دولت منتخب امور نیز که بر این منطقه حکومت داشت، از این اقدامات حمایت می کرد.

مخالفان جنبش حماس در ادامه خصومت های خود علیه این جنبش، دست به محاصره رقت باری علیه دولت منتخب فلسطین در نوار غزه و ساکنان این منطقه زدند، که هر چند نتایج و تاثیرات آن در کوتاه مدت به چشم نیامد، اما طولی نکشید که تاثیرات ناگوار این محاصره در تمامی عرصه های زندگی فلسطینیان؛ به ویژه زمینه غذا، دارو، بازار کار، حمل و نقل و آموزش خود را نشان داد و کار به جایی رسید که در حالی که محاصره این منطقه باعث افزایش آمار مرگ و میر روزمره شده بود، کفن و قبر نیز در این منطقه کمیاب شد.

قطع جریان برق نوار غزه و فرو رفتن این منطقه در تاریکی کامل، تمامی بخش های زندگی ساکنان این منطقه را فلج کرد و در این موقع بود که جهانیان به حقیقت حوادث جاری در این منطقه پی بردند، و هر چند که اطلاع رسانی در این زمینه در مقایسه با شدت فجایع و مصیبت های مردم این منطقه در سطح نابرابری صورت گرفت، اما اخبار مربوط به وضعیت فلاکت بار ساکنان این منطقه در نتیجه محاصره آن از سوی رژیم صهیونیستی و کشورهای هم پیمان آن در صدر اخبار خبرگزاری ها و مطبوعات قرار گرفت.

اما با وجود همه این اطلاع رسانی و معطوف شدن توجه رسانه های بین المللی به مساله محاصره نوار غزه، راه حلی برای این مساله ارائه نشد و همه این فعالیت ها در زمینه اطلاع رسانی و حتی محکومیت اقدامات رژیم صهیونیستی و اعلام همبستگی با ساکنان این منطقه بی نتیجه ماند و تنها نتیجه آنها آگاه کردن جهانیان و اطلاع رسانی به آنها درباره این محاصره و اوضاع اسفبار ناشی از آن در این منطقه و ماندگار کردن صحنه های دردناک درد و رنج ساکنان این منطقه در ذهن جهانیان بود که به نوبه خود، شرایط را برای اقدام قاطعانه دیگر برای سامان بخشیدن به اوضاع نوار غزه در آینده نزدیک آماده می کند؛ به ویژه اینکه در شرایط کنونی افکار عمومی فلسطینیان نیز برای هر اقدام قاطعانه برای شکستن محاصره نوار غزه آماده است. اما مساله ای که نباید آنرا از نظر دور داشت این است که در صورتی که از فعالیت های رسانه ای و همدردی دیگر ملت ها با ملت فلسطین استفاده بهینه ای نشود، ممکن است درد و رنج های مردم فلسطین به مساله ای عادی برای جهانیان تبدیل شود و آنها در آینده موضع گیری مطلوبی در قبال مشکلات مردم این کشور اتخاذ نکنند.

اکنون که طاقت ساکنان نوار غزه تاب شده است و تحمل مصیبت های بیشتر را بر نمی تابند، مقامات این منطقه دیگر نمی توانند خواستار صبر و بردباری بیشتر اهالی این منطقه در برابر وضعیت موجود شوند، بلکه شرایط کنونی این منطقه مستلزم اقدام مردمی گسترده به منظور گشایش کامل و دایمی گذرگاه مرزی رفح میان مصر و نوار غزه و مخالفت با راه حل های جایگزین موقتی در این زمینه است که تنها نتیجه آن برآورده کردن نیازهای جزئی ساکنان این منطقه است که در مقابل باعث می شود صبر و طاقت مردم این منطقه روز به روز بیشتر تحلیل برود و اراده آنها نیز ضعیف تر شود. اما مساله ای که در اینجا باید به آن اشاره کرد این است که همان طوری که حجاج این منطقه با اراده خود توانستند تلاش های عوامل محاصره آنها در گذرگاه رفح را که سعی در وادار کردن آنها به تسلیم در برابر خواسته های خود داشتند، ناکام بگذارند، ساکنان نوار غزه نیز باید با الهام گرفتن از این حادثه، بیماران، مجروحان و افراد گرسنه را از طریق گذرگاه رفح به خارج از این منطقه اعزام کنند تا همه جهانیان مشکلات آنها را به چشم ببینند. از سوی دیگر، ساکنان این منطقه باید با آزادی کامل، پیام خود را به گوش مردم جهان برسانند و در شرایطی که کشورهای عربی کمکی به مردم فلسطین نمی کنند و مقامات این کشورها به خاطر ترس از قطع لقمه عیش خود از سوی آمریکا، از حمایت گروه های مقاومت در جنگ با اشغالگران خودداری می کنند، ملت فلسطین خود آخرین تلاش هایش را برای شکستن محاصره این منطقه انجام دهد.

جهانیان باید به این مساله توجه داشته باشند که صبر و بردباری مردم نوار غزه نیز حد و حصری دارد و همان گروه هایی که قبلا توانسته اند به بحران حاکم بر اوضاع نوار غزه و مشکلات ساکنان این منطقه پایان دهند، در صورتی که کشورهای دیگر هیچ اقدامی به منظور پایان دادن به مشکلات آنها انجام نداده و منتظر مرگ تدریجی آنها یا نابودی دشمن به دست خود اهالی این منطقه باشند، همان گروه ها توان این را دارند که بار دیگر به دست خود امور این منطقه را سر و سامان دهند که در این صورت عاملان محاصره مردم غزه، چاره ای جز قبول واقعیت های جدید نخواهند داشت و شاید مجبور شوند که حداقل از بسیاری از دستاوردهای فعلی خود عقب نشینی کنند.

 

لینک کوتاه:

کپی شد