بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی برای نجات محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی از تبعات حادثه قتل جمال قاشقچی روزنامه نگار عربستانی به حالت آماده باش کامل درآمده و بر لزوم حفظ ثبات نظام حاکم بر عربستان تاکید کرده است که این سومین گام وی برای مداخله به منظور تحقق این هدف است.
در آغاز، تل آویو سعی در مهار سطح توجه شخصیت های سیاسی آمریکا به ماجرای قتل جمال قاشقچی داشت و از سازمان های وابسته به لابی یهودی که در آمریکا فعالیت می کنند، خواست که دیگر اعضای کنگره و به ویژه جمهوری خواهان را برای رعایت منافع راهبردی آمریکا و اسرائیل در زمینه تداوم بقای نظام حاکم بر ریاض تحت فشار بگذارند؛ چرا که در صورت به خطر افتادن بقای این نظام، ممکن است این منافع نیز تا حد زیادی تحت الشعاع قرار بگیرند.
اما، همان طوری که “عیران لرمان” معاون سابق مشاور امنیت قومی رژیم صهیونیستی اعلام کرده است، وقتی تحرکات لابی های یهودی نتوانست نتیجه مورد نظر را محقق سازد، مقامات صهیونیستی دیپلماسی بی سر و صدایی را در پیش گرفتند و نتانیاهو مستقیما وارد عمل شد و تلاش کرد دولت ترامپ را متقاعد کند که نباید واکنش تندی در قبال بن سلمان داشته باشد و این چیزی است که روزنامه “واشنگتن پست” هم اخیرا به آن اشاره کرد.
نتانیاهو در جریان کنفرانس مطبوعاتی اخیر در شهر بوداپست ـ پایتخت بلغارستان ـ نیز اعلام کرد که هیچ مساله ای نباید بر مقتضیات مقابله با ایران و بلندپروازی های هسته ای آن تاثیر بگذارد؛ حتی وقتی که پای جنایت هولناکی مانند حادثه قتل قاشقچی در میان باشد. در واقع، وی با این سخنان خود سعی داشت توجه مقامات سیاسی آمریکا را به فهرست اولویت های منافع واشنگتن و تل آویو معطوف کند.
با وجود اینکه ارتباط تنگاتنگ و همسویی زیاد و آشکاری میان منافع رژیم صهیونیستی و نظام حکومتی عربستان به رهبری محمد بن سلمان وجود دارد، اما موقعیت فعلی ایجاب می کرد که مقامات صهیونیستی به شیوه های مختلف و با تلاش های پیگیر خود زمینه نجات بن سلمان از این باتلاق را فراهم کنند.
رژیم صهیونیستی نگران این مساله است که سرگرم شدن نظام حاکم بر عربستان به مقابله با تبعات ماجرای قتل قاشقچی، به قدرت ریاض برای فراهم کردن فضای لازم برای موفقیت بسته تحریم های گسترده دولت ترامپ علیه ایران، که تل آویو انتظار دارد منجر به تسلیم تهران و پذیرش بازنگری در توافق هسته ای شود، ضربه بزند.
محمد بن سلمان در جریان گفتگوی اخیرش با پایگاه “بلومبرگ” و در آستانه انفجار بمب قاشقچی اعلام کرد که قصد دارد با استخراج نفت از میدان نفتی که عربستان و کویت بر سر آن با هم اختلاف دارند، عدم تاثیرپذ یری بازار انرژی جهان از کاهش صادرات نفت ایران را تضمین کند و این اظهارات وی باعث خوشحالی گسترده محافل تصمیم گیری رژیم صهیونیستی شد.
اما با این وجود، اسرائیل خوب می داند که بن سلمان قدرت بسیار کمی برای عمل به این وعده خود در راستای فراهم کردن مقدمات اجرای موفقیت آمیز تحریم های آمریکا علیه ایران دارد و در عین حال، برخی طرف ها در تل آویو نگران این مساله هستند که بن سلمان همکاری اش با تحریم های آمریکا علیه ایران را به اقدامات آتی آمریکا علیه نظام عربستان گره بزند.
