روز جمعه گذشته سه انفجار رخ داد. اولی در یک کافی نت صورت گرفت که به هلاکت عامل بمب گذاری انجامید. دومی در خانه دکتر مروان ابوراس رئیس جمعیت علمای فلسطین در غزه رخ داد که در پی این اقدام غیر انسانی خسارت های سنگینی به این خانه وارد آمد و انفجار سومی در ساحل دریای غزه صورت گرفت که در پی آن 5 تن از فرماندهان و مجاهدان گردان های شهید عزالدین قسام شاخه نظامی جنبش مقاومت اسلامی حماس و یک دختر خردسال شهید و 20 تن دیگر از جمله شماری از مجاهدان قسام و زنان و کودکان زخمی شدند. در پی این اقدام نیروهای پلیس وزارت کشور دولت منتخب و مردمی فلسطین به ریاست اسماعیل هنیه به حالت آماده باش کامل درآمدند و تحقیقاتی را درباره علل بروز این انفجارها آغاز کردند که مشخص شد عاملان بمب گذاری در خانه دکتر ابوراس و کافی نت عضو جنبش فتح بودند. این انفجارهای خونین در حالی صورت می گیرد که مقامات تشکیلات خودگردان فلسطین و جنبش فتح برای آغاز گفت و گوی ملی دست به تحرکات جدیدی زده اند.
شرایط و ابعاد
به رغم این که تحقیقات مذکور مراحل آغازین خود را طی می کند، اما می توانیم این رخدادهای خونین را با توجه به اهداف مطلوبش به شرح زیر بازخوانی کنیم:
1ـ از بین بردن فضای امنیت و با ثبات نوار غزه که حماس و دولت منتخب و مردمی فلسطین به آن افتخار می کند، زیرا آنها پس از یک سال محرومیت موفق شدند این دستاورد را از طریق اجرای طرح ضربتی امنیتی رقم بزنند.
2ـ ترور رهبران وزین و تاثیر گذاری مثل دکتر خلیل الحیه و دکتر مروان ابوراس. لازم به ذکر است که دکتر ابوراس یک شخصیت حقوقی ـ پارلمانی به شمار می رود و در عریان سازی مقاصد و اهداف پلید توطئه نابسامانی امنیتی و تحریک افکار عمومی فلسطین و امت اسلام علیه این توطئه قبل از اجرای طرح ضربتی امنیتی تاثیر شگرفی داشت. لازم به ذکر است که خودروی خلیل الحیه نیز در جریان انفجار سوم هدف قرار گرفت.
3ـ به راه انداختن جنگ فرسایشی علیه رزمندگان جان برکف قسام و فرماندهان آن و تحت تعقیب قرار دادن اعضای این گردان ها به منظور ایجاد نابسامانی امنیتی جدید که این امر نیز حامل پیام هایی به دشمن صهیونیستی است که ثابت می کند جنبش فتح با توسل به قوه قهریه معادلات فلسطین را تغییر می دهد.
در پرتو تحولات ناشی از این رخدادهای خونین می توان انگشت اتهام را به سوی جنبش فتح و سرکردگان نابسامانی امنیتی گرفت، زیرا آنان تنها سودجویان از این رخدادها هستند؛ به گونه ای که هیچ وقت از توطئه هایشان در جهت ایجاد نابسامانی امنیتی و هوچیگری و غوغاسالاری در نوار غزه و ترور رهبران حماس دست برنداشته و بر نمی دارند به عنوان مثال این سرکردگان طی چند هفته پیش به منظور ترور اسماعیل هنیه کاروان حجاج را هدف قرار دادند.
این رخدادها در پرتو شرایط زیر صورت می گیرد:
انسجام و یکپارچگی موضع و خط مشی جنبش حماس و اوج گیری دستاوردهای آن که عمده ترین آنها برقراری ثبات و امنیت در منطقه نوار غزه و تقویت پایگاه مردمی اش در داخل فلسطین و کشورهای عربی و اسلامی و بین المللی پس از گذشت یک سال از محاصره نفس گیر اقتصادی این منطقه و در پرتو ناکامی تمامی توطئه های مربوط به مجازات دسته جمعی مردم نوار غزه و تداوم تجاوزات اسراییل علیه ساکنان آن به منظور برچیدن حاکمیت حماس بر نوار غزه و سرکوب و براندازی این جنبش در غزه و شوراندن ملت فلسطین علیه آن و دولت منتخب و مردمی فلسطین.
افزایش پیامدهای مخرب و سوء محاصره نوار غزه و آغاز شکسته شدن سد این محاصره جائرانه و اوج گیری فشارهای بین المللی بر رژیم اشغالگر قدس و تشکیلات خودگردان و مصر در جهت لغو این محاصره بر مبنای طرح آرام سازی با پیدایش نشانه های مربوط به نزدیک شدن زمان مبادله اسرای فلسطین با “گلعاد شالیت” نظامی ربوده شده صهیونیستی که این امر نیز در نهایت به تقویت جایگاه و محبوبیت حماس و رهایی وزیران و نمایندگان اسیر پارلمان فلسطین می انجامد و این وزیران پس از آزادی از زندان می توانند تمامی تصمیمات جائرانه عباس را نقض کنند و با خودداری از دادن رای اعتماد به دولت غیر قانونی و انتصابی سلام فیاض در کرانه باختری آن را منحل کنند.
