چهارشنبه 30/آوریل/2025

موشک قسام، شاهکار مقاومت و ناتوانی اشغالگران

چهارشنبه 6-ژوئن-2007


مرکز اطلاع رسانی فلسطین

بنا به اعلام محافل سیاسی و وزارت امور خارجه رژیم صهیونیستی دلیل اصلی حمله نظامی زمینی و هوایی فعلی اشغالگران به نوار غزه ” ریشه کنی جنبش حماس و نابودی گردان های شهید عزالدین قسام شاخه نظامی این جنبش” و متوقف ساختن پرتاب موشک های قسام به شهرک ها و مجتمع های یهودی نشین در اطراف کرانه باختری می باشد.

داستان موشک های قسام چیست و پرتاب آنها از چه زمانی آغاز شده است و تاثیرات واقعی آنها بر زندگی صهیونیست ها تا چه اندازه است؟ نتایج جنگ کنونی چه خواهد بود و موشک های قسام چه نقشی در این باره دارد؟

 

تلفات و خسارات ناشی از حملات موشکی گردان های قسام

آغاز ساخت و پیشرفت تدریجی

   مقاومت فلسطین با استفاده از موشک های قسام فعلی می تواند در هر لحظه ای که اراده کند امنیت سربازان و شهروندان رژيم صهیونیستی را به خطر بیاندازد. مقاومت تنها با کشتن چند نفر از طریق پرتاب این موشک ها به شهرک ها و پایگاه های نظامی این رژیم و ناکام گذاشتن تمامی تلاش های ارتش آن در جلو گیری از پرتاب این موشک ها وارد مرحله جدیدی از در گیری شده است.

به اذعان منابع نظامی صهیونیستی موشک های قسام که توسط شاخه نظامی حماس طراحی و ساخته می شود یک پیشرفت اساسی در عملکرد و راهکار های مقاومت به شمار می رود که در عین سادگی و علی رغم بحران بی سابقه در قضیه فلسطین بر عرصه نظامی و عملیاتی تاثیر گذاشته است.

نیرو های مقاومت اولین نمونه تولید موشک های دست ساز محلی برای تهدید شهرک های یهودی نشین داخل نوار غزه را در سال اول آغاز انتفاضه و بطور دقیق تر در اواخر سال 2001 تجربه و طراحان آن میل شدیدی به توسعه مستمر آن داستند و چندین نمونه از آنها را تولید کردند.

مرحله اول این طرح با یافتن دستگاه ها و مواد منفجره لازم برای این کار آغاز شد و با موانع و مشکلات فراوانی روبرو شد ؛ چرا که مواد مورد نیاز در داخل سر زمین های اشغالی یافت نمی شد. این مساله باعث شد که گروه های مهندسی و توسعه تابع شاخه های نظامی با اتکا به خود تمامی مواد لازم برای این موشک ها را خود تولید کنند.

بر اساس بیانیه های گردان های قسام طول اولین موشک ساخت مهندسان این گردان ها در حدود 70 سانتی متر و قطر آن در حدود 8 سانتی متر و برد آن در حدود 2    – 3 کیلو متر بود و در سر خود یک کلاهک انفجاری دارای 600 گرم ماده انفجاری تی ان تی حمل می کرد و به وسیله موشک انداز پرتاب می شد.

در نمونه های اولیه پرتاب، هدف گیری این موشک چندان دقیق نبود و این مساله طراحان آنرا بر این داشت که بطور مداوم در پیشرفته تر کردن و رفع نواقص آن بکوشند و طولی نکشید که پیشرفت در طراحی و بویژه افزایش برد آن تا حد رسیدن به داخل مجتمع های یهودی نشین و تولید نوع جدیدی از آن با نام ” قسام 2″ اعلام شد.
 
بازدید اولمرت از منازل آسیب دیده شهرک های صهیونیست نشین
 
طول این موشک جدید به 180 سانتی متر و برد آن به 9 تا 12 کیلومتر می رسد و مقدار مواد منفجره موجود در سر آن به 6 کیلو گرم تی ان تی و قطر آن به 12 سانتی متر افزایش یافت.

این پیشرفت مقاومت باعث شد بیشتر از پیش مورد توجه قرار گیرد و تحلیل های نظامی بر روی ماهیت و قدرت نظامی آن افزایش یابد و به گفته ” شلومو گازیت” رییس سابق اطلاعات نظامی رژیم صهیونیستی این موشک در عین ابتدایی بودن هزینه بسیار کمی در بر دارد و تولید آن آسان است.