علاوه بر این، مسئولان صهیونیستی معتقدند که تداوم توجه رسانه ها و افکار عمومی آمریکا و اروپا به تبعات و پیامدهای قتل قاشقچی، به نفع کشورهای غربی مخالف اعمال تحریم های جدید علیه ایران است. از سوی دیگر، رژیم صهیونیستی در دراز مدت نگران پیامدهای ماجرای قاشقچی بر اوضاع داخلی عربستان است.
هر چند که بهترین سناریوی پیش روی رژیم صهیونیستی، انتقال آرام و بی سر و صدای قدرت در عربستان و کناره گیری محمد بن سلمان از قدرت به نفع یکی دیگر از شاهزادگان آل سعود است، اما این رژیم نگران تحقق یکی از دو سناریوی احتمالی است: نخست اینکه فشارهای بین المللی بر بن سلمان افزایش یابد و وی در نهایت مجبور به عقب نشینی از سیاست های حمایتی خود از غرب و رژیم صهیونیستی شود که این مساله می تواند اوضاع منطقه ای را تا حد زیادی پیچیده کند.
و سناریوی واقع بینانه تر که تل آویو نیز ترس و نگرانی زیادی نسبت به آن دارد، این است که تبعات قتل قاشقچی به نظام حکومتی عربستان ضربه بزرگی وارد کند و منجر به فروپاشی آن شود و در این صورت، عربستان به تهدیدی مستقیم برای رژیم صهیونیستی تبدیل می شود.
مراکز تحلیل راهبردی رژیم صهیونیستی قبل از این پیش بینی کرده بودند که به خطر افتادن ثبات و آرامش یا فروپاشی نظام حکومتی عربستان تبعات و پیامدهای فاجعه باری بر روی امنیت قومیتی این رژیم بگذارد؛ به ویژه که در این شرایط امکان به قدرت رسیدن طرف های ـ به تعبیر صهیونیست ها ـ “تندرو” در عربستان وجود دارد؛ آن هم در شرایطی که این کشور انبارهای بزرگی از سلاح های پیشرفته در اختیار دارد و مساحت جغرافیایی نسبت بزرگی هم دارد که امکان کسب اطلاعات محرمانه درباره منابع تهدید احتمالی را سخت می کند.
از سوی دیگر، تل آویو از تداوم توجه و اهتمام به مساله قتل قاشقچی ناراحت است؛ چرا که این مساله منجر به بر هم خوردن موازنه قدرت منطقه ای و تقویت جایگاه ترکیه و ایران در برابر کم رنگ شدن جایگاه نظام آل سعود شده است.
آنچه باعث پیچیده تر شدن اوضاع می شود، این است که ماجرای قاشقچی زمینه ساز ارتقای قابل توجه جایگاه رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و دشمن سرسخت رژیم صهیونیستی شده است و به وی فرصت لازم برای بهبود روابطش با دولت ترامپ را داده است و این در حالی است که تل آویو تا حد زیادی به کم رنگ شدن این روابط چشم دوخته بود. از همین رو، شخصیت های مرتبط با نهادهای دولتی رژیم صهیونیستی با حمله به ترکیه، این کشور را به سوء استفاده از ماجرای قتل قاشقچی برای ضربه زدن به نظام بن سلمان و منافع تل آویو و واشنگتن متهم کرده اند.
در همین حال، رژیم صهیونیستی نگران است که هر گونه ضربه ای به نظام حکومتی عربستان منجر به بر هم خوردن ثبات نظام حکومتی عبد الفتاح سیسی رئیس جمهور مصر شود که یکی از ارکان اصلی امنیت قومی اسرائیل به حساب می آید و بسیاری از مسئولان صهیونیستی هم به این واقعیت اذعان کرده اند.
رژیم صهیونیستی خوب می داند که حمایت مادی و سیاسی عربستان، کمک زیادی به ثبات نظام سیسی کرده است؛ هر چند که اوضاع اقتصادی و امنیتی سرزمین نیل چندان مساعد نیست.