طی 60 ساله مناقشه اعراب و اسراییل دو نوع نظریه در میان اعراب در خصوص علل و انگیزه های حمایت همه جانبه آمریکا از اسراییل وجود دارد.
نظریه نخست که راستگریان آن را بسط داده اند قائل به سلطه لابی یهودی بر ارکان تصمیم سازی آمریکا است که این نظریه در نگاه نخست به نظر می رسد که تسلیم آمریکا در مقابل یهودیان را محکوم می کند، اما در حقیقت نظریه توجیه آمیز است، چرا که تمامی رفتارهای اشتباه آمیز آمریکا در خاورمیانه را توجیه می کند و این اشتباهات را به گردن لابی یهودی می اندازد. این نظریه نه تنها مخالف رویارویی با آمریکا است، بلکه خواهان منع گسترش نفوذ لابی یهودی در آمریکا است.
نظریه دوم که چپگرایان به آن اعتقاد دارند اسراییل را آلت دست امپریالیسم آمریکا به شمار می آورد و همان طوری که پیشتر آلت دست امپریالیسم انگلیس بود. یهودیان خواه در آمریکا باشند خواه در اسراییل وابسته و دست نشانده استعمار غرب هستند. اکنون نظریه دیگری در این میان وجود دارد که مولود تفکرات “ولتر رسل مید” پژوهشگر آمریکایی است که می گوید حمایت همه جانبه آمریکا از اسراییل ناشی از قدرت لابی یهودی و مصالح و منافع امپریالیسم آمریکا نیست، بلکه به خاطر حمایت واقعی مردم آمریکا از دولت عبری است.
وی در تائید نظریه اش چندین دلیل عنوان می کند که به شرح زیر است:
حمایت غیر یهودیان آمریکایی از اسراییل یکی از فاکتورهای سیاسی کارآمد در سیاست خارجی آمریکا از نیم قرن پیش تاکنون به شمار می رود و این فاکتور به رغم کاهش تعداد یهودیان از 8/3 درصد در سال 1948 به 8/1 درصد در حال حاضر به قوت خود باقی است.
از آغاز قرن نوزدهم دو جریان صهیونیستی در میان آمریکایی های غیر یهودی شکل گرفت که هر دو خواهان تشکیل میهنی ملی برای یهودیان فلسطین هستند که طرفداران یکی از این جریان ها را بنیادگرایانی پیشگوپرستند که بازگشت یهودیان به سرزمین وعده داده شده را به منزله تحقق پیشگویی کتاب مقدس در زمینه ظهور حضرت عیسی مسیح (ع) قلمداد می کنند و طرفداران جریان دیگر را صهیونیست های ترقی خواه مسیحی و لائیک تشکیل می دهند که در مقابل ظلم به یهودیان و اقلیت های مسیحی جهان ایستادند.
هر گونه کنکاش در مورد علل حمایت آمریکا از اسراییل باید با استناد به کتاب مقدس (عهد عتیق و عهد جدید) صورت بگیرد.
این که آمریکا احساس می کند جایگاه ویژه ای در جهان دارد می کند از بازخوانی تاریخ و اندیشه عبری نشان گرفته است؛ به نحوی که آمریکا خود را “اسراییل نوین” قلمداد می کند که کلا شبیه اسراییل کهن است و ملتش ملت برگزیده خداوند است این ملت همانند عبری ها از شهرک نشینانی تشکیل شده اند که با ساکنان اصلی کشورشان به ستیز برخاسته اند.
درک ماهیت مناقشه اعراب و اسراییل و زوایای آن امری حیاتی است و تبعات این مناقشه از ماهیت آن پرده بر می دارد این مناقشه دیرینه هزار ساله دارد و بسیار پیچیده تر از آن است که ما فکر می کنیم و مبنای افسانه ای دارد تا واقعی.
منبع : روزنامه “الخلیج” چاپ امارات