اصلاحات صورت گرفته در این موشک تا حدی بود که با توان موشک انداز تناسب  داشته باشد اما امکان کنترل آن از راه دور را نداشت و برخی از رسانه های گروهی طریقه نصب و پرتاب آن را نمایش دادند.

بر اساس اعلام ارتش رژیم صهیونیستی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” از آغاز عقب نشینی ارتش این رژیم از نوار غزه در سال 2005 تاکنون تقریبا 1000 فروند موشک پرتاب کرده است.

لازم به ذکر است که بیش تر حملات موشکی گردان های قسام به شهرک های اسدیروت، کیبوتس یئیری، کفار سعد، کفار عزه،نحال عوز،علیت، کیسوفیم، نتیف عسرا، گذرگاه کارنی، فیکیم، نیر عام، کیریم شالوم و نتیفوت متمرکز است.
 
 
در گذشته در یک مورد یکی از این موشک ها به شهر ساحلی عسقلان اصابت کرده یود که هر چند خسارت های چندانی به جای نگذاشت، ولی هشداری جدی برای دستگاه های امنیتی رژیم صهیونیستی به شمار می رفت ؛ به این علت که این شهر به دلیل قرار گرفتن بزرگترین نیروگاه برق وابسته به شرکت برق در آن و ایستگاه ” کتسا” ویژه ذخیره سوخت و گاز، شهری استراتژیک برای رژیم صهیونیستی به شمار می رود.

 

تاثیر موشک ها بر وضعیت داخلی “اسرائیل”

بعد از اصلاحات صورت گرفته در ساخت و نحوه پرتاب این موشک ها، دیگر در پرتاب این موشک ها اشتباهی رخ نمی دهد بلکه به ندرت موردی پیش می آمد که اصابت این موشک ها به شهرک های یهودی نشین خسارتی بر جای نگذارد. در حالی که در قبل از پیشرفته کردن این موشک ها رسانه های صهیونیستی خسارت های آنها را جزئی و منحصر به وارد آمدن مقداری خسارت به یک منزل یا خودروی شهرک نشینان و یا خسارت های جزئی به ارتش اعلام می کردند، اما با اصلاحات صورت گرفته در آنها دیگر رسانه های صهیونیستی به وارد آمدن خسارت های سنگین منازل و ساختمان ها و خودروها و تلفات جانی صهیونیست ها اذعان می کردند.  

با وجود اینکه پرتاب این موشک ها بدلیل پرواز دائمی هواپیما های شناسایی و بالگرد های رژیم صهیونیستی به سختی صورت می گیرد، ولی شلیک آنها باعث زخمی شدن دهها تن از صهیونیست ها و نظامیان این رژیم و تخریب دهها منزل و کارخانه در شهرک ها و مجتمع های یهودی نشین و نیز وارد آمدن خسارت به پایگاه های نظامی می شود.

 
 
 
در یک نگاه کلی به آمار پرتاب این موشک ها در 6 سال گذشته مشخص می شود که روند پرتاب آنها از یک سیر صعودی 200 درصدی در سال برخوردار بوده است. با وجود ابتدایی و دست ساز بودن این موشک ها، تاثیرات آنها بر جامعه صهیونیستی کاملا قابل مشاهده است ؛ بطوری که در اظهارات مداوم خود به صراحت تاثیرات آنها را ذکر می کنند. در این زمینه حتی کار به جایی رسید که رسانه های غربی با اعلام اینکه یک موشک ابتدایی باعث تحول در خاورمیانه شده است به آن جنبه استراتژیکی داده و آن را در موازنه قدرت موثر بدانند و شبکه خبری CNN آن را یک عامل تنش زا در منطقه خواند. این اعتراف حامیان صهیونیسم این نکته را نشان می دهد که چگونه یک موشک ابتدایی می تواند در توازن قدرت میان رژیم صهیونیستی و فلسطین موثر باشد و نیروی نظامی پیشرفته این رژیم در مقابله با آن ناتوان باشد. شبکه خبری BBC نیز ساخت این موشک را پیشرفتی راهبردی برای حماس دانست که موجب نگرانی نیروی نظامی پیشرفته رژیم اشغالگر قدس شده است.

