پنج شنبه 01/می/2025

طرح دایتون برای حذف حماس از عرصه سیاسی فلسطین و پیامدهای آن

دوشنبه 4-ژوئن-2007

 مرکز اطلاع رسانی فلسطین
 
بنا به گزارش روزنامه هاآرتص ( تاریخ20/5/2007)، دولت آمریکا “اسراییل” را زیر فشار گذاشته است تا طرح دایتون مبنی بر تقویت نیروهای امنیتی تابع محمود عباس ریییس تشکیلات خودگردان در نوار غزه را به مرحله اجرا درآورد. در همین راستا و در روزهای اخیر کیت دایتون هماهنگ کننده آمریکایی ضمن دیدار با مقامات اسراییلی ، با آنها در این رابطه دیدار و گفتگو کرد .

بنا به گزارش همین روزنامه، محافل اسراییلی این طرح و کارآمدی آن در کمک به نیروهای امنیتی و پرداخت حقوق این نیروها را مورد بحث و بررسی قرار داده اند. “افرام سنیه” وزیر دفاع اسراییل طی یک مصاحبه مطبوعاتی با روزنامه واشنگتن پست ضمن حمایت از این طرح اعلام کرده بود: «این طرح سعی در تغییر توازن قدرت که تاکنون به نفع حماس بوده است دارد» وی افزود :« نیروهای ماهر می توانند به موازنه قدرت در فلسطین کمک کنند .»

این اولین باری نیست که طرحی در راستای حمایت از کودتا علیه حماس و بازگرداندن اوضاع به وضعیت فبل از برگزاری انتخابات قانونگذاری اخیر ارائه می شود، بلکه کمک های مالی دولت آمریکا و اظهارات صریح کاندولیزا رایس نیز در همین راستا صورت می گیرد. اما این تنها دلیل اجرای طرح دایتون نیست بلکه دلیل اصلی آن پافشاری گروه کودتاگر فتح بر خروج دستگاه های امنیتی از زیر سیطره وزارت کشور و عدم مقابله حماس با ناامنی های جامعه فلسطین می باشد تا نه تنها حماس بلکه تمام فلسطینیان در این راه با مشکل مواجه شده و بدین ترتیب با مشاهده ناتوانی حماس در برآورده کردن مطالبات اصلی مردم ( امر تغذیه و امنیت ) خواستار بازگشت اوضاع به وضعیت قبلی شوند.

پر واضح است که نیروهای امنیتی از ترس تسلط حماس بر دستگاه های امنیتی نمی خواهند از دستگاه های امنیتی و پست های آن خارج شوند اما دلیل این کار فقط این نیست که دولت حاکم ، دولت وحدت ملی است و وزیر کشور در عمل مستقل است بلکه اینست که حماس خواستار همکاری سران دستگاه های امنیتی با یکدیگر است و نه تغییر آنها . البته مهمترین دلیل این است که کرانه باختری بطور کامل در اختیار نظامیان گروه فتح می باشد و این مساله باعث می شود نوار غزه در چشم آنها بی اهمیت جلوه کند مگر اینکه حماس در اندیشه تسلط بر این منطقه وسیع (5/1 درصداز کل مساحت فلسطین و 6درصد از کل مساحت سرزمینهای اشغالی سال 67 ) بیافتد .

سوالی که در اینجا مطرح می شود اینست که حماس در مقابل این همه تلاشها برای شکست آن و در نتیجه کنار گذاشته شدن از قدرت ، چه طرح و برنامه ای دارد؟ آیا همانطور که برخی انتظار دارند از بدنه دولت کنار کشیده و زمینه را برای بازگشت گروه حاکم بر دستگاه های امنیتی و از سر گیری سیاست سرکوب مجاهدان آماده می کند تا آن ها علاوه بر تکرار اقدامات قبلی مذاکره با دشمن صهیونیستی را آغاز کنند ؟!

آیا همانطور که برخی اعتقاد دارند خروج حماس از پیکره دولت به بازگشت این جنبش به صحنه مقاومت خواهد انجامید ؟!

در صورتیکه حماس از صحنه قدرت کناره گیری کند بدون شک همان َدولتی جایگزین آن خواهد شد که قبل از انتخابات مجلس قانونگذاری شکل گرفته بود و بعد از رحلت یاسر عرفات سعی در خلع سلاح مقاومت و از سر گیری گفتگوهای جدید صرفنظر از نتیجه آنها داشت . هرچند که حماس در آغاز و در زمان حضور در غزه می توانست به این روند سیاسی پایان دهد ولی اکنون قادر به انجام آن در کرانه باختری نیست. همچنین کمک های خارجی سعی در تغییر موازنه قدرت دارند ؛ بطوریکه حماس بدون در گیری و جنگ داخلی ، دیگر قادر به رد طرح سران دستگاه های امنیتی نباشد. آیا این همان چیزی است که طرفداران کناره گیری حماس از بدنه دولت در پی آن هستند ؟

اوضاع بحرانی فلسطین و فشارهای آمریکا  وضعیت فلاکت باری را برای فلسطینیان بوجود آورده است. مهمتر از آن و در راستای معادله ای که پیمان اسلو برای فلسطینیان رقم زده است ملت فلسطین حتی برای بدست آوردن یک لقمه نان نیز محتاج دشمن اسراییلی خود است و این معادله ای است که حذف و نابودی آن بدون وحدت فلسطینیان امکانپذیر نیست و این مساله مقامات جهان عرب را به چالش واداشته و از سوی دیگر، بی نتیجه بودن گفتگو با طرف اسراییلی را همان طوری که در سالهای اجرای پیمان اسلو جریان داشت مشخص می کند. در صورتی که جنبش فتح ضمن پایبندی به مبانی تشکیلاتی خود افراد متعهد به ملت خود را بر سر کارها بگمارد واین مساله را به خود بقبولاند فلسطینیها خواهند توانست به یک راه حل اصولی در زمینه تشکیل دولت فلسطینی و تداوم مقاومت دست یابند.

در غیر این صورت نا امنی ها ادامه خواهد یافت .اما ان شاء الله این دوره کوتاه مدت با برچیده شدن شرایط ایجاد شده برای سران فتح و ملت فلسطین پایان خواهد یافت و به دنبال شکست آمریکا در افغانستان و عراق وبعد از گسترش بیداری ملت های عربی در مقابله با سختیها و دشواریهای اوضاع کنونی در آینده نزدیک نیز زمینه حل مشکلات ملت فلسطین نیز مهیا خواهد شد. در پایان باید گفت که ملت فلسطین با وجود گذشت چندین سال از ترور سران و رهبران آن از جمله شیخ یاسین و رنتیسی و یاسر عرفات راه خود را ادامه خواهد داد.    

 

      

لینک کوتاه:

کپی شد