اسماعیل هنیه نخست وزیر دولت وحدت ملی فلسطین و یکی از رهبران برجسته جنبش مقاومت اسلامی حماس می گوید که هیچ جایگزینی برای گفت و گو در جهت پایان بخشیدن به اختلافات داخلی فلسطین وجود ندارد، اما محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و رهبر جنبش فتح بر این باور است که یک جایگزینی برای گفت و گوی گروه های فلسطینی وجود دارد و آن هم همکاری با آمریکا و “اسرائیل” بر اساس حسن ظن به برنامه های آمریکا و رژیم صهیونیستی است.
اگر فرض بگیریم که حسن ظن به برنامه های آمریکا برای آینده فلسطین توجیه پذیر است، گفت و گوی ملی نیز امری مطلوب به شمار می رسد و دلیلش نیز آن است که جنبش فتح در سایه اختلافات داخلی هیچ پیشرفتی را رقم نخواهد زد، پس چه چیزی مانع از موافقت ابومازن با درخواست رهبران حماس در زمینه گفت و گو به منظور دستیابی به یک فرمول مبارزاتی مشترک می شود؟
در پاسخ به این سوال ابومازن همواره می گوید گروهش حق ندارد که با رهبران حماس پای میز مذاکره بنشیند، چرا که آنان قاتل و تروریست هستند و تکیه شان فقط بر مشی خشونت و تجاوزگری است و کنترل نوار غزه توسط نیروهای حماس یک کودتا به شمار می رود و در همین رابطه ابومازن رهبران حماس را به توطئه برای ترورش متهم می کند.
اسماعیل هنیه و دوستانش می توانند با این ادعاها پاسخ دهند و نسبت به آنها واکنش نشان دهند. هنیه و دوستانش می گویند که اعضای حماس مجبور شدند به منظور دفاع از جان خویش به مقابله و سرکوب عناصر کودتاگر فتح برخیزند. آنان در اثبات این ادعای خود به کامیون های حامل اسلحه و تجهیزات مدرن و پیشرفته استناد می ورزند که آمریکا در اختیار این عناصر قرار داده بود تا ساز و برگ های نظامی آنان را مدرنیته کند؛ البته یک سری واقعیت ها بر این مدعای حماس مهر تائید می زند.
حماس ادعای مبنی بر تلاش اعضای این جنبش برای ترور عباس را رد و تکذیب کرد و گفت اگر فرض بگیریم ابومازن واقعا به صحت ادعاهایی که در مخالفت با گفت و گوی ملی به آنها استناد می کند، کاملا اطمینان و اعتماد دارد باید این سوال را از خود بپرسیم که چرا ابومازن با کمیته حقیقت یاب اتحادیه عرب تعامل و همکاری نمی کند تا در پرتو نتایج تحقیقات این کمیته واقعیت ها مشخص شود. لازم به ذکر است که رهبران حماس بلافاصله با آغاز فعالیت این کمیته موافقت کردند.
کمیته حقیقت یاب اتحادیه عرب، یک کمیته به معنای جزایی آن نیست و اتحادیه عرب هم تحت هیچ شرایطی چنین اختیاری (مجازات افراد) را ندارد. ماموریت این کمیته دستیابی به حقایق مربوط به حوادث و رخدادهای نوار غزه است. این حق ملت فلسطین که بداند چه کسانی این آشوب ها را در نوار غزه به پا کردند. زمانی که صحت یا کذب ادعاها مشخص می گردد، در آن وقت فرصت فراهم می شود و یک فضا و جو واقعی بینانه ای شکل می گیرد تا در پرتو آن طرفین فلسطینی می توانند یک گفت و گوی ملی واقعی را به انجام برسانند.
به نظر می رسد که ابومازن و دار و دسته اش همچنان به موضع مخالف خود در خصوص گفت و گو با حماس پایبند هستند و دلایل و قرائن موجود حکایت از آن دارد که آنان حماس را در رده یک گروهک و یک سازمان تروریستی تقسیم بندی کرده اند و مذاکره با آن را جائز نمی دانند ؛ بلکه قصد دارند آن را به کلی حذف کنند و با عنایت به این مسئله به نظر می رسد که رهبران فتح از نقطه غیر قابل بازگشت تخطی کرده اند.