علی رغم وخامت حال “فادیه الظاهر” (55 ساله) قرار بود که وی پس از انجام عمل دیالیز در بیمارستان به منزل خود بازگردد. وی به دلیل نارسایی کلیه هر هفته سه بار باید به بیمارستان “شهدای الاقصی” در مرکز نوار غزه مراجعه کند. اما این بار، “امین” پسرش وقتی فهمید که جریان برق این بیمارستان قطع شده و ژنراتورها قادر به تامین برق آن نیستند و از سوی دیگر، وضع مادرش هر لحظه بدتر می شود، یک لحظه آرام و قرار نداشت و بسیار مضطرب و نگران بود. “تهانی” خواهرش به وی پیشنهاد کرد که مادرشان را به یک بیمارستان دیگر منتقل کنند، اما زمانی که با بیمارستان مورد نظر تماس گرفتند در کمال ناراحتی متوجه شدند که این بیمارستان جایی برای پذیرش بیماران بیشتر ندارد و ظرفیت آن پر شده است. پس از چند لحظه یکی از پرستارهای این بیمارستان به امین خبر می دهد که مادرش از هوش رفته است و لحظاتی بعد پزشکان این بیمارستان اعلام می کنند که وی چشم از جهان فرو بسته است.
مرگ دسته جمعی
بسیاری از شهروندان فلسطینی که به دلایل مختلف مجبور هستند بیماران خود را به بیمارستان های نوار غزه منتقل کنند، به دلیل بی اعتمادی شدید نسبت به توانایی این بیمارستان ها در مداوای بیمارانشان کاملا از سلامتی آنها ناامید شده اند. “باسم نعیم” وزیر بهداشت فلسطین نیز پیش بینی کرده است که قطع مداوم جریان برق نوار غزه باعث “مرگ دسته جمعی” بیماران بستری شده در بیمارستان های این منطقه خواهد شد؛ چرا که این وضعیت باعث توقف فعالیت پمپاژهای مرکزی اکسیژن مورد نیاز بیماران دچار نارسایی های تنفسی، از کار افتادن دستگاه های استرلیزه کننده وسایل و تجهیزات پزشکی لازم برای عمل های جراحی و نیز دستگاه های پاستوریزه کننده شیر خشک های لازم برای استفاده کودکان بستری شده در این بیمارستان ها شده است. علاوه بر این، با تداوم این وضعیت انتظار می رود که در روزهای آینده ده ها دستگاه تنفس مصنوعی در بخش های CCU (سی سی یو) از کار بیافتند که این مساله به احتمال زیاد باعث مرگ شمار زیادی از بیماران بستری شده در این بخش خواهد شد.
دکتر نعیم در همین راستا خاطر نشان کرد که قطع جریان برق و ناتوانی ژنراتورهای بیمارستان های نوار غزه در تامین برق مورد نیاز بخش های مختلف این مراکز، جان صدها تن از بیماران این منطقه؛ به ویژه نوزادان بستری شده در بیمارستان ها را تهدید می کند و از سوی دیگر، این مشکل باعث از کار افتادن منبع های اکسیژن رسانی به بخش های مختلف بیمارستان و توقف فعالیت بخش قلب و دیگر بخش های پزشکی شده است و ما بارها نسبت به وقوع فاجعه بهداشتی در نوار غزه و تمام شدن بسیاری از داروها و دیگر تجهیزات مورد نیاز پزشکی هشدار داده و خواستار کمک طرف های داخلی و خارجی شده ایم.
بازگشت به زندگی بدوی
محاصره نوار غزه از سوی رژیم صهیونیستی و متعاقب آن قطع جریان برق این منطقه باعث سیر قهقرایی زندگی ساکنان این منطقه و گرایش آنها به سوی استفاده از مظاهر زندگی بدوی شده است و شهروندان فلسطینی ساکن این منطقه برای طبخ غذای روزمره خود از هیزم و چوب استفاده می کنند.
در یکی از نمونه های عینی این مساله در نوار غزه، “عائشه” (57 ساله) ساکن منطقه شمالی اردوگاه آوارگان فلسطینی در “المغازی” قبل از خروس خوان صبح به همراه نوه 10 ساله خود “محمد” سوار بر درشکه ای به سوی باغ های پرتقال و مزارع زیتون واقع در مرزهای این اردوگاه حرکت کرده و به جمع آوری هیزم برای طبخ غذای خود مشغول می شوند؛ چرا که این خانواده 12 نفری به دلیل محروم شدن از نعمت گاز شهری مجبور به استفاده از هیزم برای آماده کردن غذای خود هستند.
عابران خیابان “عمر المختار” در شهر غزه که از شرق تا غرب این شهر امتداد دارد، می توانند نشانه های ناامیدی را در چهره های افرادی که برای صرف صبحانه به باقلاپزی ها و فلافلی های این شهر مراجعه کرده اما ناگهان با بسته بودن این مغازه ها به دلیل نبود گاز شهری و نان مواجه شده اند، ببینند. اکثر این افراد جزء کارمندان و کارگرانی هستند که از مناطق دیگری به این شهر می آیند و نمی توانند صبح هنگام صبحانه خود را در منزل بخورند. صاحبان برخی از این غذاخوری ها نیز که مغازه های خود را باز کرده اند به مشتریان خود اعلام می کنند که در صورت تداوم محاصره و توقف ارسال سوخت و گاز لازم برای فعالیت نیروگاه این منطقه دیگر نمی توانند به فعالیت خود ادامه دهند و باید مغازه های خود را تعطیل کنند.
