من در حالی این مقاله را می نویسم که سفر هیات بلندپایه جنبش مقاومت اسلامی “حماس” به ریاست “صالح عاروری” نایب رئیس این جنبش به ایران همچنان ادامه دارد.
اما گفتگوها و مسائل مطرح شده و دیدارهای برگزار شده با مسئولان و مقامات بلندپایه ایران و در راس آنها حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران نشانگر اهمیت این سفر و مطالب بررسی شده و تفاهمات همکاری است.
این سفر هیات حماس به ایران در حالی صورت می گیرد که مقاومت بر ایستادگی در برابر رژیم صهیونیستی و ارتقای سطح آمادگی و نیز تثبیت معادله قدرت و بازدارندگی پافشاری می کند.
علاوه بر این، سفر جاری هیات حماس پس از معامله قرن و تلاش های خطرناک برای ضربه زدن به مساله فلسطین، قدس و حق بازگشت صورت می گیرد؛ به ویژه که تعدادی از طرف های عربی در مسیر عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی هم قرار گرفته اند.
هیات جنبش حماس در حالی به ایران سفر کرده است که این جنبش به پایداری و ایستادگی خود در برابر تهدیدات و فشارهای رژیم صهیونیستی و نیز سیاست محاصره و گسترش دامنه حملات رژیم صهیونیستی در کرانه باختری و تلاش های آن برای ضربه زدن به موجودیت فلسطینیان در خارج ادامه می دهد. حماس طی سالیان گذشته برای تقویت حضور خود در عرصه مقاومت و سیاست و حفظ روابط ثابت و همسطح با طرف های تاثیرگذار عربی و اسلامی تلاش کرده است.
در نقطه مقابل، جمهوری اسلامی ایران هم به حمایت های خود از مساله فلسطین و گزینه مقاومت ادامه داده و مخالفت خود با معامله قرن و نشست بحرین را اعلام کرده است. این کشور همچنین به صراحت بر حمایت خود از گزینه ها مورد انتخاب ملت فلسطین در داخل و خارج؛ اعم از مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی و پایبندی به بازگشت آوارگان تاکید کرده است و با توجه به وضعیت ویژه باریکه غزه از لحاظ درگیری های میدانی و جایگاه راهبردی آن در عرصه مبارزه با رژیم صهیونیستی، توجه ویژه ای به این منطقه مبذول می دارد.
موضع جنبش حماس که در تهران اعلام شد و رهبران این جنبش بر تداوم مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی و مخالفت با پروژه های سازش و عادی سازی روابط و نیز دفاع از امت در برابر تمامی خطرات ناشی از تجاوزات رژیم صهیونیستی و ایستادگی در برابر این تجاوزات با وجود فشارها و محاصره و ضربات رژیم صهیونیستی به عمق خاک غزه تاکید کردند، موضعی اطمینان بخش برای مقامات ایرانی است که مساله فلسطین و مقاومت را در راس اولویت های خود قرار داده اند.
علاوه بر این، آنچه که این هیات در دیدار با حضرت آیت الله خامنه ای شنید و ایشان اعلام کردند که «فلسطین قلب امت اسلامی و حماس قلب فلسطین است» سخنی اطمینان بخش برای جنبش حماس است که همواره تلاش می کند فلسطین، قدس و مقاومت عامل مشترک در زمینه برقراری وحدت میان طرف های مختلف امت و تقویت موضع آن و نقطه محوری در روابط این جنبش باشد. این موضع، به نوعی باعث اطمینان حماس پس از سال های دشوار منطقه و کشورهای آن در ابعاد مختلف می شود.
خوشحالی و رضایت از این سفر در چهره و مواضع مسئولان ایرانی و در مطالب رسانه های ایرانی به خوبی قابل مشاهده است و متقابلا خوشحالی هیات حماس از نتایج این سفر هم به وضوح در اظهارات اعضای این هیات مشخص است.
بدین ترتیب، به نظر می رسد که این سفر هیات حماس به ایران، سفری متمایز است که در شرایط سیاسی بسیار دشوار منطقه صورت می گیرد و این مساله به نوبه خود بیانگر نقش جنبش حماس در عرصه منطقه ای و توانمندی آن برای کنار گذاشتن اختلافات و تداوم حرکت در مسیر دیدگاه درست خود علیه دشمن امت است.