یکشنبه 11/می/2025

ظهور رویکردی جدید در میان یهودیان ساکن آمریکا

یکشنبه 14-مارس-2010

  چرا راستگرایان تندروی صهیونیست که نماینده آنها در سطح جریان حاکم بر رژیم اشغالگر قدس بنیامین نتانیاهو است با تشکیل کشور مستقل فلسطینی مخالفت می نمایند.

مخالفت رهبران جریان راستگرا و تندروی رژیم صهیونیستی با شکل گیری کشور مذکور، از عدم موافقت آنها با طرح “تشکیل دو کشور” به عنوان راهکار نهایی حل مناقشه طولانی مدت میان فلسطینی ها و صهیونیست ها نشات می گیرد.

هدفی که جریان راستگرای صهیونیستی اندیشه تحققش را در سر دارد، آن است که ملت فلسطین بخشی جدا نشدنی از یک کشور پهناور و بزرگ باشد که صرفا به یهودیان تعلق دارد و فلسطینی ها نیز در این کشور ـ به حکم قانون اساسی ـ به عنوان شهروند درجه دو باشند. در واقع، جریان یادشده صهیونیستی با در سر داشتن چنین برنامه ای، در صدد است تا پهنه ای که کشور بزرگ یهود آن را در بر می گیرد، بگستراند و کرانه باختری و غور اردن را نیز به آن ملحق سازد یعنی اینکه کشوری ایجاد کند که “از دریای مدیترانه در غرب تا رود اردن در شرق” امتداد می یابد.

نظام آپارتاید حاکم بر آفریقای جنوبی که بر اساس اصل اعمال تبعیض نژادی میان سفید پوستان اروپایی و ساکنان اصلی این سرزمین یعنی سیاه پوستان عمل می کرد، نمونه و الگویی است که راستگرایان صهیونیست در صدد اجرای آن در فلسطین هستند و این همان راهکار تشکیل یک کشور برای یک قومیت است.

برخی افراد معتقدند اجرای طرح آپارتاید به ویژه بعد از الحاق اراضی “یهودا و سامره” ـ یعنی همان کرانه باختری ـ به معنای آغاز نابودی یهودیان ساکن اراضی اشغالی (اسرائیل) است که از جمله افراد مذکور می توان به رهبران فکری و سیاسی اقلیت یهودی آمریکا مانند هنری زیگمن از برجسته ترین چهره های دانشگاهی یهودی در این کشور اشاره کرد.

نظام نژادپرست حاکم بر آفریقای جنوبی در نیمه اول دهه نود از بین رفت که دلیل آن صرفا پیروزی انقلاب و مبارزات مسلحانه به رهبری “حزب کنگره آفریقا” و نلسون ماندلا نبود ؛ بلکه بایکوت ها و تحریم های چندین ساله غرب و جامعه جهانی علیه نظام مذکور که تبعیض نژادی را اساس کار خود قرار داده بود، نیز در این مسئله بی تاثیر نبود.

در حال حاضر، گروهی از یهودیان ساکن ایالات متحده شورشی سیاسی را علیه جریان راستگرا و تندروی صهیونیست آغاز کرده اند. جماعت مذکور معتقدند که رهبران طیف افراطی صهیونیست با اقدامات خود نابودی را در دفتر سرنوشت یهودیان ساکن اراضی اشغالی (اسرائیل) می نویسند. با وجود آنکه این گروه نوپا در حال حاضر رشد آرامی دارد ؛ ولی با استقبال گسترده افکار عمومی محافل یهودی آمریکایی رو به رو شده است.

مجله “میدل است” چاپ لندن که به طور مشخص مسائل خاورمیانه را مورد بررسی قرار می دهد، پژوهشی را تحت عنوان “اسرائیل در زیر آتش” منتشر کرده است. در این پژوهش گسترده و مفصل، به ظهور یک “لابی میانه رو و جدید یهودی” در آمریکا اشاره شده و آمده است که این لابی یکی از تحولات قابل ملاحظه در ایالات متحده می باشد.

