دیدگاه و باور حماس در خصوص مرحله آزادسازی چیست؟ ابزارها و راهکاری این جنبش برای تحقق هدف آزادسازی چیست؟ پروژه راهبردی ملی حماس چیست؟
موارد فوق بخشی از پرسش های بسیاری است که خالد مشعل، رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” در پیام سیاسی مهم خود با تکیه بر اصل واقعگرایی به آنها پاسخ دهد.
اولین پاسخی که آقای مشعل به پرسش های فوق داد، این بود که حماس در جهاد و مبارزات خود بر اساس اصل انتقام جویی عمل نمی کند و جنبشی نیست که تنها زبان موشک، خون و خشونت را بفهمد ؛ بلکه اساس رفتارهایش را باید در پروژه ملی آزادسازی میهن و ملت فلسطین جستجو کرد. حماس از یک اندیشه باز سیاسی بهره مند است و در صورتی که طرف های بین المللی در مواضع خود راستگویی را چاشنی کار خود سازند و ابزارها و مکانیزم های واقعی را جهت اجرای این مواضع مطرح کنند و رژیم صهیونیستی را برای احترام به حقوق ملی فلسطینیان تحت فشار قرار دهند و این رژیم را به توقف روند شهرک سازی و نیز عربده جویی علیه ملت فلسطین وادار نماید، تعاملی مثبت با مواضع طرف های بین المللی خواهد داشت. این جنبش مبارز فلسطینی هرگز نمی خواهد تا موضعگیری های طرف های جهانی صرفا با هدف فریب افکار و جلب عواطف نباشد. برای تبیین بیشتر حرف های بنده کافی است که به نظر حماس در خصوص سخنرانی اوباما در قاهره توجه کنیم که در آن، حماس ضمن استقبال از تغییر موجود در لحن گفتار آمریکا، از دولت این کشور خواست تا با اجرای وعده های اوباما و نیز دست برداشتن از جانبداری های کورکورانه، از مرحله حرف های زیبا بگذرد و وارد مرحله اقدامات زیبا و آراسته شود.
خالد مشعل در پیام سیاسی خود به وضوح از اهمیت جهاد مسلحانه سخن گفت ؛ البته بدون آنکه بخواهد این روش و متد را بپرستد. رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس هرگز در برخورد با مسئله استفاده از سلاح، راه جنبش صهیونیسم را که در واقع پرورش یافته دست فاشیسم و نازیسم است و در قرن بیست و یکم و در هزاره جدید به تکرار جنایت های اجداد فاشیست خود روی می آورد، پیش نگرفت ؛ بلکه تنها آن را به عنوان سودمندترین و نتیجه بخش ترین راهکارها برای مقابله با اقدامات ددمنشانه اشغالگران علیه ملت فلسطین و نیز ایجاد معادله “موازنه وحشت” دانست، البته بدون آنکه بخواهد برخوردی منفی با راهکارها و طرح های سیاسی که در آنها حقوق ثابت ملت فلسطین مورد احترام قرار می گیرد، داشته باشد که از جمله این حقوق می توان به پذیرش قدس به عنوان پایتخت کشور فلسطینی، حق بازگشت آوارگان به میهن شان و نیز تداوم حضور عرب های ساکن اراضی اشغالی 48 در محل اقامت شان اشاره کرد. ضمنا نباید فراموش کرد که رعایت این حقوق در تناقض آشکار با پروژه صهیونیسم در مورد تشکیل کشور عبری است.
زیباترین عباراتی که خالد مشعل در پیام سیاسی خود عنوان داشت، ذکر این نکته بود که حماس منافع ملی را بر منافع گروهی خود ترجیح می دهد و خود را به عنوان ابزاری جهت تحقق پروژه ملی آزادسازی می داند و هرگز نمی پذیرد که در مقابل به رسمیت شناخته شدن از سوی طرف های بین المللی، از حقوق فلسطینیان مایه بگذارد و از آن چشم پوشی نماید.
واقعگرایی حماس را می توان در آنجایی دید که رئیس دفتر سیاسی این جنبش ابراز داشت که حماس در مسیر فعالیت های خود از تجربیات ملت های گذشته در رهایی از چنگال استعمار و اشغالگری استفاده می کند و هرگز تفکری را نمی پذیرد که در آن تدریجی بودن روند آزادسازی قابل قبول نباشد و تنها آزادسازی تک مرحله ای هدف قرار گیرد.