ناکامی تشکیلات خودگردان و جنبش فتح در تمامی سطوح
ــ سطح سیاسی از طریق شکست مذاکرات بیهوده و ناکامی حتمی در دستیابی به هر گونه نتیجه ارزشمند همزمان با نزدیک شدن پایان دوره ریاست جمهوری جرج بوش و در پرتو تداوم پیگیری پرونده های رسوایی ایهود اولمرت نخست وزیر رژیم غاصب صهیونیستی که این امر آینده حضور وی در عرصه قدرت را غیر ممکن می سازد و نزدیک شدن پایان دوره ریاست محمود عباس بر تشکیلات خودگردان.
ــ محرومیت تشکیلات خودگردان از حمایت کشورهای عربی و بین المللی و نزدیک شدن ورشکستگی مالی این تشکیلات که این امر توان تشکیلات در پرداخت حقوق کارمندانش؛ به ویژه حقوق آنانی که در خانه هایشان نشسته اند و به منظور اعمال فشار بر دولت هنیه از کار و فعالیت امتناع می ورزند تهدید می کند و در پرتو اقدام تل آویو در مشروط کردن ادامه حمایتش از تشکیلات خودگردان به تداوم همکاری و هماهنگی امنیتی به منظور سرکوب حماس.
ــ تلاش در جهت سرپوش گذاشتن بر شکست مفتضحانه این تشکیلات در تحقق بخشیدن به هرگونه دستاورد ملموس در زمینه بهبود شرایط انسانی و معیشتی در کرانه باختری.
ـ پیامدهای منفی و نتایج معکوس سیاست وابستگی و سرسپردگی تشکیلات خودگردان به آمریکا و اسراییل به خاطر مخالفت مقامات این تشکیلات با گفت و گو با حماس.
ــ فرار از تعهدات پایان دوره ریاست تشکیلات خودگردان و نگرانی از لغو مصونیت سیاسی اش؛ به ویژه پس از شکست تمامی تلاش هایش در جهت تمدید مدت ریاست تشکیلات خودگردان و پس از اینکه حماس عباس را تهدید کرد تا زمانی که در مورد حل بحران داخلی فلسطین توافقی ملی صورت نگیرد او را به رسمیت نخواهد شناخت.
ـ تلاش در راستای سرپوش گذاشتن بر بحران داخلی فتح؛ به ویژه همزمان با نزدیک شدن زمان برگزاری کنگره سراسری این جنبش از 19 سال پیش منتظر برگزاری آن است و تلاش در جهت بسیج و یکپارچه سازی رهبران و اعضای فتح علیه حماس.
این امر در واقع نشانگر وجود یک کشمکش میان رهبران فتح و تلاش برای کسب امتیاز در این نزاع و مشخص کردن دورنمای آن.
پیامدها و بازخوردها
با توجه به این مسئله می توان شرایط کنونی و پیامدها و تاثیرات آن بر مناسبات تیره میان حماس و فتح به شرح زیر ترسیم کرد:
تلاش تشکیلات خودگردان برای گرفتن حاکمیت نوار غزه از دست حماس و اعمال فشار بر آن جهت پذیرش شروط گفت و گوی فلسطینی پس از این همه خونریزی ها و اقدامات ویرانگرانه جنبش فتح و عناصر مسلح آن و تشکیلات خودگردان.
اعمال فشار بر اتحادیه عرب در جهت اعمال فشار بر حماس در جهت چشم پوشی از اصول و موضع اصولی خود و پذیرش شروط جائرانه و غیر عادلانه تشکیلات خودگردان برای گفت و گو در سایه وقوع انفجارها و تشدید نابسامانی امنیتی.
انجام فعالیت های تبلیغاتی ریاست تشکیلات خودگردان و پارلمانی در سایه تداوم نابسامانی امنیتی برای بی ثمر گذاشتن تلاش و دستاوردهای حماس و تخریب وجهه محبوب این جنبش در سطح بین المللی و ایجاد نابسامانی امنیتی جدید و سرپوش گذاشتن بر نقش فتح در این اقدامات و رخدادهای خونین و ویرانگرانه از طریق متهم کردن حماس به تصفیه حساب های داخلی و انتظار می رود که یک سری انفجارهای ساختگی در کرانه باختری به اسم حماس صورت بگیرد و یک سری شخصیت ها و مقرهای فتح یا تشکیلات خودگردان هدف قرار گیرند.
سوء استفاده از پیوند منافع با دشمن صهیونیستی. این دشمن می کوشد تا حماس را سرگرم کند و مانع از بهره برداری آن از طرح آرام سازی و تقویت جایگاه خود و مانع از تمرکز نگاه ها به تعهدات این طرح مبنی بر لغو محاصره نوار غزه و گشوده شدن گذرگاه شود.