لابی جدید از لابی سنتی یهودی در ایالات متحده که به نام “ایپک” شناخته می شود و از راستگرایان تندروی صهیونیست حمایت می کند، جدا شده است. لابی سنتی از دهه پنجاه قرن بیستم میلادی تا کنون موفق شده است تا هر گونه انتقاد نسبت به رژیم اشغالگر قدس را در داخل کنگره از بین ببرد و نهادهای رسانه ای آمریکا را در زیر چتر حمایتی و البته نظارتی خود بگیرد. ایپک همچنین در به قدرت رساندن شخصیت های حامی رژیم اشغالگر قدس و حضور آنان در مراکز عالی حاکمیت در آمریکا موفق عمل کرده است که از جمله این شخصیت ها، باید به تیم نومحافظه کارها اشاره کرد که اداره امور را در دوره ریاست جرج بوش پسر بر آمریکا در اختیار داشتند.

لابی سرکش جدید نام “جی استریت” را برای خود بر گزیده است و در همان وهله اول حضور علنی خود، به صراحت اعلام کرد که در مقابل ایپک و فلسفه وجودی این سازمان که بر اصل “حمایت از اسرائیل در همه حال ـ ستمدیده باشد یا ستمکار” بنیان نهاده شده است، می ایستد.

با ظهور لابی جدید، ایپک دست به کار شد و جنگی سیاسی و رسانه ای را علیه این سازمان نو ظهور شروع کرد. باید منتظر بمانیم تا ببینیم که تلاش های لابی سنتی برای نابودی جریان جدید و جلوگیری از رشد نفوذ آن در داخل کنگره تا چه حد با موفقیت همراه خواهد بود.

بد نیست بدانید که میزان حمایت از جنبش “جی استریت” در میان جوانان یهودی ساکن آمریکا که به ادعای صهیونیست ها نسل ـ به اصطلاح ـ بعد از هولوکاست هستند و به شدت مخالف حمایت ایپک از جریان راستگرای تندرو در اراضی اشغالی (اسرائیل) می باشند، به شدت افزایش یافته است.

یکی از مسائلی که این جریان نو ظهور یهودی در آمریکا مطرح می کند، مخالفت با پروژه ایجاد کشور بزرگ یهودی است. هواداران این جریان حامی راهکار تشکیل دو کشور هستند یعنی اینکه یک کشور مستقل فلسطینی پا گیرد و در کنار رژیم صهیونیستی به همزیستی بپردازد.

جنبش یهودی “جی استریت” از طرح تقسیم قدس میان فلسطینیان و صهیوینست ها حمایت می کند و معتقد است که در هر گونه مذاکرات آتی، باید جنبش حماس را مشارکت داد و سهیم کرد. گفتنی است که رهبران جریان راستگرای صهیونیستی نیز به منظور مخدوش ساختن وجهه این جنبش در افکار عمومی آمریکا دست به کار شده اند.

هنری زیگمن، از چهره های آکادمیک یهودی در آمریکا می گوید: انگیزه اصلی جریان “جی استریت” در ایالات متحده بیش از آنکه حمایت و همدردی با مشکل ملت فلسطین باشد، نگرانی از بابت سرنوشت اسرائیل است ؛ زیرا حاکمان آن راه نظام آپارتاید حاکم بر آفریقای جنوبی را پیش گرفته اند و اگر وضعیت به همین منوال ادامه پیدا کند، دیگر تل آویو حمایت غرب و جامعه جهانی را از دست می دهد یعنی همان اتفاقی که برای رژیم سفید پوست آفریقای جنوبی پیش آمد و در نهایت باعث نابودی این رژیم شد.

سوالی که در اینجا پیش می آید، آن است که جنبش ملی فلسطین باید چه موضعی را در قبال برنامه های جریان راستگرای صهیونیستی که حاضر به قبول راهکار تشکیل دو کشور نیستند و تنها بر ایجاد کشور بزرگ یهود تاکید دارند، اتخاذ نماید؟

رهبران فلسطینی باید ماجرای پایان نظام نژادپرست حاکم بر آفریقای جنوبی را به دقت بررسی کنند و بدانند که نابودی نظام مذکور تنها نتیجه فشارهای طرف غربی و جامعه بین الملل نبوده ؛ بلکه مبارزات مسلحانه مهم ترین نقش را در این زمینه داشته است و البته اگر نبود این مبارزات، هرگز غرب و جامعه جهانی برای مقابله با آپارتاید بر نمی خاست.

لینک کوتاه:

کپی شد