تقریبا تمامی صاحب نظران سیاسی و نظامی رژیم صهیونیستی بر این امر اذعان دارند که باید خطر فزاینده موشک های قسام علیه نظامیان اشغالگر و شهرک های یهودی نشین را جدی گرفت.

این موشک ها که اغلب به سوی شهرک اسدیروت شلیک می شوند در عین اینکه ضعیف و ابتدایی هستند نکات قوت و امتیازاتی نیز دارند. از جمله اینکه قابل شناسایی و رهگیری با دستگاه های پیشرفته ارتش رژیم صهیونیستی نیستند ؛ بطوریکه صهیونیست ها مجبور شدند به ناتوانی خود در جلو گیری از پرتاب آنها اذعان کنند.

در همین راستا “آفی دیختر ” رییس سابق دستگاه امنیتی رژیم صهیونیستی و وزیر امنیت داخلی فعلی این رژیم در گزارشی امنیتی که به دولت ارائه داده بود اعلام کرده بود که طریقه پرتاب موشک های قسام واقعا شگفت انگیز است.

این روند تدریجی پیشرفت در ساخت اجزای موشک و طراحی و سپس تقسیم وظائف عملیاتی و پرتاب موشک با اطمینان از این که حضور ارتش در نوار غزه نخواهد توانست مانع پرتاب این موشک ها شود، ادامه یافت.

در همین حال “یوسی کوبر فاسر ” رییس بخش پژوهش های کمیته اطلاعات نظامی رژیم صهیونیستی می گوید: حماس از طریق این موشک ها خواهد توانست تلاش های خود برای انجام حملات استراتژیک به رژیم صهیونیستی را ادامه دهد و مبارزان این جنبش بطور مداوم اقدام به تولید تجهیزات جنگی و بویژه راکت می کنند.

کارشناسان نظامی رژیم صهیونیستی نسبت به نحوه مقابله با این موشک های دست ساز در آینده بویژه بعد از شکست نظریه ” حمایت (از صهیونیست ها) از طریق دیوار حایل” ابراز نگرانی کردند.

این موشک ها باعث شدند که بدلیل ناتوانی دیوار حایل در تامین امنیت صهیونیست ها و عدم تناسب آن با وضعیت موجود از اهمیت این دیوار کاسته شود. برخی از گزارش های امنیتی حتی از نگرانی ” آریل شارون” نخست وزیر رژیم صهیونیستی تا حدی خبر می دادند که دیگر شب ها خواب راحت هم نداشت.
 
 
“یسرائیل حسون ” یکی از نمایندگان کنیست می گوید: رژیم صهیونیستی اسیر موشک های حماس شده است! ” عمیر ربابورت”خبرنگار نظامی صهیونیستی درباره امتیازات این موشک می گوید: با وجود اینکه میان تسلیحات دقیق ارتش رژیم صهیونیستی و موشک ابتدایی حماس فاصله از لحاظ تکنولوژی زیاد است، اما این موشک ترس و وحشت زیادی در میان ده ها هزار صهیونیست ایجاد کرده است!.

این موشک همچنین تاثیرات مستقیمی بر روی صهیونیست ها داشته است از جمله:

1-    ورود مداوم به پناهگاه های زیر زمینی

2-    تعطیلی کلاس های درس در همه مدارس و مراکز آموزشی شهرک های مجاور نوار غزه

3-    خالی بودن پیاده روها از عابران و بر قراری قانون منع آمد و شد در شهرک های یهودی نشین

4-    افزایش آمار فرار از شهرک ها و مجتمع های یهودی نشین

5-    ارسال تعداد بیشتری از روانپزشکان برای معالجه ساکنان وحشت زده و آسیب دیده

افزایش حملا موشکی نیروهای مقاومت به روی شهرک های صهیونیست نشین در اطراف غزه و برخی مجتمع های یهودی نشین داخل خط سبز، باعث بوجود آمدن یک بحران سیاسی و نظامی در داخل رژیم صهیونیستی شده است و اعتراض جامعه صهیونیستی به عملکرد دولت صهیونیستی متوقف کردن این حملات را به دنبال داشته است و حتی در برخی موارد اقدام به برگزاری تظاهرات بزرگی در برخی از شهر ها می کنند.

