عملیات اخیر مجاهدان گردان های قسام شاخه نظامی جنبش مقاومت اسلامی حماس و گروهان های قدس شاخه نظامی جنبش جهاد اسلامی در “طولکرم” واقع در شمال کرانه باختری یک عملیات ساده و معمولی نبود. اجرای عملیات مشترک در کرانه باختری اخیرا روند فزاینده ای به خود گرفته است و این عملیات ها تنها به عملیات نظامی خلاصه نمی شود بلکه حتی در سطح دانشگاه ها و عرصه سیاسی نیز رواج یافته است.
عملیات اخیر طولکرم سه پیام بسیار مهم در برداشت و آن نشان دهنده میزان آگاهی جریان سیاسی به طور عام و جنبش حماس به طور خاص است. این عملیات در حالی رخ داد که گروه های فلسطینی درباره آتش بس با رژیم صهیونیستی با میانجیگران مصری سخن می گفتند. گروه های فلسطینی خواستار آتش بس به طور همزمان در کرانه باختری و غزه هستند، اما رژیم صهیونیستی با این طرح مخالف است و خواستار آتش بس فقط در غزه است. تشکیلات خودگردان نیز با آتش بس به این خاطر که خود بر کرانه باختری سیطره دارد مخالف است و نسبت به آن اعتراض دارد و گذشته از این نمی خواهد که تحقق آتش بس در کرانه باختری به عنوان یک امتیاز برای گروه های مقاومت به ویژه پس از ناکامی این تشکیلات در پیگرد نیروهای مقاومت، ثبت شود.
سه پیام عملیات طولکرم عبارتند از:
1ـ پیام اول برای رژیم صهیونیستی است. این رژیم با آتش بس در کرانه باختری مخالفت کرد و همزمان با آن، گروه های مقاومت فلسطین تهدید کردند که اگر رژیم صهیونیستی با آتش بس در کرانه باختری موافقت نکند باید منتظر حملات سهمگین باشد. عملیات طولکرم صورت گرفت تا تاکیدی بر صدق وعده های مبارزان باشد و رژیم صهیونیستی نیز این پیام را به خوبی فهمیده است. همچنین گروه های مقاومت با اجرای عملیات اخیسر نشان دادند که می توانند از کرانه باختری نیز که اشغالگران آن را منطقه ای ایمن می دانستند اهداف صهیونیستی را هدف قرار دهند.
2ـ پیام دوم عملیات طولکرم برای محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان و سرویس های امنیتی وابسته به آن می باشد که گروه های مقاومت را در کرانه باختری تحت تعقیب قرار می دهند و آنان را بازداشت و سلاح های شان را جمع آوری می کنند. در متن بیانیه مربوط به این عملیات به وضوح ذکر شده است که مجری عملیات یکی از افراد تحت تعقیب سرویبس های امنیتی عباس بود و بنابراین می توان گفت که تعقیب نیروهای مبارز فلسطینی یک واقعیت موجود و یک حقیقت است و حال آن که تشکیلات خودگردان این مساله را تکذیب کرده و مدعی شده است که در کرانه باختری هیچ مبارزی به ویژه از حماس و جهاد اسلامی وجود ندارد. دنبال کنندگان مساله فلسطین حتما سخنان اخیر ریاض المالکی وزیر اطلاع رسانی کابینه غیر قانونی فیاض را به خاطر دارند. وی در واکنش به عملیات طولکرم و مجری آن گفت که مجری این عملیات تحت تعقیب سرویس های امنیتی عباس نبود و به همین خاطر این سرویس ها در قبال عملیات اخیر مسئول نیستند. اما پیام این بار بسیار آشکار و آن است که سرویس های امنیتی عباس نقشی بزرگ در تضعیف مقاومت در کرانه باختری داشته و دارند تا ملت فلسطین بتوانند به خوبی دوست را از دشمن تشخیص دهند.
3ـ پیام سوم متوجه طرفداران و حامیان جنبش های حماس و جهاد اسلامی است. طرفداران این دو جنبش مطمئنا نسبت به عدم گنجانده شدن کرانه باختری در پیمان آتش بس به طور همزمان بسیار نگران هستند. این عملیات ثابت کرد که در کرانه باختری کسانی هستند که قادرند کاری کنند تا رژیم صهیونیستی نسبت به کرده خود در زمینه عدم موافقت با آتش بس پشیمان شود. مبارزان با اجرای این عملیات همچنین ثابت کردند که مقاومت به رغم همه بازداشت ها و جنایت های تروریستی نظامیان صهیونیست که با همکاری با تشکیلات خودگردان و عباس صورت می گیرد، ادامه دارد.
در این میان عده ای نیز بر این عقیده اند که رژیم صهیونیستی تنها طرفی خواهد بود که از پیمان آتش بس فقط در غزه زیان خواهد دید. همچنین با اجرای این عملیات هر گونه برداشت های قبلی مبنی بر این که میان شاخه های نظامی و سیاسی گروه های مقاومت اختلاف شدید وجود دارد و آن ها با یکدیگر هیچ ارتباطی ندارند از میان رفت. واقعیت این است که گردان های قسام و گروهان های قدس همواره با موضع گیری های سیاسی خاه در خصوص تشدید عملیات نظامی یا آتش بس هماهنگ و همسو بوده اند. به عنوان مثال گردان های قسام در پیمان نخست آتش بس موضع گیری سیاسی گروه های فلسطینی را پذیرفت و به آتش بس پایبند ماند و هنگامی هم که زمان از سرگیری عملیات ها فرارسید، توان نظامی و مقابله خود با اشغالگران را و نیز آگاهی سیاسی و نظامی اش را به همگان ثابت کرد.
در پایان مقاله، به همه مبارزان در کرانه باختری سلام و تحیت می فرستیم؛ مبارزانی که به رغم تحمل همه رنج ها و محنت ها، چه از سوی دوست و چه از سوی دشمن اما پیوسته ثابت کرده اند که در هر زمان و مکانی که خود مناسب ببینند قادرند عملیات های ضد صهیونیستی را با موفقیت به اجرا گذارند.