بعد از گذشت يك سال از زمان جنگ غزه و خسارت ها و ويراني هاي گسترده اي كه در اقصي نقاط نوار غزه بر جاي گذاشت، حماس درس هاي مناسبي را از اين جنگ و عمليات “سرب گداخته” خود عليه نظاميان اسرائيلي گرفته است و از اين رو، براي افزايش توان نظامي اش مي كوشد تا در صورت به شكست انجاميدن مذاكرات مربوط به مبادله اسرا، براي دور تازه اي از درگيري ها آماده باشد.
بر اساس پيش بيني دستگاه هاي امنيتي اسرائيل، حماس توان خود را در مقايسه با يك سال پيش و زمان حمله ارتش عبري افزايش داده است و در حال حاضر هزاران موشك و تجهيزات نظامي ديگر را در اختيار دارد كه آنها را در زير زمين مخفي كرده است.
در جريان جنگ 22 روزه غزه و عمليات موسوم به “سرب گداخته” صدها تن از اعضاي شاخه نظامي حماس و حدود صد تن از مبارزان عضو جنبش جهاد اسلامي كشته شدند ؛ ولي اين خسارت ها و زيان هاي وارده باعث ترغيب هر چه بيشتر احمد جعبري، فرمانده گردان هاي قسام جهت ترميم دستگاه تحت فرمانش و نيز افزايش توانايي هاي نظامي حماس شد.
بر اساس تخمين ها و برآوردهاي سازمان هاي اطلاعاتي و امنيتي، حماس موفق شده است كه مقادير گسترده اي تجهيزات جنگي كه بيشتر آنها از خارج فلسطين تامين شده است، را در نوار غزه انبار كند ؛ البته بخشي از نيازها نيز توسط زرادخانه هاي محلي اين جنبش تامين مي شود.
روند حملات موشكي تشديد مي يابد
جعبري، فرمانده گردان هاي قسام (شاخه نظامي جنبش مقاومت اسلامي فلسطين “حماس”) كه قوي ترين مرد نوار غزه به شمار مي رود، شخصا به دنبال آن است تا هر پولي كه وارد نوار غزه مي شود، پيش از هر چيز به شاخه نظامي حماس اختصاص داده شود و بعد از آن براي اهداف مدني مورد استفاده قرار گيرد.
هدف اصلي جعبري در سال هاي اخير، افزايش برد موشك هاي حماس تا مسافت هشتاد كيلومتر است يعني به مقداري كه با موشك هاي خود بتواند عمق اراضي اسرائيل را هدف قرار دهد و تحقق اين امر (رساندن برد موشك ها به هشتاد كيلومتر) به معناي آن است كه تل آويو نيز در تير رس آنان قرار خواهد گرفت.
حماس در مسابقه تسليحاتي موفق شده است تا صدها موشك با بردهاي مختلف را در اختيار بگيرد كه البته بايد به آنها، موشك هاي پيشرفته قسام، كاتيوشا و موشك هاي فجر ايران را نيز اضافه كرد.
حماس در جريان عمليات “سرب گداخته” خود به اهميت سلاح هاي ضد زرهي و نيز خسارت هاي سنگيني را كه استفاده از آن براي ارتش اسرائيل به دنبال دارد، پي برد و از اين رو، تمام توان خود را براي دست يابي به سلاح هاي پيشرفته ضد تانك و نيز بمب هاي با قدرت انفجاري بالا به كار بسته است.
اساس نگراني هاي رژيم صهيونيستي از بمب هايي است كه توسط نيروهاي حماس وارد نوار غزه شده و از همان نوعي است كه حزب الله در جنگ دوم لبنان استفاده مي كرد. اين بمب ها از قدرت انفجاري بسيار بالا برخوردارند و مي توانند سپر فولادي با ضخامت 200 ميلي متر را شكاف دهند. در جريان جنگ غزه، حماس در هر روز حدود 70 موشك به سمت مناطق اسرائيلي شليك مي كرد كه البته اين رقم بدون احتساب خمپاره ها مي باشد.
جنبش حماس آمارها و داده هاي مربوط به جنگ گذشته و عمليات سرب گداخته را بررسي كرده و تصميم دارد تا روند حملات موشكي را تشديد بخشد و از اين رو، به روند تونل سازي در نوار غزه شدت داده است.
در سال گذشته، ده ها كيلومتر تونل در زير شهر غزه و محيط اطراف آن احداث شده است كه برخي از اين تونل ها در زير منازل مسكوني شهروندان قرار دارد و در آنجا محل هايي براي شليك موشك نيز تعبيه شده است.
پيش بيني دستگاه هاي امنيتي نشان از آن دارد كه شاخه نظامي حماس تونل هايي در زير زمين احداث كرده است كه امتداد آن به اراضي اسرائيلي مي رسد و با اين كار، در پي آن است تا بستر لازم را براي نفوذ مبارزان عضو حماس به اين اراضي، اجراي عمليات و ربودن سربازان صهيونيستي فراهم نمايد.
گزارش مركز پژوهش هاي امنيت ملي، وابسته به دانشگاه تل آويو نشان مي دهد كه حماس فعاليت هاي گسترده را براي استيراد سلاح هاي جديد به نوار غزه آغاز كرده است كه از مهم ترين اين تسليحات مي توان به سلاح هاي ضد تانك، موشك هاي ميان برد و موشك هاي ضد هوايي اشاره كرد.
در اين گزارش آمده است كه حماس موفق به راه اندازي مجدد زرادخانه توليد سلاح خود شده است، زرادخانه اي كه تا پيش از جنگ غزه فعاليت داشت. ضمنا گزارش مذكور همچنين حكايت از آن دارد كه موانع و مشكلات بسياري در راه حماس براي استيراد سلاح و تجهيزات جنگي به نوار غزه وجود دارد كه از جمله آنها مي توان به تلاش هاي مصر و ديگر كشورها براي جلوگيري از قاچاق اسلحه نام برد كه البته در گزارش نامي از اين “ديگر كشورها” برده نشده است.
منبع: روزنامه معاريو 11/12/2009