 

ارزیابی اقدامات ارتش برای جلوگیری از پرتاب این موشک ها     

 پیشرفت مداوم در ساخت موشک ها از یک سو و و تاثیرات مهم امنیتی و نظامی از سوی دیگر، ارتش را بر این داشت که بزرگترین و گسترده ترین حمله نظامی خود را به نوار غزه انجام دهد.

عملیات هایی مانند روزهای ندامت، میدان خار، جهنم غلطان، سپر دفاعی، سفر رنگارنگ، سرنوشت محتوم، سوار شبگرد، رنگین کمان، پیکان جنوبی، راه قطعی، باران اول و بالاخره حمله کنونی همگی تلاش هایی برای جلو گیری از پرتاب موشک های قسام بود. ارتش برای این منظور از شیوه های گوناگونی استفاده می کرد از جمله:

1-    بمباران کارگاه های صنعتی و تراشگری ها و آهنگری ها

2-    به راه اندازی سیستم های هشدار امنیتی در داخل شهرک های یهودی نشین اطراف نوار غزه

3-    در خواست استقرار نیرو های امنیتی تشکیلات خودگردان در شمال نوار غزه برای جلوگیری از پرتاب موشک ها

4-    اختصاص بیش از 20 میلیون دلار برای تجهیز دستگاه های هشدار دهنده و سیستم های صوتی، مقاوم سازی ساختمان های شهرک های یهودی نشین اطراف نوار غزه، مقاوم سازی فوری موسسات و ساختمان هایی که در تیر رس موشک های قسام هستند، تجهیز آژیر های هشدار دهنده و پخش کننده صدا از طریق سیستم های هشدار دهنده معروف به “فجر أحمر ” (صبح سرخ).

با این همه ارتش رژیم صهیونیستی در مقابله با اقدامات ابتکاری مقاومت در زمینه توسعه موشک ها ناتوان ماند و با اظهار عجز از جامعه بین المللی برای توقف پرتاب این موشک ها از راه دیپلماتیک استمداد کرد.

بسیاری از گزارش های امنیتی “اسرائیل” حاکی از ناتوانی آن در مقابله با موشک های قسام است. از جمله این گزارش ها اظهارات “بن کاسیت” تحلیلگر سیاسی است که می گوید: «باید با شجاعت واقعیت را پذیرفت. ارتش در حال حاضر نمی تواند برای حل مشکل موشک های قسام راه حلی پیدا کند و تنها کاری که می تواند انجام دهد این است که نوار غزه را اشغال کند.»

پروفسور ” میشال فروند”می گوید: «هزاران صهیونیست در خانه های خود منتظر اصابت موشک های قسام بر سقف ضعیف خانه هایشان هستند. افسران رژیم درحالیکه موشک های قسام منازل و خودشان را هدف قرار می دهد، می گویند این موشک ها دقیق نیستند.»

بعد از شکست تمامی تلاش های ارتش صهیونیستی برای جلوگیری از پرتاب این موشک ها، اکنون رژیم صهیونیستی راهکارهای اقتصادی از قبیل وعده سرمایه گذاری های هنگفت در شهرک ها و بویژه شهرک اسدیروت، بسته های حمایتی ویژه و امتیازات ویژه در زمینه های رفاه،تعلیم،صنعت، بهداشت و کارگری ارائه می دهد.

در اقدامی در راستای منصرف کردن صهیونیست ها از کوچ و مهاجرت، کنست رژیم صهیونیستی به اتفاق آراء پیش نویس طرح اعطای تسهیلات مالیاتی 13 درصدی به ساکنان شهرک های اطراف نوار غزه را تصویب کرد. وزارت دفاع این رژیم نیز 50 میلیون دلار برای مقاوم سازی ساختمان های شهرک های واقع در اطراف نوار غزه اختصاص داد. اما با همه این وعده ها نتوانست آنها را به ماندن در آنجا راضی کند.

یکی از ساکنان شهرک “اسدیروت” وضعیت این شهرک را این چنین بیان می کند:«زندگی ما در اینجا تبدیل به یک جهنم غیر قابل تحمل شده است و ادامه زندگی بدین طریق فایده ای ندارد، ما کل شب را نمی توانیم چشم بر هم بگذاریم و از ترس موشک های قسام چشم به آسمان می دوزیم!»

 

منبع: پایگاه اینترنتی الجزیره نت

  

لینک کوتاه:

کپی شد