تشکیلات خودگردان و جنبش فتح با انجام این اقدامات خونین مصر را از زیر بار فشارها رها می سازد، زیرا اکنون مصر به منظور تداوم طرح آرام سازی و ملزم کردن طرف صهیونیستی به پایبندی به آن و تلاش در جهت گشودن گذرگاه رفح تحت فشار قرار گرفته است که این امر فرصتی را برای اعمال فشار مضاعف بر حماس جهت پذیرش شروط گفت و گو و آزادی شالیت در ازای آزادی چند اسیر فلسطینی ایجاد می کند.
تشکیلات خودگردان از طریق سوء استفاده از این رخدادها تلاش می کند به جهانیان ثابت کند که تنها مرجع تصمیم گیرنده در مورد مسئله اسرا به شمار می رود و همچنان نقش محوری و کلیدی خود را ایفا می کند و از قدرت تاثیر گذاری بر معادلات نوار غزه برخوردار است.
آنچه در شرایط کنونی رخ می دهد نشانگر حجم بحرانی است که تشکیلات خودگردان با آن مواجه است و بیانگر نزاع شدید در درون جنبش فتح است.
با عنایت به آنچه که عنوان شد ما از حماس و گروه های ملی و اسلامی و آزاد اندیشان فلسطین و گروه های ملی و مردمی فعال و امت های غیرتمند عربی و اسلامی می خواهیم:
در جهت تثبیت جایگاه دولت هنیه در نوار غزه دست به تحرکات جدی و حکیمانه ای بزنند.
از گروه های ملی و اسلامی می خواهیم تا موضع خود را در قبال تلاش های مفتضحانه فتح و برخی جریان های وابسته به آن در جهت ایجاد نابسامانی امنیتی مشخص کنند و موضع قاطع و شفاف خود در قبال تشکیلات خودگردان فلسطین که مخالف گفت و گوی ملی است و بر نابسامانی امنیتی و تداوم محاصره جائرانه نوار غزه و هماهنگی امنیتی رسوا آمیز دستگاه های اطلاعاتی و امنیتی تشکیلات خودگردان با رژیم اشغالگر قدس در کرانه باختری سرپوش می گذارد تبیین کنند.
از عباس خواسته شود تا موضع خود را در قبال گروهک تبهکار و خون آشام مشخص کند و دیگر از آنان حمایت نکند و در قبال هر اقدامی که به اسم او تمام می شود پاسخگو باشد.
ما خواستار انجام فعالیت های سیاسی و مردمی و تبلیغاتی در میان توده فلسطین در جهت رسوا سازی توطئه گران برای ایجاد بی ثباتی امنیتی و اعمال فشار در جهت برخورد قاطع با آنان.
انجام فعالیت های سیاسی و رسانه ای در سطوح جهان عرب و اسلام و بین المللی به منظور محکوم کردن جنایات کنونی جریان شورشی وابسته به فتح و مقصر خواندن تشکیلات خودگردان در قبال این جنایات و تلاش در جهت بسیج علما و اندیشمندان امت اسلام در جهت اعمال فشار بر جهت پایان بخشیدن به این گروهک تبهکار و هنجار شکن که از حمایت رهبران و سران تشکیلات خودگردان و سیاستمداران برخوردار هستند.
ما از دستگاه های قضایی می خواهیم تا سران تشکیلات خودگردان را محاکمه کنند؛ به ویژه آنانی که دست داشتنشان در محاصره و ایجاد فتنه و آشوب به اثبات رسیده است.
تحرکات سیاسی و تبلیغاتی و رسانه ای کشورهای عربی و اسلامی و جامعه بین الملل در جهت شفاف سازی رخدادهای جاری و نتایج تحقیقات به عمل آمده پیرامون این رخدادها و رسوا سازی عاملان آنها.
به تعلیق درآوردن تمامی تلاش های مربوط به گفت و گو با رهبران تشکیلات خودگردان و رسوا سازی توطئه های این تشکیلات در زمینه محاصره نوار غزه و سرکوب حماس.
تشکیل جبهه یکپارچه ملی با حضور گروه های مقاومت و نهادهای جامعه مدنی و گروه های وزین و موثر در جامعه فلسطین به منظور پاسداری از اصول آرمان ملی و حرمت خون شهیدان و پی ریزی طرح راهبردی یکپارچه به منظور رها سازی فلسطین اشغالی از چنگال صهیونیست های غاصب و مبارز با تمامی مظاهر و ریشه های فساد و هرج و مرج در جامعه فلسطین.
انجام فعالیت های گسترده مردمی در راستای مقابله با توطئه تشکیلات خودگردان برای ایجاد هرج و مرج مجدد در نوار غزه.
تشدید مقاومت علیه اشغالگران صهیونیست در کرانه باختری و قدس به عنوان واکنشی به جنایات دشمن صهیونیستی که مسئول اصلی در قبال محاصره و نابسامانی امنیتی و قتل عام و بازداشت و سرکوب اعضای حماس می باشد.