از سوی دیگر، تعطیلی نانوایی های نوار غزه و کمبود شدید نان در این منطقه مزید بر علت شده است تا رستوران ها و غذاخوری های این منطقه کار خود را متوقف کنند. نانوایی های نوار غزه پس از قطع جریان برق و اتمام آرد از آسیاب های این منطقه به دلیل توقف واردات گندم از طریق گذرگاه های تجاری میان نوار غزه و فلسطین اشغالی تصمیم گرفتند فعالیت خود را به شکل تعطیل درآورند.
سوختن و ساختن با شرایط طاقت فرسا
محاصره رقت بار نوار غزه از سوی رژیم صهیونیستی به شکل بی سابقه ای بر تمامی عرصه های زندگی شهروندان فلسطینی تاثیر گذاشته و آنها را وادار کرده است که خود را با شرایط دشوار ناشی از محاصره وفق دهند. در همین راستا، از زمان قطع جریان برق نوار غزه تعدادی از شهروندان فلسطینی ساکن محله “برکة الوز” در شهر غزه، هر شب در داخل آلونک چوبی ساخته شده از شاخه های درخت خرما که در وسط یک مزرعه زیتون قرار دارد، جمع شده و بر دور آتشی حلقه زده و به بحث و گفتگو درباره تحولات داخلی می پردازند. “عامر بریک” (42 ساله) یکی از این افراد شرکت کننده در شب نشینی ها در این زمینه می گوید که وی پس از ادای نماز شب در مسجد محله مذکور دیگر دوست ندارد به خانه برگردد. وی در گفتگو با “ویکلی” بیان کرده است که با توجه به قطعی جریان برق نمی تواند این شب های دراز را در منزل سپری کند؛ چرا که دیگر نه می توان به تلویزیون نگاه کرد و نه با کامپیوتر کار کرد. جوان های زیر بیست سال غزه ای نیز در شب های خاموش این منطقه ترجیح می دهند که در میادین اصلی و مراکز شهری جمع شده و شب تا صبح به شوخی و بذله گویی در این مکان ها بپردازند که همین مساله موجبات ناراحتی خانواده های ساکن این مناطق را فراهم آورده است.
اما قطع جریان برق نوار غزه بر روی دید و بازدیدهای شهروندان فلسطینی در این منطقه نیز تاثیر گذاشته است و آنها مجبور هستند که بسیاری از این دیدارهای خود به منظور عرض تبریک یا تسلیت به خانواده های فلسطینی را به زمان وصل جریان برق موکول می کنند و برخی دیگر از این خانواده ها نیز در زمان قطع جریان برق در منطقه محل سکونت خود به دیدار آن تعداد از نزدیکان خود می روند که برق محل سکونت آنها قطع نشده باشد. “أسامه أحمد” از ساکنان اردوگاه “المغازی” معمولا به هنگام قطع جریان برق در منطقه محل سکونت خود، به همراه همسر و فرزندانش به منزل دامادشان در اردوگاه “النصیرات” می روند و در مقابل خانواده داماد آنها نیز به هنگام قطع برق منطقه اردوگاه محل سکونتشان به منزل “أسامه أحمد” می آیند.
در این میان، دانش آموزان نوار غزه نیز از این قاعده مستثنی نیستند و آنها نیز به نوبه خود به مشکلات زیادی در پی قطع جریان برق این منطقه مواجه می شوند. دانش آموزان غزه ای بیشتر سعی می کنند به محض برگشتن از مدرسه تکالیف درسی خود را انجام دهند تا گرفتار تاریکی شب و قطع جریان برق نشوند. از سوی دیگر، تمامی خانواده های غزه ای نیز چراغ های گازی در اختیار ندارند تا در هنگام قطع جریان برق از آنها استفاده کنند و جدای از این، حتی در صورتی که این چراغ ها را داشته باشند، معلوم نیست که گاز داشته باشند یا نه، تا در صورت قطع برق از این چراغ ها استفاده کنند. قطع برق نوار غزه رژیم غذایی بسیاری از خانواده های فلسطینی را نیز تحت تاثیر قرار داده است و بسیاری از آنها به جای سه وعده، تنها دو وعده غذا در روز مصرف می کنند و غذای نهار را دیر وقت می خورند تا نیازی به خوردن شام نباشد. “مروان عبد ربه” (40 ساله) یکی دیگر از ساکنان اردوگاه المغازی در این زمینه به “ویکلی” گفته است که زنش شب ها نمی تواند در آشپزخانه به کار تهیه غذا بپردازد و از همین رو آنها تصمیم گرفته اند که با توجه به مدرسه رفتن بچه هایشان در شیفت بعد از ظهر، وعده غذایی نهار خود را تا بازگشت آنها به منزل به تعویق انداخته و نزدیک های مغرب نهار بخورند.
شرایط ناشی از محاصره جائرانه نوار غزه، ساکنان این منطقه را وادار می کند که با تلاش های زیاد راهکارهای جایگزین دیگری برای سازگاری با شرایط زندگی خود پیدا کنند، اما آنها دیگر در مقابل بیماری و نبود غذا و شیر برای نوزادان نمی توانند چاره ای پیدا کنند.